Vikend za hedoniste: Iskusite spoj prirode, povijesti i gastronomije

U moru stresa, loših vijesti i užurbanog tempa radnog tjedna – važno je naći vremena za sebe, barem na dan usporiti tempo i posvetiti se aktivnostima uz koje ćemo napuniti baterije za sve što sa sobom nosi novi radni tjedan. Predlažemo vikend za hedoniste. Krenite putevima hedonizma odnosno putevima povijesti, vina, piva ali i lokalne gastronomije. Putevi su to koji su popločani pričama koje griju dušu.

Uplovite u bajku prošlih vremena

Krapina je pravi spoj prirode, povijesti i dobre hrane – sve što čovjeku treba za vikend koji puni baterije. Uplovite u bajku prošlih vremena u mjestu dvoraca, termalnih izvora, vinskih puteva, ukusne lokalne gastronomije i legendi.

Ondje je nezaobilazno posjetiti Muzej krapinskih neandertalaca koji je jedan od najmodernijih muzejskih projekata u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe. Muzej je povezan pješačkim stazama sa samim nalazištem krapinskog pračovjeka pa se nakon obilaska uputite u šetnju i osjetite prirodu koja nekim posebnim mirisom odiše bogatom prošlošću ukorijenjenom u ove krajeve.

Foto: Arhiva Muzeja krapinskih neandertalaca

A tek kad probate zagorsku kuhinju!

Zagorski štrukli nezaobilazni su za posjet ovim krajevima a kad ih probate bit će vam jasno zašto. Također, predlažemo i verziju s turopoljskim tartufima koji polako ulaze i u tradicionalne recepte i udahnjuju im sasvim novi šarm. Ako ste ipak za nešto “konkretnije” nakon duge šetnje, za vas je tu tradicionalna zagorska purica s mlincima. Za desert se zasladite bučnicom karakterističnom za Zagorje.

purica s mlincima
Foto: Maja Danica Pečanić

P.S. Dok ste u blizini, istražite i posebne tajne koje kriju zagorski bregi, zastanite putem i uživajte u krajolicima tik prije nego proljeće uzme zamah i oboji sve u svoje vedre boje.

Nastavljamo putevima vina u hrvatsku Champagne regiju

Putevima vina možete krenuti na Plešivicu, jugoistočni dio Žumberačkog gorja, i kušati vina koje je pio Jay Z, Charlie Chaplin i Isadora Duncan.

Priroda i lokacije kao stvorene za “instagramične” fotografije – ne ustručavajte se zbog njih povremeno zastati tijekom puta, naići ćete na kadrove koje vrijedi sačuvati za uspomenu. Ovaj raj za vinoljupce krije se na samo tridesetak kilometara od Zagreba. Iako je ovo najmanja vinska regija, nije ništa manje posebna. Dapače, krije najposebnije ime – neki ju još nazivaju i Champagne regijom.

plešivička vinska cesta
Plešivica, foto: Josip Škof

Nemojte otići a da ne kušate vino portugizac, to je čaša kojoj ćete se uvijek poželjeti vratiti, a vratili su joj se i pripadnici svjetskog jet seta s početka 20. stoljeća Charlie Chaplin i Isadora Duncan. Probao ga je čak i reper Jay-Z, jer su njegovi prijatelji i rodbina bili na Plešivici.

Vinski putevi ondje ostavljaju bez daha, a tradicija uzgoja vinove loze ondje traje tisućljećima. Ako vas je inspirirao prethodni ulomak o odlasku u pravu bajku, predlažemo i da zastanete kod dvorca Erdödy u Jastrebarskom. Dvorac je okružen parkom s ribnjakom – idealno za popodnevnu šetnju.

