Velebit je i zimi čaroban: Malo je jedan život za Velebit

Osim po Plitvičkim jezerima, Lika je poznata i po gorostasnom kamenom bedemu koji spaja kopno i more – Velebitu. Velebit ili velebitski masiv je najduža, a po nadmorskoj visini četvrta planina u Hrvatskoj. Dužina mu je čak 145 kilometara, širina između 10 i 30 kilometara, površina iznosi oko 2.200 četvornih kilometara, a najviši vrh je Vaganski vrh visok 1.757 metara.

Velebit pripada sustavu Dinarida, a pruža se uzduž Velebitskog kanala, dijela Jadranskog mora, od prijevoja Vratnik iznad Senja na sjeverozapadu do kanjona rijeke Zrmanje na jugoistoku. S kopnene strane ga okružuju Gacko, Ličko i Gračačko polje s rijekama Gacka, Lika i Otuča. Velebit dijelimo na Sjeverni, Srednji, Južni i Jugoistočni. Toliko o geografiji.

Ono što je posebno zanimljivo je da Velebit obuhvaća područje Parka prirode Velebit, Nacionalnog parka Sjeverni Velebit te Nacionalnog parka Paklenica što doprinosi činjenici kako destinaciju Lika slobodno zovemo ekološkom oazom – ističu u Klasteru Lika Destination.

Klaster se, između ostalog, bavi brendiranjem destinacije Lika kao destinacije zaštićenih prirodnih područja povezujući upravo zaštićena područja u Lici u kojoj je gotovo 60% ukupne površine zaštićeno nekim oblikom zaštite prema Zakonu o zaštiti prirode. Destinacija Lika uvrštena je i na popis TOP 100 svjetskih zelenih održivih destinacija.

Velebit – najveće zaštićeno područje u RH

Velebit je po mnogočemu poseban jer u istom danu možete uživati u osvajanju planinskih vrhova, upoznavanju velebitskog podzemlja u Cerovačkim špiljama i upijanju sunčevih zraka u jednoj od najljepših hrvatskih uvala – Zavratnici.

Položaj Velebita, njegova geološka građa, te čak tri različite klime (mediteranska, kontinentalna i planinska) koje se isprepliću na ovom području, utjecali su na razvoj veoma bogate flore i faune. Izmjena klima u vršnim dijelovima uzrokuje nepredvidive vremenske prilike pa je meteorološka postaja na Zavižanu od velike važnosti.

Park prirode Velebit proglašen je parkom 1981. godine, a UNESCO rezervatom biosfere 1978., te je ujedno najveće zaštićeno područje u Republici Hrvatskoj. Sjeverni Velebit je Nacionalnim parkom proglašen 1999. godine.

Na Velebitu se nalaze strogi rezervati Hajdučki i Rožanski kukovi te botanički rezervati: Visibaba i Zavižan – Balinovac – Velika kosa, pastirski stanovi Alan i Lubenovac te spomenik parkovne arhitekture Velebitski botanički vrt u kojem je moguće vidjeti i poznati Velebitski endem – Velebitsku degeniju. Južni dio Velebita obuhvaća područje Nacionalnog parka Paklenica koji je Nacionalnim parkom proglašen 1949. godine.

Cerovečke špilje i uvala Zavratnica

Cerovačke špilje, smještene na južnom dijelu Parka prirode Velebit, među najpoznatijim su i najznačajnijim speleološkim objektima u Hrvatskoj. Kompleks čine čak tri špilje (Donja, Srednja i Gornja) sa preko sedam kilometara istraženih kanala. Za turistički posjet uređeno je prvih 700 metara Donje i Gornje špilje. Osim velike količine arheoloških ostataka također su jedno od većih nalazišta špiljskog medvjeda u Hrvatskoj. Pronađeni su ostaci i špiljskog lava (Panthera spelaea) te mnogih drugih, poglavito manjih glodavaca i ptica.

Također su pronađeni koštani ostaci i paleolitskog čovjeka Homo sapiens fossilis. Arheološki artefakti (ulomci keramike, kovinski, koštani i kameni nalazi) pokazuju da je Donja Cerovčka špilja bila korištena još od srednjeg brončanog doba (1400. – 1200. pr. Kr.). Zbog jedinstvene prirodne ljepote i brojnih nalaza iz davne prošlosti Cerovačke špilje su 1961. godine zakonom zaštićene kao geomorfološki spomenik prirode. One trenutno nisu otvorene za posjetitelje.

Uz Cerovačke špilje posebnu vrijednost Velebitu daje i uvala Zavratnica. Jedna od najljepših uvala na našoj obali smještena je nedaleko Jablanca, nasuprot otoka Raba. U Zavratnici je izbrojano 129 biljnih vrsta. Početkom 20. stoljeća izgrađena je gornja staza s vidikovcem te šetnica uz more.

Uvala Zavratnica je dio NATURA 2000 – ekološke mreže sastavljene od područja važnih za očuvanje ugroženih vrsta i stanišnih tipova Europske unije. Književnik Vjenceslav Novak ovdje je pronalazio inspiraciju za svoja djela, a u uvali se nalaze i ostaci njemačke ratne brodice iz II. svjetskog rata koju su potopili saveznički avioni.

Omiljeno odredište planinara

Kao dodatna atrakcija prilikom posjete Velebitu je i Kuća Velebita. To je moderan i interaktivni posjetiteljski i informacijski centar u kojem možete saznati više o klimi, vrstama i staništima, kulturnoj baštini, geologiji i podzemlju Sjevernog Velebita.

Svojim specifičnim položajem Velebit pruža raznolike mogućnosti odmora. Ljubitelji aktivnog odmora, netaknute prirode i iskonske divljine mogu se okušati u planinarenju, šetnjama poučnim stazama, obilasku špilja, biciklizmu, raftingu i kanuingu, sportskom ribolovu, alpinističkim aktivnostima, jahanju…

Na raspolaganju je preko 30 planinarskih staza, označenih markacijama. Posebno se ističe Premužićeva staza, remek-djelo graditeljstva. Građena je u kamenu – suhozidu, te položena tako da nas na vrlo jednostavan način vodi u najsurovije i najkrševitije dijelove sjevernog Velebita – Hajdučke i Rožanske kukove.

“Malo je jedan život za Velebit” – tako u nekoliko riječi ponajbolji poznavatelji planine opisuju raskoš raznolikosti Velebita. Da biste to uistinu razumjeli morate Velebit posjetiti u svim godišnjim dobima i zavući će u svaki njegov kutak. Ukoliko u ovom zimskom periodu planirate posjetiti Velebit preporučamo Vam krajeve podno Velebita, Kuću Velebita i uvalu Zavrtnicu.

S obzirom na izuzetno velike količine snijega i slabe prohodnosti planinarenje po zimi preporuča se isključivo profesionalnim planinarima i poznavateljima Velebita koji imaju kvalitetnu potrebnu zimsku opremu. Ukoliko ćete ipak sačekati toplije vrijeme za posjet ovoj čarobnoj i moćnoj planini u galeriji koju donosimo pogledajte kako izgleda zimi.

Izvor: Klaster Lika Destination

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.