Prijedlozi za vikend: Istražite Zlatni otok, baranjske Maldive ili uplovite u luksuznu wellness oazu

Napokon petak! Oni koji još neko vrijeme čekaju na godišnji, mogu skratiti vrijeme jednim vikend izletom, a ako ste odabrali baš ovaj vikend za bijeg od rutine – predlažemo kamo otići, koje zanimljivosti posjetiti i što naučiti diljem Hrvatske.

Svi putovi vode na Zlatni otok

Doslovno svi putovi vode na Krk. S kopna dolazite preko Krčkog mosta, a s mora brodovima u luke ili lučice, kao i trajektima u pristanište Valbiska. Iz zraka također možete do Krka i to avionom u zračnu luku Rijeka kod Omišlja.

Ovaj otok jedno je od najpopularnijih turističkih odredišta Lijepe naše, smješten u središtu Kvarnerskog zaljeva krasi ga blaga mediteranska klima, povoljan geografski položaj te raznolikost prirodnih i kulturnih ljepota. Kao i svaka naša regija, ovaj kvarnerski biser ima čudesne i tajnovite povijesne priče. Krk bilježi zanimljivu povijest satkanu ostavštinom raznih naroda koji su ostavili duboke tragove u životu, kulturi i jeziku  njegovih stanovnika.

Tako recimo znate li kako je Krk sudbinski povezan s brojkom sedam

Posjetite Omišalj i najljepšu plažu Omišaljskog zaljeva

U Omišlju ćete vidjeti starogradsku jezgru smještenu na 85 metara visokoj litici u kojoj možete istražiti iznimno kulturno-povijesno nasljeđe i doživjeti duh prošlih vremena, ali i uživati u ljetnim radostima na atraktivnoj obali.

Omišalj je turistička destinacija s tradicijom duljom od 100 godina.

Omišalj nudi i priliku za pravo osvježenje zahvaljujući svojoj dugoj i raznolikoj obali na kojoj će svatko pronaći nešto po svom ukusu. Plaže u Omišalju su pješčane, kamenite i šljunčane.

Predlažemo javnu pješčanu plažu Pesja koja se nalazi na kraju Omišaljskog zaljeva. Ondje ćete pronaći krasan prostor za piknik i igralište za odbojku, a kad sunce postane prejako možete se skriti u hladovinu koju pruža borova šuma. Također, od 2004. godine se na Pesji vijori Plava zastava kao oznaka kvalitete vode.

Tražite predah i rehabilitaciju – i to u oazi luksuza? Pravac na Lošinj!

Poznata je činjenica kako je naš otok Lošinj klimatsko lječilište i to zbog zraka odnosno mirisa koji proizvodi alepski bor u kombinaciji sa morem. Krajem 19. stoljeća Lošinj je zbog svoje jedinstvene mikroklime i bogate prirode prepoznat kao “ljekovito mjesto” poznato po bogatoj prirodi, kristalnom moru i čak 2600 sunčanih sati godišnje.

Lječilišna klima, bogata bioraznolikost ljekovitih biljaka i esencijalnih ulja, jedinstveni spoj prirodnih morskih aerosola u kombinaciji s čistim zrakom i morem, temelj su tradicije zdravstvenog turizma na Lošinju, dulje od 125 godina.  

Tražite gdje odsjesti?

Hotel Bellevue, član luksuznog hotelskog brenda Lošinj Hotels & Villas, prošle se godine popeo na sami svjetski vrh kada je riječ o hotelskoj spa i wellness ponudi. Spa Clinic Hotela Bellevue ove je godine u lošinjsku uvalu Čikat donio prestižnu svjetsku nagradu „World’s Best Hotel Spa 2021“.

Vitality Hotel Punta iz klasične kolekcije brenda Lošinj Hotels & Villas, prošle je godine na istom izboru osvojio nagradu „Croatia’s Best Wellness Retreat 2021“, te u cijelosti utjelovljuje koncept Lošinja kao otoka vitalnosti. Ujedno je prvi certificirani i anti alergijski hotel u Hrvatskoj, dok Vitality zona hotela nudi prirodni wellness u blagoj i ugodnoj klimi otoka Lošinja. Uz prekrasan pogled na kvarnerski zaljev, Hotel Punta nudi i sauna zonu novi te vrhunski fitness centar, širok izbor wellness sadržaja i jedinstveni program plućne rehabilitacije.

Više o ovim hotelima, njihovim posebnostima i dodijeljenim nagradama možete saznati NA LINKU.

U zdravom tijelu zdrav duh – kaže stara mudra izreka, a za zdravlje je ključna i fizička aktivnost, najbolje ona u prirodi. Dok ste na Lošinju, iskoristite priliku za aktivni odmor i uputite se na planinarsku avanturu. Bez brige, uz čist zrak i zadivljujuću prirodu koja vas okružuje, izlet neće biti previše naporan, a još kad znate da vas kasnije čeka wellness

Za jutarnje buđenje dovoljno je s prvim zrakama sunca udahnuti punim plućima i prošetati. Na Lošinju se nalazi više od 250 kilometara šetnica, a jedna od najatraktivnijih, koja je zapravo planinarska staza je ona koja vodi do najvišeg vrha otoka Lošinja – put prema planini Osoršćica.

