TOP 5 prijedloga za vikend: Nije rano za proljetnu avanturu u prirodi

Proljeće je kalendarski sve bliže, a prve zrake sunca odmah nas vuku da više vremena provodimo na otvorenom, a ako već sad želite laganim korakom uploviti u proljetnu bajku – donosimo vam 5 prijedloga diljem Hrvatske za vikend izlet iz snova.

Hoćete li se odlučiti za aktivni odmor putevima poznatih pješačkih i biciklističkih staza ili vam ovog vikenda ipak treba uživanje u finim delicijama i opuštanje u wellnessu – izbor je na vama. Možda je baš ovaj vikend pravo vrijeme za otkrivanje novog bisera Lijepe Naše koji će samo jednim posjetom postati omiljena destinacija kojoj ćete se uvijek vraćati.

1. Istraživanje Međimurja i opuštanje na Mađerkinom bregu

Ako se želite izgubiti u bespućima prirode i opustiti um i tijelo pogledom na daleke obzore – Mađerkin breg je mjesto za vas.

Ovaj brijeg pružit će vam pogled na četiri strane svijeta i četiri države – Austriju, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku. Osim toga, tijekom vedrih dana vidi se Zagorje, čak i Sljeme. Brijeg je ime dobio po Emiliji Krauthaker, poznatijoj kao ”Mađerka”. Emilija je rođena u Budimpešti, a na brijeg je doselila oko 1940. g. Ona je bila balerina i supruga Alberta Krauthakera.

Ljubitelje aktivnog odmora u Međimurju čeka 700 kilometara biciklističkih staza, više od 50 kulturnih atrakcija, a Međimurje se diči s prosječnom ocjena 9,0 za kvalitetu smještaja i ovdje je i više od 10 restorana dobilo oznaku Međimurskog zlatnog gurmana, medalje koja je jamac za vrhunske restorane.

Stoga ako ne znate kamo za vikend, treba li vam još koji razlog da date priliku obilasku Međimurja?

LifeClass Terme Sveti Martin začetnik su healthness koncepta kojim na jednom mjestu dobivate kombinaciju aktivnog odmora, wellness doživljaja i podizanja svijesti o vlastitom zdravlju.

2. Šetnja srednjovjekovnom utvrdom u Pazinu

Pazin je pravo ”srce Istre” i ima dugu i bogatu tradiciju koju zaista vrijedi istražiti.

Za ljubitelje aktivnog odmora tu je Pazinska jama i pazinski zip line. Pazinski kaštel je utvrda još iz srednjeg vijeka na rubu strme litice Pazinske jame. Ova utvrda predstavlja najveću i najbolje očuvanu utvrdu u cijeloj Istri. Kroz godine je mijenjala svoj izgled zbog nekolicine nadogradnji, a danas se ondje nalazi Etnografski muzej Istre u kojem možete vidjeti tradicionalnu građu vezanu za život stanovnika istarskog poluotoka.  

Mnogi književnici, putopisci i svi zaljubljenici u putovanja od davnina su inspirirani Pazinskom jamom, nevjerojatnim djelom prirodnih sila. Otprilike sto metara ispod nivoa grada ponornica tvori dva podzemna jezera, međusobno povezana sifonom. U razdobljima obilnijih kiša otvor ponora ne može progutati svu pridošlu vodu, pa se u kanjonu stvori pravo jezero, dugo i do 2 km. 

Sama šetnja i pogled na ovu jamu oduzet će vam dah, a ako ste ljubitelji adrenalina možete se uputiti u pravu avanturu s iskusnim speleolozima s kojima možete ući u jamu i istražiti podzemni svijet, a ako ste više za letenje nego za podzemlje, jamu možete preletjeti na Zip line-u.

P.S. Dok ste u Pazinu, nemojte se kući vratiti bez tradicionalnog pazinskog suvenira – cukerančića. Savjet za kušanje: Pazinjani imaju svoj recept, cukerančić umaču u malvaziju, pa u krupni šećer, dok u nekim drugim dijelovima Istre koriste rakiju i šećer u prahu, stoga probajte. Pazinski cukerančić je najslađi suvenir Istre koji možete pokloniti kao poklon i ponijeti ga svojim najmilijima kao uspomenu na Istru.

3. Izlet 45 minuta od metropole

Prve zrake sunca koje prizivaju proljeće idealne su za šetnju seoskim imanjima i stazama u prirodi – nije rano da uplovite u proljetnu bajku, kalendarski je proljeće sve bliže! Izvrsna prilika za to je Ivanić Grad koji itekako ima što ponuditi.

