Ideje za vikend: Istraživanje povijesti, fina janjetina, romantika uz more ili pak wellness

Vikend nam kuca na vrata, a svi znamo što to znači – konačno vrijeme za predah i prilika za izlet i punjenje baterija. Ovog vikenda si priuštite nešto drugačije, novo i dopustite si istraživati, pobjeći od zamorne svakodnevice i barem na dan usporiti tempo. Donosimo vam prijedloge za izlet kroz gotovo svaki dio Hrvatske; ne morate niti putovati daleko, možda se baš u vašoj blizini krije neotkriveni turistički biser koji do sad niste stigli obići.

Tisućljetni grad kroz šetnju i istraživanje bogate povijesti

Poreč je tisućljetni grad bogate povijesti, tradicije i kulture, ali i očaravajućih krajolika obale i njegovih poznatih laguna. Ako posjetite Poreč, jednostavno ne možete izostaviti obilazak stare jezgre i Eufrazijeve bazilike koja je kulturno dobro Poreča, a koje je UNESCO 1997. godine uvrstio na svoj popis svjetske baštine. Bazilika je jedini cjeloviti sačuvan spomenik iz toga vremena u svijetu. Šetnjom starom jezgrom vidjet ćete i Okruglu kulu, Kuću dvaju svetaca, Baroknu palaču te gotičku palaču Zucatto. Nakon obilaska stare jezgre predlažemo šetnju uz more jer ništa ne opušta tako dobro kao svjež zrak i miris mora.

Ljubitelji aktivnog odmora, ovo je za vas: Stotine i stotine kilometara MTB, obiteljskih i cestovnih bike staza čekaju da otkrijete zašto im je netko nadjenuo imena poput Zvjezdana staza, Maximus Agri, Staza lovrečkih kapetana, Tragovima istarskog pršuta, Staza istarskog vina, Tri kaštela ili Dolina divova. Krećete u otkrivanje?

Kamo ovog vikenda? Na Mars!

Prva asocijacija uz Novalju i Pag nerijetko je zabava i ljetni provodi, ali Novalja itekako ima što ponuditi i zimi. Novalja vam može pružiti iskustvo drugog planeta stoga krenite stazom ”života na Marsu” i uvjerite se zašto je ovo iskustvo nesvakidašnje ljepote koja nam zaista daje osjećaj kao da smo na drugom planetu – opčinjeni pogledom na modroplavo more.

Life on Mars trail staza pruža egzotično iskustvo na kamenitom paškom krajobrazu uz plaže koje oduzimaju dah, moćnu penjačku stijenu Stogaj i trail stazu dugačku 14 kilometara s prvom morskom Via Ferratom u duljini od 100 metara. Ako vam ovog vikenda treba predah daleko od svih i svega upijajući energiju koju samo priroda može pružiti.

Opčinjeni prirodom, svoj obilazak možete nastaviti prirodnim ljepotama i krenuti kroz šume maslina koje prekrivaju lunjski poluotok i predstavljaju jedinstveno botaničko bogatstvo Mediterana. Lun je naselje na najsjevernijem dijelu otoka Paga. Prema nekim navodima ime mu potječe od starog latinskog i talijanskog naziva rta Lun: Punta Longa, lunga – duga punta. Lunjski maslinici već stoljećima predstavljaju netaknuti i najegzotičniji kutak Mediterana. Posebnost vrta lunjskih maslinika je to što se ovdje nalazi najveći broj tisućljetnih samoniklih stabala masline lociranih na jednom mjestu. Nešto što itekako vrijedi vidjeti!

Gradski muzej Novalja

Nakon šetnje predlažemo posjet muzeju u kojem možete vidjeti podzemni rimski i antički vodovod, što je najveća atrakcija muzeja. Ondje će vas oduševiti i bogata arheološka zbirka, a najvrijedniji muzejski eksponatje drveno rimsko sidro koje je jedno od samo 7 sačuvanih u cijelom svijetu. 

Putem tradicije i kulture u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod je pravi biser Slavonije, a ako do sad niste razmišljali o izletu upravo ondje, evo razloga zašto bi to mogla biti izvrsna ideja. Slavonski Brod očarat će vas svojom bogatom povijesti, ispričat će vam priče i bajke iz davnina, dobro će vas zabaviti obilaskom Tvrđave, ali i opustiti ispijanjem kave u samom centru.