Duga je oko 20 kilometara s najvišim vrhom zvanim Televrina (588m). Prva je planina jadranskog otočja koja je privukla pažnju brojnih turista. Poznata po brojnim spiljama, poput spilje sv. Gaudencija (osorskog biskupa), koja se nalazi ispod vrha Televrina s istočne strane. Tu je i Vela Jama koja se nalazi sa zapadne strane Televrine, velika i do četrdeset metara, a tu su pronađeni najstariji tragovi ljudi koji su se u njoj sklanjali, tragovi stari i do 10 tisuća godina.

Na vrh se može krenuti iz pravca Nerezina i Osora, a oni najizdržljiviji mogu krenuti iz pravca Ćunskog preko cijele transverzale. S vrha, kao nagrada Vas čeka predivan pogled na cijeli lošinjski arhipelag, obale Istre, Velebit, a pogled seže čak do Gorskog kotara, Triglava te otoka Raba, Paga i Silbe.

Istražite bogatu povijest u gradu Jelačića

Zaprešić kojeg često nazivaju grad Jelačića i njegova okolica nude više zanimljivih turističkih sadržaja: crkve, rezervate životinjskog i biljnog svijeta uz odličnu gastronomsku ponudu i zanimljive tradicionalne manifestacije. Grad Zaprešić je od hrvatske metropole udaljen samo 17 kilometara. Ako se jednog dana odlučite za turistički posjet ili ako vas posao odvede u Zagreb preporučujemo izlet u Jelačićev grad – Zaprešić.

Razlog zašto je Zaprešić grad Jelačića

Prilikom posjeta Zaprešiću nemojte propustiti posjetiti glavnu atrakciju, jedinstveni primjer očuvanosti cjelovitog gospodarskog vlastelinskog kompleksaNovi dvori Jelačićevi, udaljeni od središta Zaprešića samo 1,5 kilometar, izgrađeni su 1611. godine i spomenik su kulturno-povijesne baštine. 

Dvorac Lužnica

Ako želite zakoračiti u prošlost, obavezno posjetite ovaj dvorac koji će vas oduševiti skladom svoje arhitekture, toplinom prostora i dahom prošlosti. Podignut je početkom 18. stoljeća, a bio je u posjedu obitelji Rauch. Spomenik je prve kategorije. Danas je dvorac Lužnica u posjedu sestara milosrdnica, a radi se o jednokatnom dvorcu koji je nastao na položaju nekadašnjeg kaštela.

Nakon šetnje i razgleda dvorca, profinjene izvedbe i kasnobaroknog, rokoko inventara posjet ovom prekrasnom mjestu završite u parku oko dvorca. Park je proglašen zaštićenim prostorom u kategoriji Spomenika parkovne arhitekture. Čine ga engleski perivoj i jezero, te šumarci i šetnice. Ako vam se svidjela ideja obilaska dvorca, na našem popisu pogledajte sve hrvatske dvorce koje možete obići.

Aktivni vikend u Zaprešiću

Uz nogomet, rukomet, košarku, kuglanje u Zaprešiću vam se nudi konjički sport i preponsko jahanje, paragliding, letenje zmajevima na motorni pogon, biciklizam, tenis i golf vježbalište s tri PAR 3 polja. Za ljubitelje jahanja i opuštanja od stresa tu je Konjički klub Trajbar Team. Želite li barem donekle osjetiti kako je nekada ban Josip Jelačić jahao ovim krajem, morate posjetiti i ovo mjesto. Ako biste htjeli naučiti igrati golf, tada svakako trebate posjetiti Golf klub Ban Jelačić čiji se tereni nalaze u prekrasnom kompleksu Novih dvora.

Idemo na plažu – u Baranju!

Baranji ruralnom turističkom biseru koji je omiljeno mjesto brojnih turista koji žele sigurnost, boravak u prirodu uz izvrsnu hranu i vino. Kopački rit vjerojatno je jedno od omiljenih mjesta koje posjeti svatko tko se zaputi na Istok u Osječko baranjsku županiju.

Ondje ćete se podjednako suočiti i s ljepotom rađanja i s tugom umiranja. Sve što priroda može pokazati u svojoj beskrajnoj raznolikosti, naći ćete u šumama i vodama Kopačkog rita kojeg mnogi nazivaju europskom Amazonom.

Baranja je jedna od najpopularnijih kontinentalnih destinacija koja postaje apsolutni hit, a ako nas pitate zašto baš u Baranju odgovorit ćemo vam da morate doći i vidjeti

Tko kaže da za pravo osvježenje i doživljaj ”Maldiva” morate ići na obalu? U Baranji se krije plaža Draž – prekrasna pješčana obala koju posjetitelji od milja nazivaju baranjskim Maldivima.

Osim osvježenja, ondje imate postavljenu šetnicu sličnu predloženoj u Kopačkom ritu, a ovo je i idealan ”photo spot” za sve ljubitelje fotografije.

Plaža u Dražu renovirana je 2017. godine i privlači brojne zaljubljenike u prirodu, na plažu se dodaju razni sadržaji koji pogoduju sve većem broju turista. 

Naslovna fotografija: Turistička zajednica grada Krka

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.