Ono što područje u kojem se smjestio Ivanić Grad čini jedinstvenim u Europi su rijetki izvori ljekovite nafte. Zbog otkrića naftalana i termomineralne vode u Ivanić-Gradu, 1989. godine otvoreno lječilište Specijalna bolnica Naftalan koja je i danas poznata diljem Europe po velikom broju liječenih pacijenata i jedinstvena je destinacija zdravstvenog turizma stoga ako želite opuštanje – ovo je, bez sumnje, vikend destinacija za vas.

Na zapadnim obroncima Moslavačke gore nalazi se poučna staza šume Marča, koju posjećuje velik broj izletnika, roditelja s djecom i rekreativaca, ali i planinara i biciklista. Smještena u blizini sela Šumećani s polazištem iz ceste uz Seoski turizam Kezele pored koje nemojte proći a da se ne zaustavite jer će vas oduševiti doživljajem pravog seoskog gospodarstva uz štalu s domaćim životinjama i entografskom zbirkom sa zapanjujućim starinama.

Nakon šetnje ćete sigurno poželjeti sjesti i okrijepiti se, a za okrijepu u Ivanić Gradu predlažemo škrlet, autohtonu vinsku sortu iz Moslavine. Uživajte u ovom moslavačkom vinskom endemu kao u savršenom piću za dane provedene u prirodi i društvu. Poznatiji proizvođači su Voštinić-Klasnić i Kezele.

4. Prizivamo sunce obilaskom najsunčanijeg otoka

U gradu Hvaru na istoimenom najsunčanijem jadranskom otoku kojeg još nazivaju ”hrvatski st. Tropez” sve počinje i završava na živahnom glavnom gradskom trgu – Pjaci pa svoj obilazak krenite s trga gdje možete i sjesti i uživati u najfinijim delicijama otoka Hvara. Kušajte hvarske otočne specijalitete poput ”Hvarske gregade” ili ”Pašticade”, a dobar ručak ”zalijte”  poznatom hvarskom sortom vina – plavac mali i veliki, bogdanuša i prč.

Kasnije sretni i siti krenite u istraživanje grada Hvara. Predlažemo posjetiti; Tvrđavu ForticuHvarsku katedralu, Hvarsko kazalište (i Arsenal) utemeljeno 1612. godine, Franjevački samostan i Muzej hvarske baštine.

Pakleni otoci su čarobni u proljeće

Do Paklenih otoka iz grada Hvara možete doći taxi brodom ili brodicama sa mandrača. Skupina od 20-tak otočića i hridina koja se proteže ispred grada Hvara zvana Pakleni otoci (ili kako Hvarani jednostavno kažu Hvarski škoji) jedinstvena je i najprepoznatljivija prirodna ljepota Hvara koju vrijedi posjetiti.

Savjet: Ako uskoro planirate uploviti u bračne vode dok obilazite istražite destinacije za vjenčanja kojih je Hvar prepun. Glamur najboljih hotela i restorana te bajkovite lokacije uz more Hvar čine bajkovitom destinacijom za izreći sudbonosno ”da” – složili bi se mnogi.

5. Zaleđe Šibensko-kninske županije kao stvoreno za uživanje u prirodi

Prijeđite netaknute rijeke, nezaustavljive potoke, bogata jezera i fascinantne slapove kako biste uživali u nezaboravnim pogledima koje pruža zaleđe Šibensko-kninske županije.

Nacionalni park Krka obuhvaća područje uz rijeku Krku koja teče dubokim i živopisnim kanjonom dugim 75 kilometara, tvoreći bučne slapove, poput veličanstvenog Roškog slapa i fantastičnog Skradinskog buka, najvećih sedrenih kaskada u Europi.

Roški slap je izuzetno zanimljiv zbog kaskada koje su još poznate pod nazivom Ogrlice, zbog osebujne i bogate vegetacije i mlinova. Nacionalni park i njegovi slapovi čarobni su u svako doba godine, a ako ih još niste vidjeli kad se priroda polako počne buditi iz zimskog sna prava je prilika da to učinite ovog vikenda.

Riječni sustav Krke

Značajni krajobraz rijeke Krke od Skradinskog mosta do ušća zaštićen je od 1968. godine. Cijelo područje od Skradina do Tvrđave sv. Nikole tvori ušće. Uzvodno od granica nacionalnog parka rijeka ima dijelom kanjonski, a dijelom nizinski tok te izvire podno slapa Topoljski buk.

I koju god destinaciju izabrali, ne zaboravite isključiti misli i samo se prepustiti ljepotama prirode koja uvijek ima odgovore, samo ako joj se prepustite. Ugodan vikend!

Naslovna fotografija: Turistička zajednica središnje Istre

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.