Imaju Dunav, najljepšu prapovijesnu priču i vole ih moderni putnici

Srijem i Slavonija imaju sjajne domaćine, vrsne kuhare i odlične proizvođače vina, a uz bogatu baštinu i prekrasnu prirodu ima li bolje pozivnice za vikend izlet u Vukovarsko-srijemsku županiju?

vikend vukovarsko srijemska županija
Izlet u Srijem, izvor: Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije

Tražite li inspiraciju za novo putovanje s omiljenim društvom donosimo deset razloga zbog kojih je Vukovarsko-srijemska županija odličan izbor.

///Srijem i Slavonija – magična ravnica

Ne propustite Muzej vučedolske kulture

Prvi su pripitomili psa, prvi su uzgajali goveda, prvi su proizvodili pivo, prvi su vozili kola na četiri kotača, znali su čuvati i obrađivati meso, imali su i pušnice, a vučedolska golubica i vukovarska čizmica vrhunac su keramičke proizvodnje. Najljepšu prapovijesnu priču o ovoj naprednoj kulturi, koja je živjela na Vučedolu između 3.000 i 2.500 godine prije Krista, saznajte u modernom Muzeju vučedolske kulture.

Muzej vučedolske kulture
Muzej vučedolske kulture, foto: Marko Balaži, izvor: Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije

///Bogata starim kulturama: Vukovarsko-srijemska županija poziva na putovanje

Otkrijte modernu stranu Vukovara

Iza barokne fasade grada krije se bogata urbana scena. Vukovar je poznat po street art umjetnosti, najljepša je galerija na otvorenom s muralima, 3D anamorfnim slikama i grafitima po šetnicama, pročeljima i ulicama. Preporuka: S obnovljenog Vodotornja puca najljepši pogled, ovaj spomenik hrvatskog zajedništva dio je Vukovarskog nokturna koji objedinjuje sva memorijalna mjesta u gradu.

Foto: VukovArt

Kava u Vinkovcima

Kava na Korzu u središtu barokne gradske jezgre, šetnja uz Bosut, moderne skulpture ptica poznate svjetske umjetnice Dine Merhav, selfie pored spomenika Ivanu i Mariji Kozarac na starom Krnjašu… Tko bi rekao da su Vinkovci najstarije naselje u Europi s kontinuitetom života duljim od osam tisuća godina?

Rodna kuća Josipa Kozarca
Rodna kuća Josipa Kozarca, foto: Davorin Krešić

Na adrenalinsku pustolovinu u Andrijaševce

Zipline preko Bosuta, jedna je od brojnih atrakcija Adrenalinskog parka Bosut Rokovci-Andrijaševci smještenog na obali rijeke. S dvije razine poligona, nižom s deset i višom, zahtjevnijom sa sedam staza, mjesto je odlične zabave i druženja u prirodi.

Divan je kićeni Srijem, Nijemci

Putovanje u Srijem i Slavoniju nikad nije bilo zabavnije

Bicikliranje u društvu je najljepše

Stotine kilometara biciklističkih ruta, vožnja obalama rijeka, šumama, selima i povijesnim središtima gradova… Pravi užitak, pogotovo ako ste u društvu.

epic rides ilok
Izvor: Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije

Planinarenje u Srijemu, zašto ne?

Planinarski pečat značajan planinarima, predah u nekoj od vinarija uz čašu vrhunskog vina, druženje s omiljenom ekipom, razlog su više da se zaputite jednom od šest pješačko-planinarskih staza na Fruškoj gori iznad Iloka.

pješačko planinarske staze
Foto: Danijel Soldo, izvor: Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije

///Novo u Srijemu i Slavoniji: šest tematskih pješačko-planinarskih staza

Promatranje ptica

U Nijemcima otkrijte zbog čega je promatranje ptica sve popularnija aktivnost.

promatranje ptica nijemci
Promatranje ptica, foto: Visit Nijemci

///Srijem: 5 aktivnosti za ljubitelje prirode na istoku Hrvatske

Druženje uz pikantnu gourmet priču

Za predjelo čvarci, kulen, kulenova seka, šunka, slanina, kobasica, podlijevani sir, ajvar… Potom krepka juha pikantni fiš ili čobanac, možda pečenje ili šaran u rašljama… I kolači svih boja i veličina, od “svatovskih” do salenjaka… Tako se jede u Srijemu i Slavoniji.

vikend vukovarsko srijemska
Foto: Mario Žilec, izvor: Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije

///Srijem i Slavonija raj za gurmane

Nazdravite iločkim tramincem

U svijetu je proslavio Srijemsko vinogorje i prekrasan povijesni Ilok. Iznad njega, na vinorodnim padinama Fruške gore traminac daje najbolje rezultate, odlične su graševine, ali i druge vinske sorte, pa je putovanje u Vukovarsko-srijemsku županiju prigoda da degustirate vina svjetske klase.

vikend vukovarsko srijemska
Foto: Vedran Bošković, izvor: Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije

Kuća za odmor dobar je izbor. Možete birati između tradicijskih kuća s prekrasnim vrtovima i onih modernijih s bazenom, između pitoresknih sela i urbanih sredina, obala rijeka i rubova šuma… Dobra opcija želite li privatnost i kvalitetno provođenje vremena s odabranim društvom.

///Jedinstveni ambijenti zbog kojih je ladanje u Srijemu i Slavoniji sve popularnije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.