Zimska idila na korak od Zagreba

Zima je godišnje doba u kojem okolica Zagreba ne nudi razmetljive atrakcije kao poznata alpska skijališta ili daleka egzotična odmarališta, ali zimskog ugođaja nimalo joj ne manjka. Dovoljna je tek kraća vožnja od blještavila i gužve glavnoga grada da zakoračite u jedno mirnije i sigurnije okruženje. Vrijeme ovdje teče sporije, a dnevni ritam usklađen je s prirodom.

KADA ZIMA UKRASI PRIRODNE LJEPOTE KOJE NUDI OKOLICA ZAGREBA

Kojim smjerom krenuti, svaki posjetitelj izabrat će sam. Jedan put vodi van, pod vedro nebo, po označenim, manje ili više utabanim šumskim i planinarskim stazama. Netaknuta brda i doline sneno vabe šetače da uživaju u zimskoj idili, a nalet svježeg zraka i zdrave studeni uklanja svaku pomisao na stres. Prirodne ljepote kao što su slapovi na Žumberku, jezera uz rijeku Savu ili hrastov lug u Turopolju zimi pokazuju neko sasvim drugo lice. Okoliš se doima pomalo ogoljeno, tiše, svakako manje šaren, ali u ovim skromnijim uvjetima terapija prirodom kao da udara brže i djeluje jače. A kad sve zabijeli snježni pokrivač, pozivu na uživanje u zimskim radostima teško je odoljeti. Uz malo truda, svatko može pronaći svoje tajno sanjkalište, poligon za igre na snijegu ili samo savršenu kulisu za divljenje bajkovitom zimskom pejzažu.

GASTRO UŽICI ZBOG KOJIH ĆETE PAMTITI ZAGREBAČKU ŽUPANIJU

Članak se nastavlja ispod oglasa

Zbog trenutne situacije putnici će ove zime najvjerojatnije ostati zakinuti za jednu od najvećih prednosti zagrebačke okolice, a to je gastronomska ponuda, koje ne nedostaje. No, čim vam se ukaže prva prigoda pronađite puteve koji vode u smjeru slikovitih sela. Lako ih je pronaći, samo treba pratiti trag iz dimnjaka koji para zimsko nebo. Ognjišta u brojnim ruralnim domaćinstvima širom Zagrebačke županije bit će spremna ugrijati i ugostiti putnike željne domaćih okusa i ugodne, neformalne atmosfere. Okupljanje oko stola u hladne i mračne zimske dane nekoć je bila nužnost, a danas gotovo pa luksuz.

Potpuno je prirodno da je zimska hrana obilnija, konkretnija, stvorena za duge gozbe. Prirodni resursi možda su presušili, ali sad je vrijeme za uživanje u plodovima mukotrpnog rada tijekom cijele godine. S peći te iz smočnica, pušnica i podruma izlaze poslastice koje nas istodobno hrane, tješe i u najboljem izdanju pokazuju održivost i kreativnost iskonske seljačke kuhinje. Ovo je vrijeme od zdravica, ostavljanja prošlosti daleko iza sebe i polaganja nade u svijetlu budućnost.

ZIMSKI RITAM GRADOVA ZAGREBAČKOG ZELENOG PRSTENA

Osim zagrljaja prirode i autohtonih gastronomskih doživljaja, postoji i treći put. On vodi do pitomih gradića zagrebačke okolice, čvorišta života svojih mikroregija. Laganiji zimski ritam ostavlja dovoljno vremena za obilazak svega što nam je možda promaklo tijekom prijašnjih, užurbanijih mjeseci. Upoznavanje mjesnih znamenitosti, povijesnih spomenika i izvornih običaja spoj je ugodnog i korisnog. Točka je to na i svakog dobrog izleta, način da se dostojno zaokruži još jedna godina. Blagdansko ozračje, u malim mjestima unutar zagrebačkog zelenog prstena, naglasak stavljaju na izvorne vrijednosti. I upravo se te vrijednosti, ljudska toplina, povezanost i njegovanje baštine, u većim sredinama katkad i zagube. Zajednice koje i dalje ponosno čuvaju lokalni karakter spremnije su srdačno dočekati svoje goste i ostaviti nezaboravan dojam u njihovim srcima.

Izvor i foto: Turistička zajednica Zagrebačke županije

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.