TOP 5 prijedloga za vikend: Vodimo vas putevima čiste prirode i najljepših panorama

Stiglo nam je proljeće, a s njim i još veća želja za izletima, putovanjima i uživanju na otvorenom. Ovog vikenda vas vodimo putevima netaknute prirode i krajolika koji pričaju priče koje ćete ponijeti sa sobom kao vječnu uspomenu. A za ljubitelje kreiranja uspomena kroz fotografije, tu su i prijedlozi za lokacije koje kriju panorame vrijedne divljenja – stoga, krenimo!

1. Posjet otoku koji se našao i na Forbesovoj listi

Ukoliko je netaknuta priroda, mir i miris mora sve što trebate ovog vikenda – otok Mljet je vaš ”place to be”. Također, ugledni američki časopis Forbes je uvrstio Mljet među top 5 neotkrivenih mediteranskih otoka za putnike koji vole istraživati destinacije „izvan utabanih staza“.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Mljet je naš najzeleniji otok, a ondje je i Nacionalni park koji je najstariji morski park u cijelom Mediteranu. Status nacionalnog parka Mljet je dobio iz zaista mnoštva razloga, ali za to su ponajviše zaslužna njegova ”slana” jezera, bujni biljni svijet i jedinstveni panoramski izgled razvedenih obala, klifova, hridina i brojnih otočića.

Na Mljetu se nalazi Greben busenastog koralja u Velikom jezeru koji zauzima površinu od čak 650 četvornih metara, a smješten je na dubini između 4 i 18 metara i jedan je od najvećih na svijetu, a najveći je koraljni greben Sredozemlja. Mljet će vas ostaviti bez daha i svojim plažama čak i u ovo doba godine kad je još prerano za kupanje, vjerujte nam na riječ, te prirodne ljepote bit će dovoljno samo razgledati, udahnuti svjež zrak i miris mora te prošetati okolicom plaže.

Neke od najljepših plaža i uvala na Mljetu su: Sapunala – predivna uvala na istočnoj strani otoka, Kozarica, Ropa i uvala Gonoturska. Prepustite se i neka vas vode čari iskonske prirode!

2. Vrijeme je za sunce i outdoor aktivnosti u ”stress-free” zoni

Ukoliko su vam prvi dani proljeća pobudili želju za što više sunca – izaberite Crikvenicu koju grije 2300 sunčanih sati godišnje. Mjesto aktivnog odmora, romantike, zdravlja i prava ”stress-free” zona – to je rivijera Crikvenica.

Početak proljeća idealan je za outdoor aktivnosti, a sve one kojima je aktivan odmor najdraži uz svog ljubimca na dva kotača oduševit će biciklističke staze u Crikvenici. Ondje su Plava Zelena i Smeđa staza, Karmin staza – Staza ljiljana, Staza viola te Žuta staza – Staza vidika. Za one koji žele samo uživati u prirodi, ali spojiti ugodno s korisnim i biti aktivni – na raspolaganju je ravni dio Vinodolske doline i otoka Krka.

Ako vam biciklizam nije prvi izbor, Crikvenica bez obzira na to može biti. Prepustite se svim čarima koje skriva i krenite u šetnju.

Brojne će vas crkve i kapelice oduševiti svojim interijerom i eksterijerom. Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije, Sv. Antuna Padovanskoga i Ruska pravoslavna crkva u Crikvenici, Sv. Jelena u Dramlju, Sv. Jakova apostola u Jadranovu i Svete Katarine u Selcu.

Članak se nastavlja ispod oglasa

P.S. Ako na izlet krećete sa svojom boljom polovicom, prije polaska ne zaboravite proučiti mjesta za odlično ljubljenje u Crikvenici.

3. Tko je za kreiranje najljepših panorama fotografija?

Japetić, najviši vrh Samoborske gore (879 m) jedno je od poznatih izletišta ovoga kraja. Zbog svoje očuvane prirodne ljepote, proglašen je rezervatom šumske vegetacije.

Na samom vrhu je 12 m visoka piramida s koje se pruža lijep pogled na Samoborsko gorje. Još više očarava pogled s terase planinarske kuće na Žitnici odakle se, kad je lijepo vrijeme, dobro vidi Pokuplje, Žumberak, Klek pa čak i Alpe. Zbog odlične kuhinje, Žitnica je jedna od omiljenih izletišta.

Na jednoj od staza, nedaleko od vrha uzdiže se vidikovac izgrađen 1889. godine – željezna piramida-vidikovac visoka je 12 metara, a do 1960. bila je na vrhu Medvednice. 

Odličan plan za šetnju, a i za dobru fotku s vrha!

Na vrhu je stara bukova šuma – početak proljeća kad se priroda krene buditi i pokazivati svoje čarolije koje je skrivala tijekom zime idealan je za posjet ovoj šumi koja je proglašena posebnim rezervatom šumske vegetacije.

Prijedlog za izlet: Šetnja do najljepših vidikovaca oko Zagreba

4. Idemo u ”mali Beč”

Za Varaždin kaže da je ”grad anđela”, ”grad zvonika”, glazbe i cvijeća.

Ono po čemu se Varaždin razlikuje od drugih gradova, njegova je izuzetna spomenička i umjetnička baština s najbogatijom baroknom urbanom cjelinom. Doživjet ćete ondje jedinstvenu atmosferu starih dvoraca i kurija, baroknih crkava i samostana, čuti mistične legende i povijesne priče o zmajevima, templarima, nimfama ili čudesnom pretvaranju vina u Kristovu krv.

Varaždinska feudalna utvrda poznata pod nazivom Stari grad, najznačajnija je povijesna građevina Varaždina. Uz kompleks Starog grada ostale su očuvane palače, značajne javne zgrade te jedna od najstarijih europskih gradskih vijećnica koju krasi balkon iznad kojega se nalazi kameni grb grada Varaždina. Zastanite i obratite pažnju na glazbu koja dolazi s varaždinskih balkona, a svake subote ispred Gradske vijećnice imat ćete priliku vidjeti atraktivnu smjenu straže pripadnika Varaždinske građanske garde, popularnih ”purgara”.

Nakon što se umorite od šetnje izgubljene kalorije lako ćete nadoknaditi tradicionalnom kuhinjom. Predlažemo Varaždinske mlince, Varaždinski klipič, pikantna jela od divljači, jela od peradi i povrća, a za desert neka vas zasladi slasna savijača.

5. Direktno s rive na Marjan!

Splitska riva je pravo srce grada, a neki ju još nazivaju i javnim dnevnim boravkom, a ako niste bili na rivi – kao da ni niste posjetili Split.

Nakon što popijete kavu na rivi i barem na kratko udahnete taj opuštajući tempo kojim riva odiše, direktno s rive možete krenuti putem najpoznatijeg brda Marjan koje nadvisuje Split, s najvišim vrhom od 178 metara. Sveto brdo, kako ga često nazivaju, skriva mnoge spomenike, a šetačima pruža mir i relaksaciju, rekreaciju i zabavu, uz prirodne i trim- staze. Poseban je taj spoj prirode i urbanizma koji ćete ondje doživjeti. Baš kad se umorite od gradske vreve brzo ćete stići do Park-šume Marjan i osjetiti nevjerojatan mir čiste prirode i svježeg zraka.

Ondje ćete kreirati najljepšu razglednicu iz Splita jer Marjan pruža pogled na grad koji nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Naslovna fotografija: TZ Mljet


 

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.