Dobro jutro uz zvuk raskošnog Skradinskog buka u NP Krka koji od ponedjeljka napokon možete i posjetiti

Nacionalni park „Krka“ ponovno je otvoren za posjetitelje od ponedjeljka 11. svibnja po promotivnoj cijeni ulaznica od 50 kuna za odrasle i 25 kuna za djecu i mlade. 

Neka vam jutros dobro jutro poželi veličanstveni zvuk raskošnog Skradinskog buka koji je od ponedjeljka možete i posjetiti!

Skradinski buk, najduži slap na rijeci Krki, jedna je od najpoznatijih prirodnih ljepota Hrvatske.

Slap tvore sedrene barijere, otoci i jezera. Može ga se razgledati tijekom cijele godine zahvaljujući mreži staza i mostova, koji omogućuju ugodnu i sigurnu šetnju. Na Skradinskom buku nalaze se obnovljeni mlinovi, valjavice i stupe, koje stoljećima koriste snagu vodenog toka. Uz poštivanje tradicijske arhitektonske vrijednosti, pojedini mlinovi uređeni su kao suvenirnice, dok su drugi pretvoreni u izložbene prostore za etnografsku zbirku. Upravo je Etnoselo Skradinski buk u NP “Krka” dobilo, u konkurenciji nekoliko tisuća lokaliteta, prestižnu nagradu na natjecanju Zlatni cvijet Europe 2006. (Entente Florale Europe), koju dodjeljuje Europsko udruženje za cvijeće i krajobraz.

Na lokalitet Skradinski buk može se doći kroz ulaz Lozovac, gdje je osigurano besplatno parkirno mjesto, a od travnja do listopada za individualne posjetitelje osiguran je i besplatan prijevoz autobusom od ulaza do slapa. Drugi ulaz je u Skradinu, odakle se od travnja do studenoga posjetitelji do slapa prevoze brodovima u organizaciji NP „Krka“. Ljubitelji prirode i hodanja od ulaza Lozovac do Skradinskog buka mogu pješačkom stazom dugom 875 m ili iz pravca Skradina, stazom dugom 4 km, koja je ujedno i biciklistička staza. Sa Skradinskog buka mogući su izleti brodom do otoka Visovca i Roškog slapa.

NP Krka otvoren je za posjetitelje od ponedjeljka uz promotivne cijene ulaznica

Odlična je ovo vijest za sve ljubitelje prirode. Individualni se posjetitelji mogu kretati pješke i biciklima te uživati u svim prirodnim vrijednostima i kulturnopovijesnim bogatstvima NP „Krka“, a ugostiteljski će objekti biti otvoreni u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Nakon gotovo dvomjesečne stanke Nacionalni park „Krka“ u ponedjeljka tako ponovno širom otvara svoja vrata individualnim posjetiteljima, koji će uz promotivne cijene ulaznica u razdoblju do 18. lipnja 2020. imati priliku otkriti čari hrvatske prirodne i kulturne baštine koje čuva područje NP „Krka“.

U razdoblju bez posjetitelja NP „Krka“ dodatno je radio na uređenju područja Parka i njegovih sadržaja te su pripremnim aktivnostima osigurali poštivanje preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Tako su posjetiteljima na raspolaganju svi prezentacijski centri i sadržaji, suvenirnice kao i ugostiteljski objekti na Roškom slapu i Lozovcu, uz nužno poštivanje svih epidemioloških mjera koje su na snazi.

Ulazak u zatvorene prostorije dozvoljen je određenom broju posjetitelja u isto vrijeme, uz prethodno dezinficiranje ruku i potplata dezinfekcijskim sredstvom koje će biti na raspolaganju uz same ulaze u zatvorene prostorije Parka.  Do postupnog uspostavljanja usluga prijevoza brodovima što se očekuje sredinom svibnja, do Skradinskog buka kao posljednje i najduže sedrene barijere na rijeci Krki te jednog od najneobičnijih i najljepših krajobraza NP „Krka“, posjetitelji će moći doći autobusom ili šetnjom poučno-pješačkom stazom dužine 875 metara iz Lozovca ili šetnjom odnosno bicikliranjem u dužini od četiri kilometra iz Skradina.  

Posjet NP „Krka“ puno je više od uživanja u netaknutoj prirodi s vizurama koje su istkale sedrene barijere – fenomen zaslužan za titulu nacionalnog parka. Dapače, NP „Krka“ nam otkriva bogatu povijest ovoga kraja, ali i cijele Hrvatske, čuvajući dokaze života naroda koji su kroz povijest obitavali na ovom području, vojski koje su se ovdje borile i bogate kulture koja je obilježila našu prošlost i koja čini našu sadašnjost. Osim prirodnih ljepota i neizmjerne kulturne baštine, sve posjetitelje željne aktivnog boravka u prirodi spremno čeka i 47 kilometara poučno-pješačkih staza i 470 kilometara biciklističkih ruta. 

Radno vrijeme Skradinskog buka je od 9 do 19 sati, a lokaliteta na srednjem i gornjem toku od 10 do 18 sati. “Posjetitelje koji planiraju u Parku provoditi više vremena podsjećamo na pogodnosti učlanjenja u Klub prijatelja Krke. Prilikom obilaska NP „Krka“ posjetitelje se poziva na pridržavanje preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kao i korištenje zaštitnih rukavica i maski te po mogućnosti beskontaktnog plaćanja prilikom kupnje ulaznica.  Odgovornim ponašanjem, postupanjem u skladu s preporukama i provođenjem preventivnih mjera štitimo svoje, ali i tuđe zdravlje” naglasila je Nella Slavica ravnateljica iz NP Krka.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.