Skradinski buk – nezaobilazna destinacija Nacionalnog parka Krka

Skradinski buk u Nacionalnom parku “Krka” najduži je slap na rijeci Krki, a tvore ga sedrene barijere, otoci i jezera. Najpoznatiji je i najposjećeniji slap na rijeci Krki, najduža je sedrena barijera u Europi, široka od 200 do 400 metara, s ukupnom visinskom razlikom od 45,7 metara.

Oko njega vodi, preko drvenih mostića, 1.900 metara duga staza, koja prolazi kroz splet vodenica. One danas čine etno-selo pokraj ostataka Hidroelektrane Krka, druge na svijetu hidroelektrane na izmjeničnu struju. Iako tuda hrli najveći broj posjetitelja kako bi vidjeli veličanstveni slap, onaj tko uspori i uputi se stazom duha otvorena za prirodu ugledat će ljepotu na svakom od 2.195 koraka koje treba načiniti kako bi se staza prošla.

Staza vodi preko žive vode. Čovjek hoda drvenim mostićima dok se pod njim praćaka liska i pliva ilirski klen. Uokolo svuda zelenilo. Čuje se kreket zelene žabe. Trepere modra i prugasta konjska smrt – vretenca, živopisne letjelice vila. Brzo oko uhvatit će i hitru kretnju bjelouške ili zaron ribarice. Za sve one koje zanima što je to što vide postavljene su edukativne table duž cijele staze.

Jedna od najpoznatijih prirodnih ljepota Hrvatske

S vidikovca na stazi na desnoj obali rijeke najbolje se vidi stvoriteljica slapova, temeljni fenomen Nacionalnog parka “Krka” – sedra. Sedra je česta pojava u površinskim tokovima dinarskoga krša, ali rijetko gradi slapove poput ovih na Krki.

Dođete li ljeti, vidjet ćete sedrene barijere odjevene u zelenu mahovinu. Ako vas put nanese zimi, doživjet ćete bijele vodene valove, kao da su se spustili nebeski kumulusi. Velika količina pjene koju vidite ispod slapova na Skradinskom buku ustvari je prirodni sapun. Na drvenom mostu preko slapova najbliži ste vodi.

Skradinski buk mjesto je slavne povijesti i bogate kulturnopovijesne baštine. Sa staze možete vidjeti ostatke HE Krka, prve hidroelektrane na svijetu koja je osvijetlila jedan grad – Šibenik. Carski vidikovac na lijevoj obali staze mjesto je s kojeg se Skradinskom buku divio austrougarski car Franjo Josip I. sa suprugom Elizabetom.

Vodenice na Skradinskom buku predindustrijska su postrojenja u kojima je nekada cijela Dalmacija mljela žito. Dalmatinski buhač, mljeven u vodenicama obitelji Šupuk na Skradinskom buku, koristio se kao insekticid za prokopavanja Panamskog kanala. U obnovljenom etno-selu susrest ćete mlinara, kovača i tkalju, u narodnoj nošnji, koji će vam s puno znanja i ljubavi prezentirati te stare zanate.

Krka i Skradinski buk – cjelogodišnje destinacije

Skradinski buk može se razgledati tijekom cijele godine zahvaljujući mreži staza i mostova, koji omogućuju ugodnu i sigurnu šetnju. Na Skradinskom buku nalaze se obnovljeni mlinovi, valjavice i stupe, koje stoljećima koriste snagu vodenog toka. Uz poštivanje tradicijske arhitektonske vrijednosti, pojedini mlinovi uređeni su kao suvenirnice, dok su drugi pretvoreni u izložbene prostore za etnografsku zbirku.

Upravo je Etnoselo Skradinski buk u Nacionalnom parku “Krka” dobilo, u konkurenciji nekoliko tisuća lokaliteta, prestižnu nagradu na natjecanju Zlatni cvijet Europe (Entente Florale Europe), koju dodjeljuje Europsko udruženje za cvijeće i krajobraz.

Skradinski buk najposjećeniji je lokalitet u Nacionalnom parku “Krka” pa je zato korisno znati na koje sve načine možete do njega doći, kako ga možete obići i koja pravila ponašanja pritom morate poštovati. Zbog veće sigurnosti posjetitelja i upečatljivijeg doživljaja obilaska, ali i rasterećenja lokaliteta, broj posjetitelja na Skradinskom buku ograničen je na deset tisuća u istom trenutku.

Zato planirajte dolazak i na vrijeme osigurajte online ulaznicu, koja vrijedi za sve kopnene lokalitete u Nacionalnom parku “Krka” određenog dana, pa uz pomoć informativne brošure ili ljubaznih zaposlenika maksimalno iskoristite svoje vrijeme u Parku. Sa Skradinskog buka možete se uputiti na izlet brodom prema Visovcu i Roškome slapu ili do jezerskog vrela Torak.

Kako do Skradinskog buka

Dva su ulaza u Nacionalni park Krka kroz koja se dolazi na Skradinski buk: Lozovac i Skradin. Lozovac je kopneni ulaz, ujedno i glavni ulaz u NP “Krka”. Cestom se do njega može doći iz smjera Šibenika, Skradina, Drniša i Knina. Do početka pješačke staze koja vodi oko Skradinskog buka od ulaza Lozovac može se doći asfaltiranom cestom dugom četiri kilometra, kojom posjetitelje od travnja do listopada besplatno prevoze autobusi.

Do Skradinskog buka vodi i pješačka staza duga 875 metara, koja počinje lijevo od rampe na ulazu u Park. Na samom ulazu posjetiteljima su na raspolaganju bife NP “Krka”, besplatni toalet, besplatno parkiralište, punionica za električna vozila i solarno stablo za punjenje mobilnih uređaja.

///Izleti brodom – posebna atrakcija za sve ljubitelje prirode u Nacionalnom parku Krka

S ulaza Skradin od travnja do studenoga posjetitelje do Skradinskog buka prevoze, prema utvrđenom voznom redu (20 min), brodovi NP “Krka”. Ulaznice treba kupiti ili preuzeti u ispostavi Javne ustanove “Nacionalni park Krka” prije ulaska na brod. Posjetitelji s online ulaznicom mogu izravno na brod. Prijevoz brodom uključen je u cijenu ulaznice. Do Skradinskoga buka može se doći i pješačkom stazom i biciklističkom rutom koja vodi od Skradinskog mosta, dugom 3.400 metara.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.