Kad posjetite Brod na Savi, kako mu je nekoć bilo ime, obavezno se morate prošetati od glavnog trga do Tvrđave Brod koja je udaljena samo pet minuta i predstavlja najznačajniju povijesnu građevinu u Brodsko-posavskoj županiji. Danas je ona u funkciji razvoja kulture – unutar središnjeg dijela nalazi se masivni, ciglom zidani jednokatni objekt u obliku potkove u čijem se dijelu smjestila jedinstvena Galerija Ružić s prvim stalnim postavom suvremene hrvatske umjetnosti druge polovice 20. stoljeća.

Kuća Brlić

Ovo je kuća u kojoj su brojne ličnosti pronašle inspiraciju za  svoje stvaralaštvo, a u prizemlju se nalaze izložbeni saloni Galeriji umjetnina grada Slavonskog Broda. Krajem prošle godine završeni su infrastrukturni radovi na uređenju Kuće Brlić u sklopu europskog projekta ”Integrirani program – Interpretacijski centar Ivana Brlić – Mažuranić”.

Lika je uvijek dobra ideja: Posjetite Teslin dom i uživajte u dobroj janjetini

Krajolici Like oduševit će vas i tijekom puta do tamo, a kad stignete posjetite Memorijalni centar Nikole Tesle u Smiljanu gdje ćete vidjeti gdje je to veliki genije učinio prve korake prema dostignućima koji su promijenili cijeli svijet. Ondje možete i sami sudjelovati pri demonstraciji bežičnog prijenosa električne energije Tesline ispitne stanice, pogledati film o Tesli u multimedijalnoj dvorani, a ako vodite vaše mališane, za njih je ondje igralište.

Osjetite stoljetni mir starih vodenica

Nakon obilaska, vrijeme je da doživite, osjetite i osluhnete stoljetni mir starih vodenica. Vrila Gacke i mlinice na Majerovom vrilu mjesto su gdje ćete pronaći sačuvane ostatke narodne prošlosti i priče koje priča. Izvor rijeke Gacke je treći po duljini rijeke ponornice na svijetu.

Ondje možete samo prošetati svojim tempom, udahnuti prirodu i čist zrak, a možete iskoristiti i priliku za rekreacijski turizam – bicikliranje ili pak ribolov. Uz najavu možete posjetiti mlin i kupiti brašno i tradicionalne proizvode – vjerujte kruh od brašna mljevenog opreznim tradicionalnim načinom ima posebno bogat okus.

Govoreći o hrani, nemojte otići iz Like a da ne kušate poznati ”sir škripavac” koji je krajem 2021. postao 32. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji. Ako ste ipak za nešto ”konkretnije” onda vam predlažemo janjetinu na ražnju pripremljenu na tradicionalni način. Na kraju se zasladite ličkim uštipcima ili savijačom, udahnite svjež zrak, zastanite na tren u prirodi i vjerujte – nakon takvog iskustva napunit ćete baterije za nove radne pobjede koje donosi tjedan.

A za punjenje baterija – nema do wellnessa i mora!

Crikvenica će vas očarati svojom rivijerom koja je jednako lijepa u svako godišnje doba, a kaže se i da zalasci sunca ondje traju duže nego drugdje – taman dovoljno da zastanete, odmorite oči uz prizor koji oduševljava i napravite najbolje fotografije. Odmoriti se možete i u nekom od smještajnih kapaciteta koji nude brojne wellness ponude – svima nam ponekad treba detox a pravo vrijeme za to je sad, pred proljeće. U Hotelu Crikvenica se prepustite čarima Finske saune i Turske kupelji.

P.S. Nikad nije kasno za ugođaj Valentinova, a u Crikvenici se kriju i romantične destinacije, istražite ih OVDJE.

I za kraj – koju god ideju izabrali ne zaboravite se opustiti, predahnuti i povezati se s prirodom. Lijepa Naša ima još toliko skrivenih bisera koji jedva čekaju biti otkriveni, a pružit će vam i više nego što možete zamisliti. Krenite, istražite, proučite, a ujedno se dobro i zabavite – vikendi su kao stvoreni za to!

Naslovna fotografija: Davor Strenja

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.