Priroda vas zove: Ovog vikenda posjetite “hrvatsku Toscanu u malom”, vinske ceste i manifestacije

Dobrodošao, rujan! Ljeto nas polako napušta, ali to ne znači da se za vikend ne možemo dobro zabaviti, a manifestacije diljem Hrvatske to i potvrđuju. S najljepših plaža Jadrana nastavit ćemo na vinske ceste, u nacionalne parkove, kušat ćemo specijalitete bogatih, tradicionalnih gastro ponuda i pustit ćemo da nas priroda iznova iznenadi svojim čarima…

Svako doba godine ima svoje posebnosti, a evo što predlažemo za ovaj, prvi vikend u rujnu.

Rezervirajte vikend za vinske ceste Zagrebačke županije

Novo izdanje Via VINO festivala posjetitelje poziva na vinske ceste i idilične lokacije diljem Zagrebačke županije. Od povijesne kurije Nespeš, gdje se danas nalazi vinarije Litterarii do šumskog iznenađenja, bajkovite Lugarnice Čardak, posjetitelji će osim u vrhunskim vinima zagrebačkih vinara moći uživati u nagrađenim europskim filmovima i prigodnom izboru jela. Festival počinje danas, 2. rujna, a trajat će svaki vikend do 17. rujna.

Smješteni na brdu iznad Ivanić-Grada, vinarija i galerija Voštinić Klasnić okružena je vinogradima i voćnjacima koji se u petak 2. rujna od 19 sati pretvaraju u jednu od najljepših kino pozornica na otvorenom. Vinarija prepoznata po autohtonoj sorti Škrletu, posjetiteljima će ponuditi i prvi pjenušac na bazi Škrleta te izbor bijelih i crnih vina praćenih ukusnom ponudom jela pod palicom restorana Barrel Zagreb.

Via VINO nastavlja se isti vikend, u subotu 3. rujna na Plešivici gdje će Vinogradarska kuća Braje, predstaviti prepoznatljive plešivičke sorte i stilove vina. Ne propustite priliku da naučite više o sorti Portugizac ili kušate pet nat, prirodno pjenušavo vino koje oduševljava. Ponudu vina pratit će i jelovnik vinogradarske kuće Braje uključujući nezaobilazni plešivički copanjek. Festival počinje u 18 sati dok će kino projekcija započeti u 20 sati.

Više o programu pisali smo u ČLANKU.

Uvijek je pravo vrijeme za Nacionalni park Plitvička jezera!

Proljeće i vrijeme kad se priroda tek kreće buditi i otkrivati svoje čari, ljeto kad posebnu svježinu pružaju slapovi, jesen kad priroda polaganim tempom kreće u smiraj i otkriva nove boje ili zimi kad ovo područje prekrije poseban bijeli prekrivač – Plitvice su čarobne u svako doba godine. Ako ste tijekom ljeta vikende provodili ponajviše na obali uz osvježenje na nekoj od najljepših plaža, možda je sad idealno vrijeme da, osim našeg kristalno čistog Jadranskog mora, istražite i drugu stranu prirode – onu uz najljepše slapove.

Najstariji nacionalni park u Hrvatskoj već je dugi niz godina pri samom vrhu izbora brojnih posjetitelja. Zbog toga i ne čudi činjenica kako su Plitvička jezera vrlo često uvrštena u razne izbore za top destinaciju, kako u Hrvatskoj, tako i u Europi, ali i svijetu.

Zapanjujuće lijepa jezera

Obilaskom našeg najstarijeg i najvećeg Nacionalnog parka – Plitvičkih jezera, vidjet ćete Gornja jezera koja se sastoje od 12 jezera, a nemojte propustiti obići i Donja jezera, jer kad dođete do kanjona Donjih jezera, oduševit će vas pogled na Veliki slap koji je najviši slap u Republici Hrvatskoj.

I Ryanair je prošle godine objavio članak u kojem je uvrstio Nacionalni park Plitvička jezera u popis nevjerojatnih mjesta za posjetiti tijekom ljeta. Plitvička jezera, kako se navodi u članku, nalik su vlastitom raju u Europi sa 16 zapanjujuće lijepih jezera koja se prelijevaju jedno u drugo kroz mrežu kaskadnih slapova preko brana od vapnenca, okruženi kilometrima prekrasnog šumovitog krajolika. Znate li legendu o nastanku? Pročitajte ju OVDJE prije nego posjetite ovaj pravi ”raj u Europi”, a detaljniji vodič kroz posebnosti Nacionalnog parka pročitajte u našoj priči o svim nacionalnim parkovima Hrvatske.

Lošinjskim jedrima oko svijeta – zvuči kao izvrstan prijedlog za vikend, zar ne?

