Nacionalni park Krka: 2020. nećemo pamtiti samo po koronavirusu

Još je samo nekoliko dana ostalo do kraja 2020. godine koja je za Nacionalni park “Krka” počela u slavljeničkom ozračju. Naime, 24. siječnja Park je proslavio 35. rođendan, a najavljene su brojne aktivnosti, koje su se trebale održavati tokom cijele godine. A onda je svijet stao. Za Park, naučen na zaljubljenike u prirodu iz cijeloga svijeta, to je bilo neobično. Ipak se prilagodio te je nastavio raditi onoliko koliko i kako može. Na kraju godine, možemo reći kako Nacionalni park Krka godinu na izmaku može pamtiti i po mnogočemu dobrome.

Ono lijepo i dobro po čemu će Nacionalni park Krka svakako pamtiti 2020. jest veliki broj domaćih posjetitelja koji su po promotivnim cijenama ulaznica posjetili Park nakon što je 11. svibnja ponovno otvoren. Zaljubljenici u prirodu iz cijele Hrvatske prošetali su stazama Krke, a potom su se, pomalo, vratili i strani posjetitelji. Ljeto je obilježila i glazba. Poznati DJ Lawrence Klein uživo je tri sata emitirao glazbu sa Skradinskog buka za sve ljubitelje elektronske glazbe. Oni koji uživaju u klasičnim melodijama mogli su sudjelovati u online spektaklu koji je kreirao Stjepan Hauser. Svjetski poznati violončelist svirao je magične skladbe s albuma Classic na splavi podno najdulje sedrene barijere u Europi. U skladu sa svim epidemiološkim mjerama, ove godine iznimno ujesen, održan je proljetni Krkin polumaraton, sada već tradicionalni, treći.

U siječnju je na snagu stupio novi Pravilnik o zaštiti i očuvanju Nacionalnog parka “Krka”, usmjeren na očuvanje resursa i bogatstvo bioraznolikosti. Netom prije zatvaranja Parka zbog pandemije koronavirusa, Krkom su zaplovila dva nova katamarana na električni pogon, koja imaju izravan utjecaj na dugoročno očuvanje prirode. Porinuti u ožujku, s potpisom hrvatskih brodograditelja, nabavljena su u sklopu projekta Nepoznata Krka. Upravo su ti brodovi zaplovili povijesnom rutom, rijekom nizvodno od Roškoga slapa do otoka Visovca, koja je ljetos vraćena u izletničku ponudu Nacionalnog parka “Krka”.

U međuvremenu su se djelatnici Nacionalnog parka Krka organizirali, pregrupirali i uskakali tamo gdje je bilo potrebno. Sanirana su ilegalna odlagališta otpada, obnovljena je stupa na Skradinskom buku, edukativne radionice za djecu preselile su se online. Predstavljena su i dva serijala dokumentarnih filmova, o starim zanatima s Krke i o njezinu životinjskom svijetu. Kroz cikluse tekstova nastavili su predstavljati raznoliku prirodnu baštinu, a godinu završavaju donoseći vam dašak božićnog ugođaja na svojim društvenim mrežama kroz kratke videouratke o izradi ukrasa.

Naslovna fotografija: Manojlovac/ Nacionalni park Krka

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.