Hrvatska dobila novu Camino rutu: Camino Šibenik

Tradicija Camina započinje još u 9. stoljeću, a danas se mreža Camino putova prostire duž čitave Europe. Hrvatska pak ima vrlo bogatu povijest vezanu uz Camino, od lokalnih bratovština koje su djelovale još 1203.godine, hodočasničkih ogrtača koji su izrađivani u ovim krajevima, do posebnih privilegija dodijeljenih hodočasnicima koji su u srednjem vijeku pješačili od Hrvatske do Santiaga de Compostele i natrag. Također, Hrvati su od davnih dana u Europi poznati kao hodočasnici – čak i Dante Aligieri u svojoj Božanstvenoj komediji spominje lik hodočasnika Hrvata, a Hrvati su bili i među prvim Camino hodočasnicima.

Skupina hrvatskih Camino entuzijasta okupljena u Bratovštinu Svetog Jakova odlučila je obnoviti ovu bogatu hrvatsku Camino tradiciju pa je pokrenut projekt obnove srednjovjekovnih Camino ruta kroz Hrvatsku. Camino France je i pod zaštitom UNESCO-a kao dio svjetske Baštine.

/// Camino iliti Put svetog Jakova – put koji se ne može opisati

Camino nije stvar fizičke spremnosti. Camino je hrana za dušu. Camino je borba sa samim sobom i svojim unutarnjim nemirima. Borba sa svojim velikim ja. Camino je put koji je psihički zahtjevan. Na to se morate pripremiti, a to je nešto na što se ne možete pripremiti. Ovaj put će vas rastaviti na najmanje čestice. Razbucat će vas doslovno. Rastaviti na atome, napisala je Mirjam Jukić, opisavši svoje iskustvo nakon Puta Svetog Jakova od Saint Jean Pied the Porta u Francuskoj do Santiago de Compostele u Španjolskoj. Cijelu priču pročitajte na LINKU.

Camino Šibenik tjedan

Trenutno su u Hrvatskoj aktivni Camino Krk, Camino ImotaCamino Podravina, a od jeseni je najavljen Camino južna Istra i u planu je Camino Banovina. Navodno se u Hrvatskoj ozbiljno razgovara o još nekoliko Camino ruta, pa priča oko Camino staza u Hrvatskoj postaje sve zanimljivija. Camino Šibenik je nova Camino ruta koja će službeno biti otvorena u Camino Šibenik tjednu od 18 do 23. listopada.

– Pridružite nam se na otvaranju nove dionice hrvatskog Camina – Camino Šibenik. Slijediti ćemo puteve hrvatskih hodočasnika koji su još od 1203., iz ovih krajeva, hodali putevima sv. Jakova prema Santiagu de Composteli. Kroz 6 dana hodati ćemo od Marine do Pirovca, uz maslinike, more i vinograde, otkrivajući taj poseban “Camino doživljaj”, pozvali su organizatori.

Uz organizirano hodanje rutom biti će organiziran i bogat program s predavanjima, Camino izložbom, svjedočanstvima hodočasnika sa Camina u Španjolskoj i Hrvatskoj.

Program po danima:

  • 18. listopada (utorak): Marina – Rogoznica (21 km) – polazak 7:30h – TZ Marina info centar
  • 19. listopada (srijeda): Rogoznica – Primošten (16 km) – polazak 7:30h – župna crkva u Rogoznici
  • 20. listopada (četvrtak): Primošten -Vrpolje (20 km) – polazak 7:30h – crkva sv. Jurja u Primoštenu
  • 21. listopada (petak): Vrpolje -Šibenik (14 km) – polazak 8:30h Gospino svetište u Vrpolju
  • 22. listopada (subota): Šibenik – Okit – Vodice (20 km) – polazak 8:00h katedrala sv. Jakova
  • 23. listopada (nedjelja): Vodice – Pirovac (17km) – polazak 8:00h crkva sv. Križa

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.