Od 3. do 17. rujna 2022. godine Lošinj se ponovno vraća u vrijeme zlatnog doba pomorstva festivalom “LOSINAVA – Lošinjskim jedrima oko svijeta”. Mještani i posjetitelji imat će priliku uživati u bogatom programu posvećenom pomorskoj i brodograđevnoj tradiciji otoka Lošinja. Zainteresirane očekuje mnoštvo regata, predavanja, sportskih događanja, koncerata i edukativnih predavanja te radionica.

Već tradicionalno, otvorenje festivala održat će se 3. rujna u malološinjskoj luci defileom nakon čega započinje 10. Lošinjska regata pasara na vesla, tradicionalna veslačka utrka u kojoj se natječu drvene barke po uzoru na nekadašnje veslačke regate pasara koje su se održavale krajem 19. stoljeća u malološinjskoj luci.

Veloselskom regatom maštela (bačvi) otvorenje se seli i u Veli Lošinj, a u večernjima satima zabavit će vas koncert Gustafa, a zahvaljujući bogatoj gastro ponudi imat ćete dovoljno energije za cjelovečernju pjesmu i ples.

Osim ovog vikenda, bogat program festivala očekuje vas sve dane trajanja, kako za odrasle, tako i za najmlađe pa nemojte propustiti sve čari koje pruža i otkrijte cjelokupni program U ČLANKU.

Lonjsko polje – magnet za ljubitelje prirode

Park prirode Lonjsko polje, koji se nalazi osamdesetak kilometara od Zagreba, mogao bi biti idealna destinacija za vikend posjetu. Bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta, kao i bogata ponuda pravi su magnet za sve ljubitelje prirode, rekreativce, obitelji s djecom, ali i sve one koji traže predah od užurbane gradske svakodnevice. Osim posebnog riječnog krajobraza te šuma hrasta i jasena, Lonjsko polje obogaćuje i čak 350 vrsta ptica. Najpoznatije su rode koje svoja gnijezda vole praviti na krovovima drvenih kućica, zbog čega je selo Čigoč, u okviru parka prirode, odnijelo titulu prvog sela roda u Europi.

Povedite i najmlađe: Uživat će u zabavno-edukativnim sadržajima

Igra proširene stvarnosti “Istraži životinjski svijet Lonjskog polja” pomoću tableta i znakova za očitanje u Krapju ”oživljava” dvadeset virtualnih životinja Parka prirode Lonjsko polja. Uzbudljivu edukativnu igru koja spaja zeleno i digitalno, osmislio je startup Grow iz Novske, a iza kojeg stoji mladi bračni par iz Kutine. Zahvaljujući njoj djeca i mladi upoznaju autohtone životinjske vrste Parka prirode Lonjsko polje te osvješćuju važnost njihove zaštite.

Znate li gdje postoje drvene kuće bez ijednog čavla? Dođite u Lonjsko polje i otkrijte, a priču istražite OVDJE.

Hrvatska Toscana u malom

Pitoreskni brežuljci, šume i vinogradi, polja i ribnjaci predivno su okruženje za odmor i opuštanje. Bilogorski kraj zbog svog izgleda često se naziva i “Hrvatska Toscana u malom”, a osim automobilom i pješice, obronci Bilogore mogu se istražiti i jašući na konjima.

Bilogorska konjička turistička staza prva je međunarodno certificirana konjička turistička staza i jedina takva u Hrvatskoj. To i ne čudi, jer tradicija konjičkih udruga, educiranih konjanika i uzgajivača konja u tom kraju duga je i uspješna. Na 90 kilometara dugoj Bilogorskoj konjičkoj stazi nalazi se i dvadesetak “Horses welcome” punktova.

Nacionalna udruga konjičkih turističkih vodiča Hrvatske – ENGEA Hrvatska radi na pripremi i certifikaciji konjičkih staza, na obuci vodiča te objedinjavanju ponuda agroturizma unutar ove specifične grane turizma. Bilo da nikad niste zajahali ili ste iskusni jahač, možete se uključiti u program istraživanje Bilogore. Nude se različiti jednodnevni i višednevni programi u kojima početnici mogu naučiti sve o konjima i naučiti jahati, a napredni jahači mogu se uputiti na nekoliko staza – od lakših i zahtjevnijih do višednevnih trekking tura.

Na mnogim mjestima možete probati tradicionalne proizvode i razne specijalitete od kojih su domaćini najviše ponosni na sir “Bjelovarski kvargl” zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla, koji se proizvodi na tradicionalan način, isključivo ručnom obradom, a staza povezuje i seoska domaćinstva s bogatom gastronomskom ponudom autohtone hrane, vinarije Bilogorske vinske ceste, konjičke klubove, lovačke kuće, izletišta i brojne druge objekte u kojima možete stati, odmoriti se i uživati u blagodatima prirode i kulture.

Naslovna fotografija: VK Winery Gallery / Izvor: Turistička zajednica Zagrebačke županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.