Vikend kao stvoren za kupanje: Destinacije diljem Hrvatske koje nude pravo osvježenje

Službeno je – stiglo nam je ljeto, a s dolaskom ljeta uvijek dolazi i pitanje ”kamo na kupanje”? Mnogi su već otvorili sezonu brčkanja, a ako vi još niste – prvi (barem kalendarski) ljetni vikend je prava prilika za to. I ne, ne morate putovati na obalu da biste se osvježili i dobro zabavili – neke od plaža na kontinentu slove za najljepše u Europi, a pružit će vam vikend opuštanje za cijelu obitelj. Krenimo s prijedlozima, a nakon što izaberete svoj favorit – put pod noge i pravac plaža!

Zabava za cijelu obitelj: Idemo na jednu od najljepših riječnih plaža u Europi

Slavonski Brod poznat je po svojoj tvrđavi, a krasi ga i jedna od najljepših riječnih plaža. Šetalištem uz Savu, popularnim brodskim Kejom stići ćete do Poloja gdje vas čeka nevjerojatan prizor.

Tu su proplivale generacije Brođana. Djeca grade kule u pijesku, brčkaju se u plićaku, kad im dosadi s roditeljima odu na sladoled. Ekipa roštilja ili se zabavlja na boćalištu, rekreativci igraju odbojku, nogomet, košarku…

Ova plaža na Savi jedna je od najljepših riječnih plaža u Europi, sudeći po brojnim recenzijama, a kupalište na Poloju opremljeno je i brojnim sportskim i zabavnim sadržajima kao što je odbojka na pijesku, stolni tenis, šah, nogomet. Do plaže vode biciklistička i pješačka staza, a ovo mjesto čest je izbor i za motorističke susrete.

Osvježenje vas čeka i u našoj metropoli

Jezero Bundek prošlo je dug put od izvorne šljunčare i divljeg kupališta do danas prostranog uređenog parka u Novom Zagrebu, uz južnu obalu rijeke Save. Veliko jezero ljeti postaje plaža, a Malo jezero rezervirano je samo za životinje, ponajviše ptice. Za razliku od jezera Jarun, koje je više sportski orijentirano, Bundek je pravi mali obiteljski raj. Djeca uživaju na opremljenim dječjim igralištima, a odrasli ovdje dolaze na roštiljanje. Za ljubitelje aktivnosti tu je staza za bicikliranje i rolanje i sve su što je potrebno za kvalitetno proveden izlet u prirodi.

Na istočnom dijelu Parka Bundek nalaze se dva terena za odbojku i rukomet na pijesku. Bundek je tako s godinama postao omiljena obiteljska rekreacijska zona Na Velikom jezeru uređena je obala veličine 10 000 m² na kojoj tijekom ljetne sezone za sigurnost kupača brine spasilačka služba i liječnička služba. Tijekom sezone kupanja redovito se prati kvaliteta vode kupanje. Ulaz u jezero prilagođen je osobama s invaliditetom izgrađenom rampom koja omogućava pristup invalidskim kolicima.

Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” proveo je i profiliranje voda za kupanje u ovoj sezoni te je ocijenio da ne postoji prisutnost cijanobakterija niti vidljivog onečišćenja samih plaža – ovo ljeto se ondje kupate bezbrižno!

Čekaju vas uređene i opremljene gradske plaže Poreča

Grad Poreč-Parenzo tijekom svibnja je uredio i opremio gradske plaže kako bi spremno dočekale goste. Porečke su plaže savršene za čitav niz sportskih aktivnosti na vodi – tu možete plivati, roniti na dah, kajakariti, okušati se u vožnji SUP-a, jedriti na dasci ili klasično, skijati na vodi, provozati se na vodenom skuteru ili jednostavno lješkariti na luft-madracu dok vas zibaju valovi.

Gradske su plaže dotjerane za sezonu: zamijenjena je dotrajala oprema, posađena su stabla, nasipani i očišćeni ulazi, te prilazi osobama smanjene pokretljivosti, uređene su staze i pokošena trava – sve kako bi se osigurao ugodan boravak na plaži svim gostima, te valorizirala i zaštitila porečka obala.

Obala Poreča i pripadajućih otoka dugačka je 37 kilometara i na njoj možete birati između 21 plaže s Plavom zastavom. Kakvoća mora prati se neprekidno već 25 godina, a u Poreču je čak 20% svih Plavih zastava koje vijore hrvatskom obalom.

