Camino Korčula – otvorena nova hrvatska ruta Puta svetog Jakova

Otvoren je Camino Korčula, novi hodočasnički put smješten na predivnom Jadranu. Ova jedinstvena staza, od 1. do 3. prosinca 2023., privukla je sudionike ne samo iz Hrvatske, već i iz Bosne i Hercegovine, Francuske i Portugala, stvarajući međunarodnu atmosferu zajedništva.

otvoren camino korčula
Foto: Andro Tasovac

Više od sto entuzijastičnih pojedinaca tijekom tri nezaboravna dana hodalo je kroz slikovite dionice Camino Korčula, istražujući bogatu kulturnu i prirodnu baštinu otoka.

Događanje je bilo obogaćeno raznolikim aktivnostima, uključujući druženje, zajedničke molitve, inspirativne govore, svete mise i svečani blagoslov svetog Jakova.

otvoren camino korčula
Foto: Andro Tasovac

Kulminacija hodočašća dogodila se u crkvi u Veloj Luci, gdje je župnik don Hrvoje Katušić zajedno s Marijom Pražen iz Bratovštine svetog Jakova Hrvatska svečano dodijelio Compostele – potvrde o uspješno završenom hodočašću. Taj trenutak označavao je ne samo fizičko, već i duhovno putovanje koje su sudionici prošli.

pečati
Foto: Andro Tasovac

Dodatnu radost hodočasnicima je svojim pozdravom i zazivom zagovornom svetog Jakova izmamio pozdrav dubrovačkog biskupa Roka Glasnovića kojeg je prenijela Marija. Camino Korčula nije samo put, već prilika za duboko osobno iskustvo, povezivanje s prirodom i drugima te otkrivanje bogatstava tradicije.

Ovaj događaj otvara vrata novim avanturama i duhovnim spoznajama, pozivajući hodočasnike da istraže jedinstvenu ljepotu i duhovnost ovog fascinantnog hodočasničkog puta na Jadranu. 

otvoren camino korčula
Foto: Andro Tasovac

Camino Korčula projekt je realiziran u suradnji s Turističkom zajednicom Korčula, Turističkim zajednicama otoka Korčule i i Bratovštine sv. Jakova, službenog hrvatskog predstavnika u središnjoj i najstarijoj Camino instituciji – Nadbratovštini sv. Jakova u Španjolskoj.

Camino staze u Hrvatskoj

Put svetog Jakova drevna je europska mreža hodočasničkih putova koji vode do svetišta u Santiago de Composteli. Hrvatski hodočasnici pješače Putem sv. Jakova još od 1203. godine.

///JEDAN RUKSAK ZA 35 DANA – Što spakirati za Camino?

Prije tri godine pokrenut je projekt obnove ovih srednjovjekovnih hodočasničkih ruta i od tada je Camino rute u Hrvatskoj prošlo više od 3300 hodočasnika na pet obnovljenih dionica: Camino KrkCamino ImotaCamino PodravinaCamino Banovina i Camino Šibenik.

camino podravina
Foto: Bratovština Svetog Jakova

Otok Brač je ove godine već postao šesta dionica hrvatske mreže Camino puteva, a najavljeno je kako će se Camino Dubrovnik – Međugorje otvoriti do svibnja 2024.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.