Kako provesti prvi vikend u studenom? Mi biramo hedonizam i istraživanje novih lokaliteta!

Kako provesti prvi vikend u studenom? Priuštite si predah u hotelu na jedan potpuno drugačiji i retro način, prošećite najljepšim stazama dok nam vremenske prilike to još dozvoljavaju ili se jednostavno opustite uz čašu omiljenog piva u urbanom baru. Detalji prijedloga u nastavku…

Retro studeni u hotelu Plitvice

Priuštite si da vas ovog studenog očaraju ljepota i povijesne zanimljivosti Plitvičkih jezera. Iskusite jedno sasvim novo i posebno iskustvo, uronite u nostalgiju i otkrijte šarm prošlosti kroz Retro studeni u hotelu Plitvice.

U okviru Retro studenog u hotelu Plitvice moći ćete pogledati izložbu starih fotografija, saznati više o arhitektu Marijanu Haberleu te kušati retro slastice i koktele uz živu glazbu u piano baru svaki dan od 17 do 20 sati, a 24. studenog će ispred hotela biti organizirana i izložba oldtimera.

Vikendima su za goste u okviru ove ponude organizirani besplatni obilasci nacionalnog parka u pratnji vodiča u 09:30 i 10 sati. Za sve ljubitelje fotografiranja, pripremljen je i retro fotokutak gdje ćete moći zabilježiti bezvremenske uspomene. Odaberite rekvizite, nabacite pozu, nasmijte se i zabava je zagarantirana!

Gastro ponudu Retro studenog sačinjavaju jela i lokalni specijaliteti pripremljeni od namirnica proizvedenih na području Like. Njihovu kvalitetu i izvornost jamči oznaka Lika Quality, zbog čega možete biti sigurni da će svaki zalogaj biti autohtono gurmansko iskustvo.

U jelima je još lakše uživati uz pogled na vatromet boja u u nacionalnom parku. Uz spektakularne vizure i puninu okusa ličkih specijaliteta lako se prebaciti u neku drugu dimenziju, ispunjenu mirom i prirodom, koja je daleko od ubrzane i stresne svakodnevice na koju smo navikli.

Stoga, ostavite stres kod kuće i dopustite da vas ova posebna ponuda iznenadi i odvede u trenutak glamura i topline prošlih vremena, daleko od užurbane svakodnevice modernog svijeta.

Ovaj vikend pruža priliku za besplatan posjet pećinskom parku

Povodom Mjeseca hrvatske knjige tijekom prva dva vikenda u studenom moguće je besplatno posjetiti Pećinski park Grabovača i impresivnu špilju Samograd uz predočenje članske iskaznicom bilo koje knjižnice u Hrvatskoj.

U suradnji s Narodnom knjižnicom Općine Perušić, Pećinski park Grabovača uključio se u obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige omogućujući besplatan posjet Parku svim članovima knjižnica, priopćili su iz Pećinskog parka Grabovača.

Na ovaj način učinjen je mali korak u poticanju čitanja. U planu je da svake godine članovi knjižnica imaju besplatan posjet, ali i da se uključe i druga zaštićena područja i turistički lokaliteti te da svi zajedno potičemo čitanje i aktivni boravak u prirodi.

Pećinski park Grabovača jedini je pećinski park u Europi, a nalazi se na području Općine Perušić u Lici. Voda obogaćena otopljenim ugljičnim dioksidom svojom mehaničkom i kemijskom snagom razarala je i otapala karbonatne stijene na površini reljefa i u dubinama podzemlja Grabovače. Tako su na površini nastale bezbrojne škrape, kamenice, ponikve, a u podzemlju mnoge jame i špilje.

Također, špilja Samograd najpoznatiji je speleološki objekt ovog pećinskog parka te jedina špilja koja je otvorena za posjetitelje.

Otkrij središnju Istru u jesen kroz besplatna vođena pješačenja

Turistička zajednica središnje Istre ove godine, kao nastavak svoga ljetnog programa – Otkrij središnju Istru – organizira i jesenski, naziva Otkrij središnju Istru u jesen.

Besplatna vođena pješačenja pod nazivom Explore central Istria in Autumn, odnosno Otkrij središnju Istru u jesen održat će seu općinama Gračišće, Pićan, Karojba i Sveti Lovreč naziva. Razgledi će biti organizirani tijekom tri subote u studenom, odnosno 5., 12. 19. studenog 2022. s početkom u 9 sati.

U prvu subotu 5. studenog pješači se Stazom svetog Nicefora s dionicom Gavranovo krilo (716). Kružna je to pješačka staza koja započinje u Gračišću, prolazi kroz Pićan te se vraća u Gračišće i duga je 11,1 kilometar. Jedna od atrakcija na stazi je, kao što samo ime kaže, slap Gavranovo krilo, a sve ostale morat ćete sami otkriti na pješačenju.

Svi zainteresirani za besplatna vođena pješačenja moraju se prijaviti jer je broj sudionika ograničen. Prijave se zaprimaju na adresu elektroničke pošte info@central-istria.com.

Dođite i otkrijte središnju Istru u jesenskim bojama!

Vikend u Slavoniji: Istražite drugu stranu Vinkovaca

Grad Vinkovci su najstarije naselje u Europi u kojem se živi već osam tisuća godina. On je i grad bogate povijesti, kulturne baštine i značajno arheološko nalazište. No, znate li nešto o urbanoj sceni Vinkovaca?

Posljednjih je godina jedan od najprepoznatljivijih simbola te scene u – Vinkovcima ali i puno šire – Rockabilly bar Hang Loose. Ultra simpatični kafić uređen je u stilu američkih 50-ih godina prošloga stoljeća. S jedinstvenom i neponovljivom terasom u samom srcu grada, ugošćava nevjerojatno dobre svirke. No tu su i specijalizirane slušaonice, povremeni kvizovi, predstavljanja knjiga i još hrpa kreativnih događanja. 

Novo mjesto na urbanoj sceni Vinkovaca je Craft bar Valens. Osim što služe velik izbor izvrsnih craft piva iz cijele Hrvatske, i tu se vrlo često može poslušati izvrsna svirka u živo, ali i zaplesati uz nastupe DJ-a. A kad smo kod plesa – šuška se da će uskoro organizirati i plesnjake. 

Još jedno novo/staro mjesto koje među Vinkovčanima ima kultni status je Walkow Centar kulture. Nedavno je doživio promjenu vlasničke strukture, no i dalje ostaje mjesto gdje se održavaju svima dobro znani buvljaci, izložbe, edukacije, game nights, karaoke, slušaonice i svirke. Mia Zeko i Roberto Panić nedavno su odlučili ne dopustiti da izumre svima poznata vinkovačka prijestolnica kulture. Ponovim otvorenjem i preuređenjem kafića odlučili su nastaviti tradiciju dobre vibre i kvalitetne glazbe u Vinkovcima.

Ako ste ljubitelj urbane kulture i ovog vikenda se samo želite opustiti uz pivo ili drugo omiljeno piće, dajte priliku gradu na Bosutu. On vas svojom bogatom ponudom neće razočarati, a više o urbanoj strani Vinkovaca pročitajte OVDJE.

Naslovna fotografija: Turistička zajednica središnje Istre

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.