Camino Hrvatska: Do kraja godine Camino Korčula, Gorski kotar i Južna Istra

Hrvatske Camino rute predstavljene su na 13. Međunarodnom Camino kongresu u Španjolskoj, gdje se okupilo više od 50 Camino udruga iz cijelog svijeta kako bi raspravljale o Putu sv. Jakova – drevnoj europskoj mreži hodočasničkih putova koji vode do svetišta u Santiago de Composteli. Camino Hrvatska trenutno se sastoji od pet obnovljenih ruta, a najavljeno je predstavljanje čak šest novih ruta do kraja godine.

Tijekom konferencije u Španjolskoj hrvatska Bratovština sv. Jakova predstavila je hrvatske Camino rute i bogatu hrvatsku Camino baštinu. Hrvatski hodočasnici pješače Putem Sv. Jakova još od 1203. godine. Prije tri godine pokrenut je projekt obnove ovih srednjovjekovnih hodočasničkih ruta i od tada je Camino rute u Hrvatskoj prošlo više od 3300 hodočasnika na pet obnovljenih dionica Camino KrkCamino ImotaCamino PodravinaCamino Banovina i Camino Šibenik.

Do kraja 2023. godine Bratovština svetog Jakova namjerava predstaviti još šest etapa, uključujući Brač, Korčulu, Gorski kotar, južnu Istru, kao i Camino rutu koja povezuje Dubrovnik i Međugorje.

Jedna od glavnih tema kongresa bilo je tradicionalno gostoprimstvo koje se nudi hodočasnicima. Među zaključcima kongresa je i pokretanje postupka zaštite tradicionalnog hodočasničkog gostoprimstva kao UNESCO nematerijalne baštine. Istaknuto je da hodočasnici na hrvatskim Camino rutama imaju priliku boraviti u više od desetak “donativo” odnosno darovnog smještaja u skladu s tradicionalnim duhom hodočasničkog gostoprimstva.

– Hrvatske Camino rute nude jedinstveno i fascinantno iskustvo, temeljeno na više od 820 godina hrvatske Camino baštine, i bili smo oduševljeni što smo ga imali priliku podijeliti s međunarodnom Camino zajednicom na ovom kongresu, rekla je Lovorka Korica, voditeljica projekta u Bratovštini sv. Jakova.

Ovog tjedna premijera Camino Banovina i treći Camino Imota vikend

Nakon otvaranja u studenom, Camino Banovina svoju će pravu premijeru doživjeti od 26. do 30. kada je na rasporedu “Camino Banovina tjedan”. Trežći po redu, a prvi ovogodišnji Camino Imota vikend održat će se od petka 5. do nedjelje 7. svibnja 2023.

Tradicija Camina započinje još u 9. stoljeću, a danas se mreža Camino putova prostire duž čitave Europe. Hrvatska pak ima vrlo bogatu povijest vezanu uz Camino, od lokalnih bratovština koje su djelovale još 1203.godine, hodočasničkih ogrtača koji su izrađivani u ovim krajevima, do posebnih privilegija dodijeljenih hodočasnicima koji su u srednjem vijeku pješačili od Hrvatske do Santiaga de Compostele i natrag. Također, Hrvati su od davnih dana u Europi poznati kao hodočasnici – čak i Dante Aligieri u svojoj Božanstvenoj komediji spominje lik hodočasnika Hrvata, a Hrvati su bili i među prvim Camino hodočasnicima.

Fotografije i izvor: Bratovština Svetog Jakova

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.