Znate li što je gravel? Doznajte u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

- Oglas -

Gravel je utrka ili vožnja biciklom koja najčešće kombinira vožnju na različitim površinama uključujući asfalt, šljunak, zemlju… Ova niša postaje sve popularnija u posljednjih nekoliko godina. Udaljenosti su različite, a same rute variraju od tvrdo nabijenih zemljanih cesta do stjenovitih i neravnih terena. Gravel se može opisati kao poveznica između brdskog i cestovnog biciklizma. S glavnih, asfaltiranih cesta gravel vas najčešće vodi u divljinu, a u isto vrijeme ne zahtjeva veliku količinu opreme.

gravel bjelovarsko bilogorska

– Kolijevka gravela su Sjedinjene Američke Države na čijem se srednjem zapadu nalazi veliki broj ravnih i neasfaltiranih cesta. I upravo to područje privuklo je veliki broj biciklista entuzijasta, a logičan nastavak priče bio je nastanak nove vrste bicikla za sve podloge – gravel bicikla. Radi se o kombinaciji cestovnog i MTB bicikla koji omogućuje brzu vožnju po makadamu, objašnjava Igor Prka iz agencije BPM travel, koja je drugu godinu za redom organizirala gravel izazove na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Gravel izazovi u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Naime, gravel biciklizam sve je popularniji i u Hrvatskoj, u dijelovima Lijepe naše u kojima ne nedostaje terena za ovaj vid zabave. Jedan od takvih dijelova je i Bjelovarsko-bilogorska županija, najistočnija županija središnje Hrvatske. Obuhvaća veliki dio Lonjsko-čazmanske doline, a okružena je obroncima Bilogore, Papuka i Moslavačke gore. Područje je to koje ima raznolik krajolik i koje pruža brojne mogućnosti za razvoj cikloturizma. Biciklističke staze raspoređene su diljem županije.

///Istražite bjelovarsko-bilogorski kraj – pitomi krajolici, srdačni ljudi…

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ove su se godine održala čak tri događanja objedinjena pod zajedničkim imenom BILOgravel Challenge Series 2023. Sudionici su tako uživali u ljepotama tri gore koje su tako blizu, a u isto vrijeme i tako različite. Svaki izazov ima dvije ili tri rute od oko 25, 40, 60 i 80 kilometara, uglavnom po gravelu i nešto asfalta.

gravel bjelovarsko bilogorska

– Naši eventi promoviraju Bjelovarsko-bilogorsku županiju kao cikloturističku destinaciju. Ovaj vid biciklizma sudionike sklanja s glavnih na sporedne ceste i u prirodu, a takvih staza na području Bjelovarsko-bilogorske županije ima sasvim dovoljno, kaže Prka i dodaje kako je prošlogodišnji prvi BILOgravel privukao veliko zanimanje, pa su ove godine održana još dva izazova.

///Otkrijte skrivene ljepote Bjelovarsko-bilogorske županije

BILOgravel

Krajem svibnja ove godine održan je BILOgravel, izazov u kojem sudionici uživaju u čarima Bilogore, najniže, ali površinom druge najveće gore u Hrvatskoj. Duga preko 80 kilometara, Bilogora prekrivena prekrasnim šumama, livadama, vinogradima i poljima nudi nebrojene kilometre makadamskih cesta i staza, a sudionici susreću i divlje životinje. Rute slijede makadam i slabo prometne asfaltirane ceste, a tek ponegdje su kraće spojne ceste prekrivene travom ili tvrdom bilogorskom ilovačom.

bicikl makadam

BILOgravel se sastoji od dvije rute različite težine. Ruta A duga je 82 kilometra s 1350 metara visinske razlike, a sastoji se od 55 kilometara makadama i 27 kilometara asfalta. Druga, B ruta manje je zahtjevna. Duga je 60 kilometara s 1000 metara visinske razlike, a sastoji se od po 30 kilometara makadama i asfalta. Na polovici ruta postoje i objekti gdje se možete odmoriti i okrijepiti. Obje staze, osim u vrijeme održavanja BILOgravela dostupne su tokom cijele godine, a o rutama više možete doznati na POVEZNICI.

NATURAgravel

NATURAgravel izazov ove je godine održan u srpnju, a sudionici su sredinom ljeta osvježenje potražili u gustim šumama Moslavine, najstarije gore Europe. Nakon zagrijavanja u prvim kilometrima asfalta, A ruta se odvoja na svoj dodatak Moslavinom, prije nego se spoji s B i C rutama. Potom se sve tri penju na gorski vijenac Moslavačke gore, a onda ups & downs. Rute slijede makadam i slabo prometne asfaltirane ceste.

bicikl makadam

DAgravel

I na kraju, treći izazov koji se održao u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ove godine je bio DAgravel. Početkom rujna, kada su šume moćnog Papuka najljepše izazov vodi na njegovu tamnu stranu. Rute prate šumske puteve, dobrim dijelom uz rijeke i potoke, nasute tucanikom. Tek na jednom dijelu, nekoliko kilometara vozi se selima i poljima. Podloga je gravel, izuzev šest kilometara asfalta.

– NATURAgravel i DAgravel doživjele su svoju premijeru ove godine, a na tome zasigurno nećemo stati. Cilj nam je sada označiti staze u Moslavini i na Papuku i odrediti ture. Konačni cilj je, koliko je to moguće, cijelu županiju iskrižati stazama, spojiti rute i omogućiti višednevne ture. Naša “3 u 1” gravel događanja namijenjena su svima. Za neke sudionike je to izazov, za neke zabava, a za neke natjecanje, iako se ne radi o natjecateljskim događanjima, zaključuje Prka.

gravel bjelovarsko bilogorska

Gravel staze dostupne tijekom cijele godine

Većina gravel staza u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji dostupna je tijekom cijele godine. Staze na Bilogori dobro su označene, a staze koje su se koristile u sklopu izazova NATURAgravel i DAgravel moguće je proći uz pomoć vodiča. Ako ste zainteresirani za upoznati prirodu Bjelovarsko-bilogorske županije na biciklu predlažemo vam da kontaktirate agenciju BPM Travel uz pomoć koje možete i iznajmiti bicikle, osigurati smještaj te doznati nešto više o bogatoj eno-gastronomskoj ponudi na ovom području.

///Bjelovarsko-bilogorska županija puna prikrivenih draži

Ukoliko ste više zainteresirani za jedan od gore tri navedena gravel izazova recimo kako će se sva tri održati i sljedeće godine. Tako je za svibanj planiran BILOgravel, za srpanj NATURAgravel, a 15. rujna 2024. održat će se DAgravel.

logo tz bbž htz

Foto: Ines Negro i Dražen Plaško

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.