Zaprešić: grad Jelačića, dvoraca ali i sporta

spot_img

Zaprešić kojeg često nazivaju grad Jelačića i njegova okolica nude više zanimljivih turističkih sadržaja: crkve, rezervate životinjskog i biljnog svijeta uz odličnu gastronomsku ponudu i zanimljive tradicionalne manifestacije. Grad Zaprešić je od hrvatske metropole udaljen samo 17 kilometara. Ako se jednog dana odlučite za turistički posjet ili ako vas posao odvede u Zagreb preporučujemo izlet u Jelačićev grad – Zaprešić.

Razlog zašto je Zaprešić grad Jelačića

Prilikom posjeta Zaprešiću nemojte propustiti posjetiti glavnu atrakciju, jedinstveni primjer očuvanosti cjelovitog gospodarskog vlastelinskog kompleksa. Novi dvori Jelačićevi, udaljeni od središta Zaprešića samo 1,5 kilometar, izgrađeni su 1611. godine i spomenik su kulturno-povijesne baštine. Tijekom godina promijenio je nekoliko vlasnika, odnosno obitelji: Zrinski, Festetić, Čikulin, Erdödy te Sermage. Posljednji vlasnici kompleksa bili su plemićka obitelj Jelačić od 1851. godine kada ga je za 175.000 srebrnih forinti kupio ban Jelačić. U njegovom vlasništvu dvorac je temeljito preuređen i nadograđen.

Na površini od 20 hektara može vidjeti dvorac, kapelu Svetog Josipa, neogotičku grobnicu obitelji Jelačić, žitnicu koja je danas preuređena u muzej “Matija Skurjeni”, vrtlareva kućica u kojoj se nalazi restoran, te nekoliko gospodarskih građevina od kojih se posebno ističe u potpunosti obnovljena Vršilnica.

Objekt je to specifičan je po posebnoj arhitekturi. Sa središnjim dijelom okruglog tlocrta, najstariji je sačuvan objekt takvog tipa u Hrvatskoj i reprezentativni primjer gospodarskog graditeljstva. Danas je to multifunkcionalni prostor za razna događanja.

Dvorac Lužnica

Ako želite zakoračiti u prošlost, obavezno posjetite ovaj dvorac koji će vas oduševiti skladom svoje arhitekture, toplinom prostora i dahom prošlosti. Podignut je početkom 18. stoljeća, a bio je u posjedu obitelji Rauch. Spomenik je prve kategorije. Danas je dvorac Lužnica u posjedu sestara milosrdnica, a radi se o jednokatnom dvorcu koji je nastao na položaju nekadašnjeg kaštela.

Nakon šetnje i razgleda dvorca, profinjene izvedbe i kasnobaroknog, rokoko inventara posjet ovom prekrasnom mjestu završite u parku oko dvorca. Park je proglašen zaštićenim prostorom u kategoriji Spomenika parkovne arhitekture. Čine ga engleski perivoj i jezero, te šumarci i šetnice.

Zaprešić grad sporta

Uz nogomet, rukomet, košarku, kuglanje nudi se konjički sport i preponsko jahanje, paragliding, letenje zmajevima na motorni pogon, biciklizam, tenis i golf vježbalište s tri PAR 3 polja. Za ljubitelje jahanja i opuštanja od stresa tu je Konjički klub Trajbar Team. Želite li barem donekle osjetiti kako je nekada ban Josip Jelačić jahao ovim krajem, morate posjetiti i ovo mjesto. Ako biste htjeli naučiti igrati golf, tada svakako trebate posjetiti Golf klub Ban Jelačić čiji se tereni nalaze u prekrasnom kompleksu Novih dvora.

Kameni svati u Parku prirode Medvednica

Skupina dolomitnih stijena osovljenih na zapadnom rubu Medvednice, neposredno iznad sela Jablanovca. Prema narodnoj predaji, stijene su nastale tako što je majka nekog mladoženje, nezadovoljna budućom snahom, kletvom okamenila svatove. O tome govori i pjesma “Kameni svatovi” Augusta Šenoe, napisana 1869. godine. Na udaljenosti pet minuta od vrha nalazi se planinarska kuća Kameni svati (480 m).

Jezero Zajarki

Najveće umjetno napravljeno jezero u okolici Zaprešića, sa sportskim ribnjakom uz rijeku Krapinu, pravi je mali raj za ribiče. Jezero Zajarki je i jedna od najdražih rekreacijskih zona za stanovnike grada i okolice. Osim sportova na pijesku možete uživati u netaknutoj prirodi, okušati se u pecanju ili jednostavno odmarati uz obiteljski piknik i roštilj na otvorenom.

Skela Medsave povezuje Zaprešić i Samobor

Jedinstveni doživljaj svakako je Skela Medsave, vožnja skelom po rijeci koja povezuje zaprešićki i samoborski kraj. I mi smo se prevezli preko brze Save i od Samobora do Zaprešića stigli za 5 minuta. Otkrili smo najbrži put koji je još k tomu atraktivan i zanimljiv te nešto što ne možete doživjeti baš svaki dan.

Naslovna fotografija: Turistička zajednica Zagrebačke županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.