Istražite bjelovarsko-bilogorski kraj – pitomi krajolici, srdačni ljudi…

Dokazi postojanja i trajanja…

Bjelovarsko-bilogorska županija je prostor malih pitoresknih gradova i mjesta raštrkanih po blagim brežuljcima Bilogore, Papuka i Moslavine, svako sa svojim prirodnim ljepotama, običajima, bogatom tradicijskom gastronomijom i očuvanim pričama o prošlosti.

bjelovarsko-bilogorski kraj
Foto: Božo Boščić, izvor: Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije

Za dolazak i boravak imate mnogo više razloga od modrog neba, žutih polja i zelenih livada, ribnjaka, vinograda, voćnjaka i zdravih, prirodnih šuma, a Hrvatska turistička zajednica u nekoliko je navrata dodijelila priznanja Zeleni cvijet za vrhunsku uređenost gradova, trgova, parkova i okućnica. U muzejima i crkvama čuvamo dragocjeno blago – dokaze postojanja, trajanja i čuvanja života na ovome području.

bjelovarsko-bilogorski kraj
Foto: Božo Boščić, izvor: Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije

Odmorom u pokretu do zdravlja…

Ne okrepljuju ovdje samo čistoća i mir. Daruvarsko je područje još starim Rimljanima liječilo i tijelo i dušu. Taj suvremeni centar za medicinsku rehabilitaciju, odmor i rekreaciju smješten je u atraktivnom Julijevom parku, okružen izvorima ljekovite tople vode i nalazištima mineralnog blata. Uz tople kupke, mineralno blato i masaže bit ćete opet kao novi. Čekaju vas blaga i ugodna klima, čak i zimi, staze za planinarenje, vožnja biciklom ili, ako vam je draže, konjem. Aktivni odmor provedite u šetnji uređenim i stoljetnim parkovima ili netaknutom prirodom naših livada i šuma.

hodanje, šetnja
Foto: Božo Boščić, izvor: Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije

Okusi i mirisi davnina…

Predah potražite na nekom od brojnih izletišta, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, restorana, vinarija, uz cijenjenu graševinu i bogatu trpezu domaćih specijaliteta. Ovo je kraj gdje se od vajkada kvalitetno jelo i pilo. Ma gdje stigli, domaći će vam ljudi pokazati da im je gostoljubivost u srcu. Teško je odoljeti seoskom pladnju na kojemu je od jutra do večeri baš sve za gurmanske užitke: od sira, vrhnja, žganaca i domaćeg kruha, kojim započinjete jutro, preko podnevnih pečenki i zeljanice, fiš paprikaša i šarana na rašljama do večernjeg gulaša od divljači, gibanica  uz domaću rakiju raznih vrsta, našega piva i vina. Na bilogorskoj i daruvarskoj vinskoj cesti svakako valja kušati lagana, pitka i aromatična vina, graševinu, rajnski rizling, chardonnay, sauvignon, portugizac, traminac…

bjelovarsko-bilogorski kraj
Foto: Božo Boščić, izvor: Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije

Putevima prostranih šuma i ribom bogatih ribnjaka…

Blaga klima, bogatstvo šumama, nizinama oko rijeka i ribnjaka, netaknuta priroda, prostrana i bogata lovišta, cijelo područje ovog kraja nudi brojne mogućnosti lovnog i ribolovnog turizma. Lovišta se ubrajaju među najkvalitetnija u Hrvatskoj s brojnom i kvalitetnom sitnom i krupnom divljači visoke trofejne vrijednosti, a ovdašnji lovci koji vode brigu o životinjama, a baštine tradiciju dužu od stotinu godina, bit će domaćin svima koji žele vrijeme provesti na njihovim šumskim područjima. U županiji su utkani mnogi ribnjaci s raznovrsnim i bogatim ribljim vrstama, a čistoća rijeka Česme, Velike, Ilove ili pak Toplice česta su odredišta ribolovaca. Ribarske kućice i rekreacijski centri sa svojim specijalitetima omogućit će vam puno uživanje slobodnog vremena.

izletište bara
Izletište bara, foto: arhiva Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije

Zajašite u avanturu…

Oduvijek je čovjek u ovom kraju bio vezan za konje, koji su mu pomagali u svakodnevnom radu i prijevozu, a danas imaju jednu sasvim novu ulogu. Najistočniju županiju središnje Hrvatske, koja se prostire na obroncima BilogorePapuka i Moslavačke gore, možete upoznati i istražiti i na konju. Uživat ćete u upoznavanju i istraživanju ovdašnjih međunarodno certificiranih konjičkih staza, seoskih turističkih domaćinstava, vinarija, a posjetiti možete i konjičke klubove, izletišta, etno-kuće, i druge objekte kulturne i povijesne baštine koje staze povezuju. U avanturu istraživanja tog pitomog kraja na konjima povest će vas certificirani vodiči turističkog jahanja, bez obzira jeste li hrabri početnik koji nikada nije zajahao konja ili napredni jahač za duže, pa i višednevne trekking ture.

bjelovarsko-bilogorski kraj
Foto: Božo Boščić, izvor: Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije

Kroz prirodu na dva kotača…

Pitome krajolike bjelovarsko-bilogorskog kraja upoznajte na biciklističkim stazama koje ispresijecaju cijelo područje županije. Naš kraj slovi kao najpogodnije područje za rekreativno korištenje bicikala zbog blage valovitosti reljefa i očuvanosti okoliša. Važna prednost su i uglavnom manja i raštrkana naselja dobro povezana slabo prometnim cestama, označene biciklističke rute, odmorišta, servisne stanice za popravak bicikla, pametne klupe, licencirani ciklo-vodiči… Ako ste pak ljubitelj brdskog biciklizma svoju vožnju možete provesti kroz gustu mrežu šumskih cesta i kolskih puteva na cijelom prostoru županije.

bicikli, cikloturizam
Foto: Božo Boščić, izvor: Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije

Dobro došli!

logo tz bbž htz

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.