Dvorac Erdödy, vikend za hedoniste
Dvorac Erdödy, izvor: Turistička zajednica Zagrebačke županije

Trebate inspiraciju? Vodnjan u Istri je pravi izbor

Istra je uvijek dobar izbor, mistična je, ne odaje puno a svakim posjetom vas iznova iznenadi – samo se prepustite čaroliji koju skriva. Upravo jedno takvo mjesto vrijedno istraživanja je Vodnjan koji krije tragove bogate povijesti još iz antičkog doba. U crkvi sv. Blaža nalazi se svjetski poznata zbirka relikvija u Vodnjanu kao i Vodnjanske mumije svetaca.

crkva svetog blaža
Crkva sv. Blaža, autor: Danilo Dragosavac

U Vodnjanu ulice same pričaju priče

Kad se zaputite u Vodnjan i krenete koračati njegovim malim uličicama i kalama – pogledajte oko sebe i primjetit ćete murale. Ovaj grad obiluje umjetničkim ekspresijama koje su vidljive na čak više od 40 murala. “Urbano street art blago” – kako su ga nazvali iz Vodnjana, jedva čeka umjetničke duše koje će pronaći svaki od tih dragulja.

vodnjan, istra, vikend za hedoniste
Foto: Loris Zupanc

Kažuni – identitet Vodnjana

Kažun je danas identitet Vodnjana, ponos ljudi i tema nepresušnih inspiracija. Kažuni su tradicionalna istarska suhozidna skloništa koja se nalaze u poljima. Nekoć su služili kao sklonište ratarima tijekom oluje. Na samom izlazu iz Vodnjana, na glavnoj cesti za Bale/Rovinj, posjetite tematski Park kažuna koji prikazuje četiri faze gradnje kažuna.

kažun vodnjan
Foto: Turistička zajednica grada Vodnjana

P.S. Iz Vodnjana se nemojte vratiti kući bez bočice domaćeg maslinovog ulja jer je to gradić s čak osam uljara i upravo po tome je jedinstven u Europi, u usporedbi s gradovima slične veličine.

Posebna ponuda na Plitvičkim jezerima

Kao uvod u vikend za hedoniste posjetite Ličku kuću. Naime, povodom Dana žena, 8. ožujka, Nacionalni park Plitvička jezera nudi posebnu ponudu za sve žene koje žele proslaviti ovaj poseban dan u predivnom okruženju uz nezaboravnu večeru u restoranu Lička kuća, uz glazbu uživo Maroco Banda.

Uživajte u specijalno pripremljenom jelovniku koji će vas odvesti na putovanje kroz tradicionalnu ličku kuhinju, uz vrhunska vina i opuštajuću atmosferu. Restoran Lička kuća pružit će vam autentično iskustvo uživanja u domaćoj hrani i piću, dok će vas Maroco Band svojom glazbom odvesti na putovanje kroz različite glazbene žanrove i osigurati nezaboravnu večer.

P.S. Ako vas put ovog vikenda ipak ne nanese na Plitvice, tijekom cijelog ožujka možete uživati uz posebne cijene ulaznica u zimskom razdoblju.

Šetnja uz domaće craft pivo u najstarijem europskom gradu

Vinkovci su grad naseljen još od prapovijesnog mlađeg kamenog doba, a ondje su se kroz prošlost dugu više od 8000 godina kontinuirano izmjenjivale različite kulture.

muzej vinkovci, vikend za hedoniste
Gradski muzej Vinkovci, foto: Romulić & Stojčić

Više o povijesti i kulturi naučit ćete šetnjom kroz Gradski muzej Vinkovci i posjetom Arheološkog parka Sopot koji je povezan s gradom tri kilometra dugačkom biciklističkom stazom. Ondje je i izletište Sopot gdje ćete vidjeti šest sopotskih kućica koje pričaju priču o tradiciji starih vremena – idealno za opuštajući vikend.

Nakon šetnje i obilaska – što bi nam drugo bolje leglo nego pivo, i to domaće, craft, proizvedeno u Vinkovcima. Prvo vinkovačko craft pivo zove se Valens, a naziv je dobilo prema jednom od dvojice rimskih careva rođenih u tadašnjim Cibalama.

Pivo Valens

Žene, bliži se vaš dan, zašto si ne bi priuštile vikend za hedoniste, bilo da je to za sebe, u društvu prijateljica, obitelji ili birate romantični vikend u dvoje. Krenite putevima priča koje pripovijedaju ovi krajevi i napišite vlastite uspomene koje ćete pamtiti još dugo, dugo!

Naslovna fotografija: Turistička zajednica Zagrebačke županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.