Put života – atraktivna planinarska staza za pamćenje

Aktivan blagdanski vikend za ljubitelje outdoora može biti uz zanimljivu planinarsku stazu simboličnog naziva “Put života” koja vas vodi u Omišku Dinaru. Put života – morate priznati kako već naziv staze zagolica maštu. Prijedlog je ovo koji svakako vrijedi uvažiti jer radi se o kružnoj planinarskoj stazi koja pruža fascinantne krajolike i poglede za pamćenje, a planinari će vam reći kako je Put života staza kojom morate proći.

Staza počinje i završava u Pisku malom turističkom mjestu Omiške rivijere, a budući se radi o kružnoj stazi možete iskombinirati uspon sukladno vašim željama. Uobičajena je ruta Gornji Fistonići – Pas – Privorac – Pisak. Sa staze se pruža prekrasan pogled na Dubce i Vruju što je udomaćen naziv za ljevkasti kopneno-morski prostor od Alinjače, Alinice i brda Dovanj s omiške, te Pelegrina, Durila i Velikog kuka s makarske strane.

Ova atraktivna lokacija omeđena je mjestima: Pisak, Slime, Brela Gornja i Brela, odnosno omiškom, zadvarjskom i breljanskom općinom. Mozaičan je ovo prostor prirodnih dragulja, fenomen koji je tema brojnih mitova i legendi.

“More, more…” kažu da su baš na prijevoju Dupci uzviknuli Hrvati dolazeći na Jadran. Na ovom mjestu litice se obrušavaju u more do dubine od preko 100 metara, navodi Hrvatsko planinarsko društvo Mosor opisujući ovu stazu.

Uvala Vruja je divovski izvorišni sustav u kojem se ističe duboka podmorska vrtača promjera nevjerojatnih 60 metara iz koje izvire golema količina vode. Ovo je najveća vruja Jadrana, a vrlo vjeorjanto i cijelog Mediterana. Nalazi se neposredno ispod prijevoja Dupci (288 metara) koji odvaja planinu Biokovo (1762 metara) od masiva Dovnja (864 metara) koji je dio Omiške Dinare.

Podno strmih litica smjestile su se prekrasne i zaklonjene šljunčane plaže kojima je najlakše pristupiti morskim putem, brodom iz Brela ili Piska, zbog iznimno strmog i nepristupačnog terena koji ih okružuje. Plaža Vruja jedna je od najljepših na Jadranu i svakako je nešto što trebate doživjeti pa ovu lokaciju svakako stavite na “bucket listu”.

Pisak je malo turističko mjesto na krajnjem istoku Omiške rivijere, udaljeno 18 kilometara od Omiša te četrdesetak kilometara od dalmatinske metropole Splita. Najviši vrh ove atraktivne staze je 642 metra visok vrh Šatarice s kojeg puca vrhunski pogled na Vruju i gornji dio Makarske rivijere.

– Šatarice su inače vrh s repetitorom koji se vidi iznad Vruje kad se vozite magistralom u smjeru Splita. Mi smo ovaj uspon počeli u Pisku (praktički s magistrale), penjali prema odmorištu Pas i dalje prema vrhu Šatarice da bi u zalazak sunca prolazili kroz stijenske formacije iznad Vruje. Sigurno ste se bar jednom u životu divili ovom krajoliku promatrajući ga s magistrale, a Put života vas vodi ravno u njegove najbolje dijelove, navode Andrea i Mario iz Life and Ventures u objavi koja je izazvala brojne reakcije na društvenim mrežama, a i zainteresirala mnoge za Put života.

Staza je srednje teška i tehnički nezahtjevna, no ne zaborvite kako se radi o planinarskoj stazi te je svakako potrebna osnovna planinarska oprema odnosno primjerena obuća i odjeća. Svakako treba proučiti i vremenske uvjete prije polaska jer ne želite hodati ako puše bura, za koju kažu kako se bura rađa u Senju, a umire na Vruji. Ljeti pak morate računati na visoke temperature bez hladovine, pa je najbolje vrijeme za Put života proljeće ili jesen.

Fotografije: Life and Ventures

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.