Pogledajte prekrasan video Nacionalnog parka Krka iz zraka

Na Youtube kanalu Nacionalnog parka Krka objavljen je video “Flying through Krka”. U video uratku u trajanju od 5 minuta i 35 sekundi prikazano je sve ono zbog čega ovaj nacionalni park svake godine posjećuje sve više turista, kako stranih, tako i domaćih.

Od Bilušića buka, prvog od sedam slapova na toku rijeke Krke do najdužeg slapa, Skradinskog buka, prekrasni prizori prirodnih ljepota Parka rijetko koga će ostaviti ravnodušnim. Nacionalni park Krka, između ostaloga, poznat je i po velikom broju jezera i slapova, no tu je još i čitav niz drugih prirodnih i povijesnih zanimljivosti koji su se smjestili na više od 100 četvornih kilometara Parka.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Uz Krku naime postoji i nekoliko starih utvrda, a blizu jedna druge su dvije. Srednjovjekovna utvrda Nečven sagrađena je na samom rubu litice na lijevoj obali Krke, dok se nasuprot njoj, na desnoj obali Krke, uzdiže se srednjovjekovna utvrda Trošenj. Obje tvrđave danas su vrijedni spomenici hrvatske kulturne baštine koje su izgradile i posjedovale hrvatske velikaške obitelji Nelipići i Šubići kao dio srednjovjekovnog sustava obrane.

No osim Nečvena i Trošenja, u videu Nacionalnog parka Krka prikazane su i preostale tri srednjovjekovne utvrde. Ostaci srednjovjekovne utvrde Kamičak nalaze se između Roškog slapa i Visovačkog jezera, ostaci utvrde Bogočin mogu se vidjeti na lijevoj obali Krke, na izdvojenoj stijeni, blizu prominskog sela Bogatića, a treća je Ključica, najveća i najočuvanija srednjovjekovna utvrda na prostoru Nacionalnog parka Krka.

U gornjem i srednjem toku Krke, kako je vidljivo u videu, nalazi se još niz zanimljivih prirodnih atrakcija, ali i mjesta jedinstvene kulturno-povijesne baštine. Tu je najviši slap Nacionalnog parka Krka, Manojlovac, nekoliko stotina metara dalje je arheološki lokalitet rimskog vojnog logora Burnum. U pitomoj dragi uz rijeku Krku smjestio se manastir Krka, a većina posjetitelja koji posjete ovaj dio Parka svoj obilazak započinju od Roškog slapa. To je šesti i pretposljednji slap i izuzetno je zanimljiv zbog kaskada koje je narod nazvao Ogrlice, zbog osebujne i bogate vegetacije, mlinova i stupa od kojih su neki obnovljeni, ali i mnogo čega drugoga.

Na lijevoj obali Krke nalazi se Oziđana pećina i Jazinka, dvije impresivne špilje koje su, osim speleoloških obilježja, zanimljive i po arheološkim nalazištima. Oziđana pećina nalazi se na samom vrhu litice kanjona rijeke Krke, iznad Roškog slapa, a špilja je dugačka 59 metara.

Naravno, u videu je vidljiva i jedna od najvećih atrakcija Nacionalnog parka Krka, otok Visovac, dug svega 200, a širok 150 metara, smješten usred pitomog proširenja rijeke između Skradinskoga buka i Roškog slapa. Od 1445. godine na njemu se nalazi franjevački samostan Majke od Milosti i Crkva Gospe Visovačke, koji s prekrasnim krajolikom čine jedinstvenu ambijentalnu cjelinu.

Ljepote Nacionalnog parka Krka, osim u videu sa službenog kanala, prikazane su i u videu Jonasa Saalbacha, njemačkog glazbenika koji je svoj novi Live Set izveo u prekrasnom okruženju Nacionalnog parka Krka.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.