I Dubrovnik će dobiti svoju Camino rutu

Grad Dubrovnik najavio je početak realizacije projekta “Camino Dubrovnik”. Na inicijalnom sastanku tako je predstavljena ideja pješačke turističko-hodočasničke staze u dužini od oko 120 kilometara od benediktinskog samostana sv. Jakova u Dubrovniku do crkve sv. Jakova u Međugorju.

Naime, Bratovština sv. Jakova u Hrvatskoj, kao dio Nadbratovštine sv. Jakova iz Santiago de Compostele, nositelj je projekta Camino Hrvatska te su dubrovačkom gradonačelniku Frankoviću predložili da osmisli dionicu koja bi povezala Dubrovnik i Međugorje.

Camino Dubrovnik povezao bi benediktinski samostan u Dubrovniku, sagrađen 1222. godine i crkvu sv. Jakova u Međugorju. Radi se o staroj crkvi iz 1897. koja je nadograđena i završena odnosno posvećena 1969. godine.

Cilj je, prema riječima Frankovića, povezati krajeve koje nastanjuje dominantno katoličko stanovništvo, ali i unaprijediti turističku ponudu i sadržaje. Na taj bi način, osim popularizacije vjere i hodočašća, podigli razinu turističke ponude i potaknuli snažniji razvitak predjelima kroz koje bi Put prolazio. Također, valoriziralo bi se i široj javnosti predstavilo bogatu kulturnu i prirodnu baštinu ovih predjela. Tome dodajmo kako bi se Camino Dubrovnik dobro uklopio u projekt “Respect the City” jer bi ovaj novi turistički proizvod, pridonio i disperziji turista.

Camino Dubrovnik – šest dana od Dubrovnika do Međugorja

Franković je  izrazio spremnost da Grad Dubrovnik financijski podrži projekt kroz označavanje i uređivanje staze, a najavio je kako će se za cjelokupan projekt, zajedno s općinama kroz koje Camino prolazi, prijaviti i na fondove Europske unije. Osim označavanja i uređivanja staze, namjera je napraviti veliku marketinšku akciju kako bi se ovaj novi proizvod u turizmu promovirao.

Prema riječima Gorana Cvjetinovića, koordinatora projekta Camino Dubrovnik, namjera je napraviti stazu koja bi kretala od samostana sv. Jakova u Dubrovniku i koja bi prvenstveno hodočasnike, ali i ostale zainteresirane turiste i putnike, kroz šest dana dovela do crkve sv. Jakova u Međugorju.

Podsjetimo, trenutno je u Hrvatskoj aktivno pet Camino ruta: Camino KrkCamino Imota, Camino Podravina, Camino Banovina i Camino Šibenik. Danas se mreža Camino putova prostire duž čitave Europe, a Hrvatska ima bogatu povijest vezanu uz Camino.

Izvor: Grad Dubrovnik, Hrturizam.hr

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.