Ovog vikenda se i službeno, kalendarski, opraštamo s ljetom. Možda ovo nije najveselija rečenica s kojom možemo započeti članak, ali nakon ljetnog osvježenja na najljepšim plažama Jadrana, okrećemo se nekim novim vikend avanturama koje jesen donosi sa sobom.
Pozdravimo jesen, kraljicu boja i plodova prirode – provedimo zabavan vikend uz vino, plodove jeseni i obilaske očaravajućih lokaliteta!
Via VINO na nezaboravnoj šumskoj lokaciji
Vinske ceste Zagrebačke županije zaista imaju mnogo toga za prezentirati. Posljednji dan festivala Via Vino posvećen je još neotkrivenoj turopoljskoj priči, koja će vas zasigurno iznenaditi.
Posebna lokacija zadnjeg festivalskog dana, smještena je u turopoljskoj šumi. Za javnost zatvorena, Lugarnica Čardak otvorit će svoja šumska vrata 24. rujna od 17 sati. Otkrit ćete kako se upravo ovdje love crni tartufi te upoznati stručnjake za njihov pronalazak – vjerne tragače ovog šumskog blaga i naše najbolje prijatelje, pse.
U Turopoljskom lugu tako vas, uz raznovrsnu ponudu vinara zagrebačkih vinskih cesta, očekuju jela obogaćena plemenitim crnim tartufom. U sklopu programa upriličit će se i besplatna projekcija filma “Još jedna runda”. Nagrađivani je to danski film Thomasa Vinterberga u kojem je autor ponovio uspješnu suradnju s najpoznatijim danskim glumcem Madsom Mikkelsenom.
Izvor fotografije: Turistička zajednica Zagrebačke županije
Detalje programa možete pročitati U ČLANKU.
Za vikend uplovite u jesensku bajku u Gorskom kotaru
Ovog vikenda vas u Gorskom kotaru čeka manifestacija uz koju ćete se za tren ”prebaciti” u jesensko raspoloženje i uživati u plodovima ovog godišnjeg doba.
U subotu, 24. rujna na Festivalu gljiva, vune i plodova jeseni posjetitelje očekuje bogat program. Odvažni će se zasigurno prijaviti i za natjecanje u kuhanju gljivarskog kotlića jer ih u stručnom žiriju očekuju poznati chefovi Željka Klemenčić, Saša Vukić, Domagoj Jakopović Ribafish.
Festival se održava u Ravnoj Gori kraj dvorca Stara Sušica i Centra Velike zvijeri. Voditeljska palica pripala je Domagoju Jakopoviću Ribafishu.
Plodovi jeseni Foto: Jelena Holenko
Program počinje u 10 sati s prijavama za rekreativno-edukativnu šetnju uz degustaciju delicija od gljiva i plodova jeseni te biciklijadu. Planinari se od 11 sati na Javorovu kosu uz potragu gljiva označenom stazom ukupne dužine 10 kilometara. Cilj je planinarska kućica gdje je determinacija ubranih gljiva. Svi ljubitelji uživanja u jesenjem ruhu Gorskog kotara na dva kotača od 14 sati uživat će u vožnji stazama od 14,1 i 19,2 kilometara. Kraća staza je ujedno i manje zahtjevna.
Foto: Turistička zajednica Gorskog kotara
Posjetitelji će imati prigodu uživati i u stručnoj edukciji o gljivama, sajmu autohtonih proizvoda, rukotvorina i suvenira. Tu je i izložba vune i vunarskih proizvoda, kao i zanimljiva vunarska radionica za djecu i odrasle. Natjecanje u kuhanju gljivarskog kotlića je na rasporedu od 11 do 13 sati. Nakon toga slijedi ocjenjivanje stručnog žirija, a gastro show održat će se s početkom u 16 sati. Proglašenje najboljih gljivarskih kotlića i priznanja za najljepši štand, najljepši suvenir i najljepše pakiranje zimnice održat će se u 17 sati. Za zabavni dio programa zadužen je Show band Promili. Detalji NA LINKU.
Šetnja kroz Poreč fascinantna je u svako doba godine
Vizura grada satkana od kulisa u kojima se kule izmjenjuju sa srednjovjekovnim palačama i prekrasnom Eufrazijevom bazilikom uvrštenom na UNESCO-v popis, razotkrit će vam se šetnjom Porečom i odvesti vas na pravo putovanje kroz vrijeme koje će zagolicati sva vaša osjetila.
Gastronomske senzacije
U mnogim prizemljima fascinantnih građevina staroga grada kriju se prave male gastronomske senzacije – vinski barovi, fusion restorančići, riblje konobe i street food lokali neodoljivog ambijenta. Mame prolaznike da sjednu i pogoste se na njihovim živahnim terasama ili barskim stolcima, dok domaćini iznose lokalne delicije poput ribe, sira i pršuta u paru s fantastičnim vinima i rakijama. Nije tu problem naći ni riblje burgere, različite verzije poznatog fish & chipsa, prženu jadransku ribu, ali i delikatese azijske kuhinje, poput sushija i tune, serviranih u originalnim gurmanskim kreacijama.
