Šest savršenih biciklističkih staza u kontinentalnoj Hrvatskoj

Hrvatska, vaš novi biciklistički raj. Dok bicikliranje morskom obalom i otocima krasi turističke časopise, daleko od gužve kontinentalna Hrvatska nudi obilje raznolikosti i izazova. Ako volite mir i tišinu, Hrvatska za vas ima šest savršenih biciklističkih staza.

Bijeg od gradske vreve

Hrturizam pretplata logo.jpeg

Hrvatski glavni grad postao je jedna od top destinacija, ali koliko je jednostavno sjesti na bicikl i malo istraživati? Zaputite se u Park prirode Medvednica, udaljen tek dvadeset minuta od Zagreba. Nedaleko od zagrebačke vreve, s nadmorskom visinom do 1000 metara, ovo mjesto je raj za bicikliste željne pustolovine neovisno je li riječ o cestovnom ili brdskom biciklizmu. Ako ste umorni od gradske gužve i JURNJAVE, zašto to ne biste zamijenili JURNJAVOM na Medvednici? Pravi je izazov kad se morate penjati sat i pol biciklom do vrha planine da bi se spustili u podnožje za petnaestak minuta. Adrenalin će JURNUTI vašim žilama dok se budete vozili medvedničkim biciklističkim stazama – zato što su zbilja nevjerojatne!

Cesta od zlata

Najmanja i najsjevernija hrvatska županija poznata je po ispiranju zlata, a ondje se nalazi i prvo nalazište nafte u Hrvatskoj i svijetu. Međimurje nudi niz vrhunskih biciklističkih staza koje se protežu cijelom županijom, a ova regija je također poznata i po proizvodnji vrhunskih vina. S konceptom koji objedinjuje užitak u vinu i užitak u vožnji biciklom, posjetitelji imaju priliku doživjeti dvije glavne međimurske atrakcije odjednom.

Put u središte svijeta

Biciklirajte u samo središte svijeta! Čarobni Ludbreg slovi kao službeno središte svijeta, stoga ga krenite osvojiti biciklom! Najstarija i najpoznatija biciklistička staza u ovom kraju je takozvana dravska staza. Dugačka 80 kilometara, staza prati rijeku Dravu kroz niz slikovitih sela i zaselaka smještenih u dravskim nizinama. Nema sumnje da će Međimurje postati središte i vašeg svijeta!

Riječnim stazama kroz kontinentalnu Hrvatsku

Želite li da vašu vožnju prati voda? Kontinentalna Hrvatska bogata je rijekama, a ceste koje se uz njih protežu nude savršene staze za iskusnije cestovne trkače. Krenite od Varaždina ili Čakovca te vozite uz rijeku Dravu i ušće Mure prema Koprivnici, Pitomači, Virovitici, Valpovu, Osijeku, sve do Vukovara na istoku Hrvatske. To je više od 300 kilometara ceste uz brzace rijeke Drave. Ako ne znate kuda trebate ići, činite ono što čini Bear Grylls – pratite rijeku!

Članak se nastavlja ispod oglasa

Bicikliranje u svijetu vodopada

Ovo mjesto je predivno! Nema većeg simbola ljepote hrvatske prirode od Plitvičkih jezera, koja nose titulu UNESCO-ove svjetske baštine i koja svake godine posjeti više od milijun ljudi. Međutim, rijetki to čine biciklom. Oko Nacionalnog parka Plitvička jezera (kako biste istražili Nacionalni park, parkirajte bicikl i prošetajte piktoresknim stazama) nalaze se lijepo uređene biciklističke staze svih stupnjeva težine, a mnoge vas vode u predjele ovog parka koji se nalaze daleko od dosega ostalih turista. Želite li imati dan za pamćenje? Krenite od Karlovca i vozite sedamdesetak kilometara starom brdskom cestom prema Josipdolu. E, to je pravi izazov!

Pronađite svog princa ili princezu

Ako tražite svog princa ili princezu, zavirite u dvorac! Ovaj dragulj, smješten uz granicu Hrvatske i Slovenije, zove se Trakošćan. Trakošćan je jedan od najvažnijih hrvatskih dvoraca, a jednako privlači i turiste i bicikliste. Tko zna, možda među njima pronađete „onog pravog“ odnosno „pravu“. Ako vas pak ne zanimaju bajke o prinčevima i princezama te tražite običnog čovjeka s tradicionalnim vještinama, nema boljeg mjesta od Krapine, gdje se nalazi veličanstveni Muzej krapinskih neandertalaca. Popularna kružna staza koja vodi do dvorca počinje i završava u Đurmancu, a uključuje 38 kilometara vožnje planinom Macelj, na nadmorskoj visini od otprilike 380 metara.

Prihvaćate li izazov(e)? Tri, četiri, sad!

Izvor: Croatia Feeds
Naslovna fotografija: Poučna staza Šumarica, TZ Zagrebačke županije

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.