13 stvari po kojima je poznata Hrvatska: Neke niste očekivali naći na popisu

Travel Drafts, portal o putovanjima objavljuje članke o poznatim stvarima, znamenitostima i savjetima za putovanja za mnoge destinacije. Tako su objavili tekst o 13 stvari po kojima je poznata Hrvatska.

13 stvari hrvatska
Dubrovnik, foto: Ivan Vuković

Na prvom mjestu popisa našla se planetarno popularna Igra prijestolja. Nije tajna da je Dubrovnik bio jedna od lokacija snimanja, te da je time dodatno predstavljena nadnaravna ljepota ovog bisera Jadrana. U članku je navedeno da postoje službene ture koje će obožavatelje serije Igra prijestolja provesti kroz najupečatljivije lokacije na kojima se snimalo, ali se i napominje da je grad najlakše istražiti kada nije zakrčen turistima, odnosno van vrhunca sezone.

krkin adventski kalendar, 13 stvari hrvatska
Skradinski buk, foto: Nacionalni park Krka

Prekrasni vodopadi zauzeli su drugo mjesto na popisu hrvatskih posebnosti. Nacionalni park Krka i Skradinski buk opisani su kao veličanstveno mjesto, idealno za rashladiti se u vrućim ljetnim mjesecima. Plitvička jezera navedena su kao ‘dom mnogim prekrasnim vodopadima’. Članak spominje i Štrbački buk, ali ne navodi da je taj lijepi vodopad na području susjedne Bosne i Hercegovine.

13 stvari hrvatska
Jasenovac, foto: Mario Jukić

‘Crveni’ turizam, koji se odnosi na spomeničku baštinu iz razdoblja socijalizma nalazi se na trećem mjestu ovoga popisa. Članak tvrdi da ‘crveni’ turisti rado obilaze znamenitosti iz tog povijesnog razdoblja, navodeći kao primjer spomenike, ali i dubrovački Muzej crvene povijesti, prvi interaktivni hrvatski muzej posvećen edukaciji o životu u socijalizmu.

vukovarski vodotoranj vukovar
Vukovarski vodotoranj, foto: Miroslav Šlafhauzer

Na četvrtom mjestu popisa nalaze se Balkanski ratovi, pri čemu se misli na recentno Domovinski rat u Hrvatskoj, te rat u susjednoj Bosni i Hercegovini. Onima koji o stradanjima u Hrvatskoj žele saznati više, članak preporučuje posjet Vukovaru.

Svjetsko nogometno prvenstvo zauzelo je peto mjesto na popisu – članak navodi da je na ovome natjecanju Hrvatska prvi puta nastupila 1998., osvojivši treće mjestu, te da je 2018. igrala u finalu i izgubila od Francuske.

life on mars pag, 13 stvari hrvatska
Pag, foto: Davor Strenja

Prelijepi hrvatski otoci odmah su iza nogometa. Kažu kako su grčki otoci možda poznatiji, ali hrvatski jednako lijepi, možda čak i ljepši. Članak tvrdi kako je najbolji način za upoznati ih jedriti od jednog do drugog. Hrvatskih je otoka više od 1200, a pedesetak ih je naseljeno. Neki su idealna destinacija za obitelji, drugi su oličenje romantike, dok treći privlače one željne aktivnog odmora – svatko može pronaći ono što voli.

Split, foto: Pixabay

Na sedmom mjestu popisa našle su se antičke rimske građevine, odnosno njihovi ostaci. Članak tvrdi kako će Hrvatsku obožavati svi oni koji vole antičke ostatke, a splitska Dioklecijanova palača navedena je kao ogledni primjer, no mi znamo da Hrvatska obiluje i mnogim drugim spektakularnim građevinama i arheološkim nalazištima iz svih razdoblja povijesti.

13 stvari hrvatska
Foto: Pixabay

Na osmom mjestu popisa našao se dalmatinski pas, naš popularni dalmatiner. Strani ga turisti najčešće povezuju s crtićima Walta Disneya ili vatrogasnim službama u Americi, no članak navodi kako je dalmatinac izvorna pasmina potekla iz povijesne regije Dalmacije na jadranskoj obali. Hrvatska inače baštini šest izvornih međunarodno priznatih pasmina pasa i jednu za sada nacionalno priznatu.

Foto: Dhar Media

Kravata kao simbol Hrvatske zasjela je na deveto mjesto popisa. Tvrdi se da je za ime ovog modnoga dodatka zaslužan pogrešan izgovor riječi ‘Hrvat’. Naime, francuski su vojnici taj ures zapazili na hrvatskim plaćenicima u 17. stoljeću, a po povratku u Francusku htjeli su ga nazvati po onima od kojih je potekao, no izgovor riječi nisu baš savladali, navodi se u članku.

dani mednih delicija, 13 stvari hrvatska
Foto: Turistička zajednica središnje Istre

Na desetom mjestu popisa našao se hrvatski med. Tekst navodi kako se na cijelom Balkanu proizvodi odličan med. No čitateljima preporučuje da kušaju hrvatski, te da ga ponesu kući kao suvenir.

Foto: Turistička zajednica Zagrebačke županije

Prekrasni adventski sajmovi navedeni su na jedanaestom mjestu popisa. Iako se Hrvatska uglavnom smatra ljetnim odredištem, članak preporučuje posjet Zagrebačkom Adventu, jer je tri godine za redom bio proglašen najboljim europskim Adventom, ali i zato što glavni grad pretvara u pravu zimsku bajku.

Foto: Turistička zajednica Grada Novalje

I paški sir se našao na ovome popisu kao jedan od prepoznatljivih simbola Hrvatske. Tvrdi se da je ovaj tvrdi, aromatični sir porijeklom s otoka Paga jedan od najpoznatijih hrvatskih sireva, te da ga je moguće pronaći i kupiti i izvan Hrvatske.

Festival lavande, 13 stvari hrvatska
Festival lavande, foto: Turistička zajednica grada Hvara

Popis završava hrvatskim poljima lavande, koja postaju globalno sve poznatija zahvaljujući putnicima koji ih otkrivaju (i fotografiraju) tijekom svojih posjeta Hrvatskoj. Tekst navodi da su najpoznatija polja ona na Hvaru, gdje se lavanda uzgaja stoljećima.

Zaključak članka jest kako je Hrvatska zadivljujuća, te ohrabruje čitatelje portala da je svakako posjete. Cijeli članak možete pročitati OVDJE.

Naslovna fotografija: Nacionalni park Plitvička jezera

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.