Poreč
Autor: Manuel Paljuh
Poreč – grad umjetnosti
Uživate li u zvukovima klasične glazbe, poseban doživljaj će vam biti izvedbe u Eufrazijevoj bazilici, čija izvrsna akustika u spoju s prelijepom bizantskom arhitekturom daje neprocjenjivu vrijednost svakoj komornoj izvedbi. Mozaici kojima su oslikani unutrašnjost i pročelje crkve ubrajaju se u vrijednu ostavštinu bizantske umjetnosti, a prikazima i napisima svjedoče o vremenu vladavine biskupa Eufrazija.
Foto: Turistička zajednica grada Poreča
Jesen u Šibensko-kninskoj županiji puna je prikrivenih draži
Iako nas uz gradove na moru najviše veže ljeto, oni i u jesensko doba itekako imaju što za ponuditi. Sjediti na terasi kafića i grijati se toplim mediteranskim suncem uz mirise stoljetnih borova i šum mora zvuči neodoljivo. Sa svojim prirodnim i kulturno-povijesnim ljepotama, Šibensko-kninska županija idealna je destinacija u svako doba godine.
Aktivni turizam, bicikliranje, pješačenje, planinarenje i brojne druge aktivnosti probudit će avanturista u vama. Ako više volite sporiji tempo, uživat ćete u ljepotama stoljetnih gradova i mjesta, od kojih će vam svako mjesto ispričati svoju priču.
Bilo da ste rekreativac ili aktivni sportaš, ljepota jednog od najljepših dijelova Jadrana i jedan od najraskošnijih pomorskih ulaza u grad – kanal sv. Ante – će vas ostaviti bez daha. Kajakom krenite u otkrivanje šibenskog akvatorija koji skriva istinske dragulje poput tvrđave sv. Nikole zbog koje grad nikada nije napadnut s mora.
Tvrđava sv. Nikole
Pixabay
Svojom fascinantnom poviješću, nadahnjujućom arhitekturom i zanimljivom pričom, odvest će vas u doba kada su Osmanlije osvojile neke od dalmatinskih gradova u zaleđu i opasno prijetile gradovima na obali. Veslajući kroz kanal sv. Ante upoznati ćete Šibenik iz sasvim druge perspektive i obogatiti se iznimnim doživljajem spoja prirodnih ljepota i kulturno povijesnog bogatstva.
Jesen je stvorena za vikend uživanje u vinu
Također, svjesni kako se u jesen opraštamo od mora i kupanja, veselo pozdravljamo berbu grožđa i pripremu omiljenog napitka – VINA! Brojne vinarije diljem županije nude vina autohtonih sorti jedinstvene za ovaj kraj, a koje su u posljednje vrijeme pobrale neke od najvećih svjetskih nagrada, i time se upisale na vinsku kartu Europe, pa čak i svijeta.
Posjetite jednu od vinarija i prepustite se okusima Dalmacije. Vino se ovdje radi već dvije tisuće godina o čemu svjedoče testamenti iz davnih vremena, neki čak i iz doba starog Rima. Vrijedni vinari će vam rado prezentirati svoja vina, a svaki od njih i dodatnu priču svoje povijesti, a možda i tajnu svojeg uspjeha!
Foto: Vinarija Testament
Posljednji vikend u rujnu rezerviran je za Baranju!
Već tradicionalno, posljednjeg vikenda u rujnu, ljubitelji vina iz Hrvatske i inozemstva kreću put Baranje, točnije u Zmajevac, gdje se održava Vinski maraton. Ove godine, 23. i 24. rujna, manifestacija doživljava svoje 17. izdanje.
Tijekom dvodnevne manifestacije moguće je kušati baranjska vina, uživati u etno sajmu, sudjelovati u povorci folklornih skupina te poslušati odlične glazbenike.
Danas program počinje u 15:30 sati kada u Katoličkom surduku kreće povorka folklornih skupina. Pola sata kasnije kreće registracija za Premium maraton. Premium vinski maraton namijenjen ljubiteljima vrhunskih vina, ugodne atmosfere i izvrsne glazbe. Prvi dan završava koncertom grupe Frajle u 18:30 sati.
Foto: Nenad Milić i Dubravko Franjin
U subotu 24. rujna, od 14 do 18 sati održat će se Vinski maraton, tradicionalan obilazak podruma i surduka. Malo baranjsko selo tog će dana ponovno oživjeti. Zmajevac, odnosno Vinski maraton će i ove godine posjetiti nekoliko stotina maratonaca iz Hrvatske, pa i šire. Održat će se još etno sajam, zabavni i glazbeni programi, a manifestaciju će zatvoriti koncert Amadeus benda u 20 sati.
Detaljnije informacije o Vinskom maratonu možete pronaći na POVEZNICI.
Naslovna fotografija: Nenad Milić/ TZ Osječko baranjske županije