Između brojnih, izdvajamo Gradsku plažu ispod hotela Valamar Parentino koja je nova gradska plaža uređena 2014. godine. Nalazi se u sjevernom dijelu Poreča, a do nje možete prošetati uređenom šetnicom koja se proteže u podnožju zelenih borova. Na plaži se prepustite morskim radostima, legnite na sunčalištu s kamenim oblucima i uživajte u idiličnoj panorami grada Poreča. Ova plaža ima uređene prilaze za pristup u more, rampu za osobe s invaliditetom, te je opremljena tuševima i suncobranima. Dio plaže namijenjen je kućnim ljubimcima. Osvježenje od ljetnih temperatura možete potražiti u beach baru nedaleko plaže, koji nudi raznovrsnu ponudu koktela i pića.

Ukoliko vas zanimaju i ostale plaže koje krase ovaj tisućljetni grad, istražite ih NA LINKU.

Hrabro i strpljivo strmoglavim stepenicama do romantične i svjetski poznate plaže

Plaža Pasjača nalazi se u malom mjestu Popovići u Konavlima. Pomalo je nedostupna i skrivena od pogleda – do nje možete doći samo spuštajući se niz duge i vrlo strme stepenice usječene u stijenu koja je na 250 metara nadmorske visine. Dakle, dolazak do plaže je prava svojevrsna avantura, a kad stignete i osjetite ljepote koje pruža, nećete požaliti strmoglavi spust i zahtjevan uspon natrag.

Plaža Pasjača je 2019. godine proglašena za najljepšu plažu u Europi po izboru portala European Best Deastinations, a nerijetko se naziva i jednom od najromantičnijih plaža. Ondje gotovo nikad nema gužve, a mala je vjerojatnost i da ćete uhvatiti signal – stoga, ovo je idealno mjesto na kojem brige idu na off, a mir na on.

P.S. S obzirom da ćete ondje teško pronaći hlad, nemojte zaboraviti ponijeti sa sobom kremu za sunčanje i pokrivalo za glavu, a osigurajte se i hranom i vodom.

Zanimljivost:

S obzirom kako je naša tajnovita i skrivena plaža Pasjača pobijedila u oštroj konkurenciji s plažama iz Francuske, Španjolske, Grčke, Italije, Turske time je ova priča još zanimljivija. Naime nikad ne biste pogodili kako je zapravo nastala ova šljunčana plaža čije slike se šire društvenim medijima i izazivaju uzdahe svjetskih turista.

Plaža Pasjača nastala je tijekom drugog svjetskog rata kada su u ovim selima iskapani tuneli te je kamenje iz tunela bacano ovdje ispod litica. Tko bi pomislio kako će zahvaljujući iskapanju tunela nastati prema mnogima najljepša plaža Jadrana, ali i Europe. More je s vremenom ovo odbačeno kamenje usitnilo i nastala je ova prekrasna plaža.

Neprocjenjiv mir i osvježenje u Gorskom kotaru

Kada spojimo svjež zrak, kupanje u kristalno čistim vodama i izvrsnu gastronomiju dobijemo idealnu ljetnu destinaciju daleko od gužve i ljetnih sparina. Gorski kotar se nalazi i nadomak obale pa je ovo područje sve više atraktivno turistima koji se rado zadržavaju u zelenom srcu Hrvatske i tijekom ljeta.

Predlažemo vam vikend u općini Fužine gdje su vam na raspolaganju dva kupališta na jezeru Bajer. Ovdje ćete pronaći i ugostiteljsku ponudu, kemijske toalete. ali i najam čamaca i SUP dasaka. Još jedno kupalište nalazi se na jezeru Lepenica sa prirodnom plažom bez dodatnih sadržaja idealno za uživanje u prirodi bez ikakvih ometanja.

Google lokacije :

Ovdje ćete pronaći zanimljivu turističku atrakciju kaubojsko selo Roswell koje nazivaju goranskim divljim Zapadom. Ne smijete propustiti posjet Nacionalnom parku Risnjak čije staze nikog ne ostavljaju ravnodušnim, a za smještaj s bazenom i saunom izdvajamo Kuću za odmor Runolist. Iskusna vodičica koja poznaje svaki kutak Gorskog Kotara je naša blogerica Jelena Holenko koja vodi najpoznatiju turističku agenciju goranskog kraja Lynx and Fox koja nudi pješačke ture za koje se trebate najaviti unaprijed jer interes je uvijek velik.

Ako vas je zainteresirala ideja odmora u zelenoj Hrvatskoj, detaljan popis destinacija za pravo uživanje u Gorskom kotaru pročitajte OVDJE.

Naslovna fotografija: TZG Poreč

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.