Nova turistička atrakcija sjevera Hrvatske: S tornja visokog 28 metara pogled puca na 4 države

Na 341. metru nadmorske visine, samo tri i pol metra niže od najviše točke Međimurja Mohokosa, smjestio se Mađerkin breg s kojeg se pruža jedan od najljepših pogleda u kontinentalnoj Hrvatskoj, a zahvaljujući projektu CycleSeeing Attractour – CSA, vrijednom 1.463.966,46 eura, Međimurje je dobilo vidikovac i novi turistički sadržaj.

mađerkin breg
Foto: Međimurska županija

Mađerkin breg je brdo iznad Štrigove prema granici sa Slovenijom, na 341 metru nadmorske visine, samo tri metra niže od najviše točke Međimurja. Prednost Mađerkinog brega je što se s njega vide čak četiri države, Slovenija, Mađarska, Austrija i Slovačka, a za lijepog vremena se može vidjeti i Sljeme.

Upravo tu smjestio se novi Biciklističko-informativni centar s vidikovcem nova turistička atrakcija Međimurja. Ideja vidikovca na Mađerkinom bregu proizašla je iz odabira lokacije koja na najbolji mogući način može prezentirati prirodne ljepote gornjeg Međimurja i njegovu zemljopisnu poziciju. U planu je i zip-line s Mađerkinog brega do Robadja, ali i “kontinentalne morske orgulje” odnosno goričko sviralo koje će svirati vjetar na vrhu Mađerkinog brega s vidikovca koji je već prozvan Eiffelovim tornjem Međimurja.

Povijest Mađerkinog brega

Mađerkin breg ima i svoj povijesni značaj jer je dobio ime po Emiliji Krauthaker, poznatijoj kao “Mađerka”. Rođena je 1889. godine na praznik sv. Marije Magdalene, 22. srpnja u Budimpešti. Simbolično, Općina i Župa Štrigova 22. srpnja slave svoj dan.

Ona je u te krajeve doselila četrdesetih godine prošlog stoljeća iz Budimpešte gdje je bila poznata plesačica – balerina. U vrijeme rata ostala je bez supruga koji je bio mađarski vojnik i časnik. Pekla je vrhunske kolače, kremšnite u vremenu kada mnogi nisu znali ispeći ni običan kolač, te je imala puno kokoši. Svaka od tih kokoši imala je svoje ime, a ona je na jaja pisala imena kokoši koje su ih snijele. Ta jaja je prodavala u Štrigovi, a na pitanje “Kako živi”, odgovarala bi da živi od tih nekoliko jaja, a hrani ju ljepota prirode koja ju okružuje.

///Zašto Međimurje? Provjerite što skriva ova zelena oaza

Ubrzo je ostala bez supruga, nacionalizacijom joj je bilo sve oduzeto, osim prostora od deset hektara. Emilija je imala veliki vinograd, no siromaštvo je sve više raslo, pa više nije mogla plaćati radnike vinom koje je prodavala i kokošima koje je imala. Na kraju više gotovo da i ništa nije mogla, ali nije htjela prodavati svoju zemlju.

Vidikovac Mađerkin breg – s 28 metara visine puca pogled na četiri države

mađerkin breg
Foto: Međimurska županija

Toranj ima visinu platforme za posjetitelje na 21 metru, a ukupna visina vidikovca je 28 metara. Napravljen je od lameliranog drveta u zvjezdanom tlocrtu s metalnim perforiranim stepenicama. S novog vidikovca pruža se prekrasan pogled na prirodne ljepote najsjevernije hrvatske županije, na međimurske brege i vinograde, ali i na četiri države – Austriju, Sloveniju, Mađarsku, a za vrijeme lijepog vrijeme čak i na Slovačku.

Uz novoizgrađeni vidikovac nalazi se Biciklističko informativni centar (BIC) opremljen suvremenom informatičkom opremom za pružanje informacija o destinacijama Međimurje i Nagykanizsa-Zala. BIC je uređen kao multifunkcionalni prostor koji se može koristiti kao prostor za prezentacije, izložbe ili radionice.

Foto: Međimurska županija

Izvana je BIC prilagođen cikloturistima interaktivnim informacijskim ekranom osjetljivim na dodir, punjačem za e-bike, informacijama o biciklističkim rutama, samoposlužnom stanicom za bicikle, stalkom za bicikle i odmorištem za bicikliste s klupama.

U blizini je atraktivna Međimurska vinska cesta koja je svjetska atrakcija. Naime, nigdje u svijetu nema na jednom vrlo malom prostoru toliko vina nagrađenih Decanter priznanjem. Rekonstruiran je i Dom kulture u Štrigovi koji se u budućnosti priprema postati i Svjetski centar Pušipela. Radi se o županijskoj marki vina. Osim toga znanstveno i nedvojbeno je utvrđeno kako je Štrigova rodno mjesto Svetog Jeronima, jednog od najznačajnijih kršćanskih svetac, a u blizini Štrigove su i popularne Terme Sveti Martin.

///Po zdravlje u Terme Sveti Martin – prvi Healthness resort u Europi

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.