Godišnji na dva kotača: Najljepše biciklističke staze na našoj obali

Zahvaljujući vrlo zanimljivom geografskom položaju, Hrvatska je sve poželjnija destinacija za outdoor aktivnosti i avanturistički turizam s bogatim aktivnostima na otvorenom, a sve one kojima je aktivan odmor najdraži uz svog ljubimca na dva kotača oduševit će biciklističke staze diljem naše obale, od kojih mnoge krasi pogled na plavetnilo i našu prekrasnu obalu. Istražimo ih zajedno!

Biciklističke staze u Istri

Najpoznatiji hrvatski poluotok, s prekrasnom zelenom unutrašnjosti i morem koji ga okružuje pravi je izazov za sve ljubitelje avanture i biciklizma. Rekreativni biciklisti i ljubitelji prirode mogu odabrati jednu od šest kružnih i 12 MTB ruta. Jedna od ruta prolazi kroz gradić Rabac gdje je napravljen park s biciklističkim stazama, obiteljska staza te zahtjevnija enduro staza.

Biciklizam Labin/Rabac

Vožnja biciklom postaje zahtjevnija što se više približavate istočnoj obali Istre, ali vjerujte, kad vidite pogled na predivan krajolik, znat ćete da se trud itekako isplatio.

Sve staze u ovom dijelu Istre su tehnički zahtjevne i iziskuju iskustvo te fizičku pripremu jer imaju puno uspona i spustova, a uglavnom su i veće duljine.

Na Labinštini je nekoliko staza, a jedna od poznatijih je staza od Gračišća do Rapca te iz Labina prema Skitači – staza pod nazivom Bella Vista, dugačka 33 kilometra. Ova staza je srednje zahtjevna – na 23 kilometra vozite se asfaltom, a ostalo je bijeli put, koji je prokrčen i odlično održavan.

Zvjezdana staza (131)

Ime ”Zvjezdana” ova staza je dobila zbog poznate zvjezdarnice Višnjan koja ondje djeluje više od 30 godina, odnosno u mjestu Tićan gdje se nalazi njen novi opservatorij.

Start i kraj Zvjezdane staze je u središtu Višnjana, na trgu ispred općinske vijećnice gdje se nekada nalazio prvi teleskop. Ova tura nije jako zahtjevna pa je mogu voziti i mlađi i manje iskusni vozači.

Staza dobrih okusa i doživljaja (102)

Biciklistička staza ”Staza dobrih okusa i doživljaja”, duga je 30 kilometara i povezana je sa nekoliko drugih staza, stoga ako se uputite njome, obratite posebnu pozornost na postavljene oznake kako ne bi došlo do krivog skretanja. Ovo je staza kojom ćete zaista uživati u svemu onome što joj i samo ime kaže – dobrim okusima i doživljajima s obzirom da vodi do područja bogatog agroturizmima, vinskim i cestama maslinovog ulja uz mnogobrojne kulturne spomenike i neistraženih povijesnih lokaliteta.

Početak staze je sa vidikovca koji se nalazi na samom ulazu nekadašnje uskotračne pruge Parenzana.

Stari rimski put (111)

Ova staza ime je dobila po povijesnoj rimskoj cesti Via Flavia kojom djelomično prolazi. Lijepa obiteljska kružna vožnja kreće s trga u Kašteliru, ispred ureda turističke zajednice, blizu crkve sv. Kuzme i Damjana iz 1908., u smjeru istoka.

Duža vožnja šumom pružit će vam predah od vrućine u ovim ljetnim mjesecima i dovesti vas do mjesta Rogovići odakle se blago penjete natrag sve do centra Kaštelira (11 kilometara sjeveroistočno od Poreča).  

Biciklistička staza Jure Grando u središnjoj Istri

Prošle godine je u Kringi, u općini Tinjan (u kojoj se nalazi i start) predstavljena biciklistička staza Jure Grando (Istra bike broj 618). Riječ je o biciklističkoj kružnoj stazi dužine 27,7 kilometara s 330 metara visinske razlike.

Prvi dio staze vodi kroz uređenu makadamsku stazu, koja je ujedno i pješačka, te se nakon otprilike 600 metara dolazi do zahtjevnijeg spusta, koji vodi direktno u podnožje drage. Vožnja se potom nastavlja po pretežito položenom terenu sa zemljanom podlogom i šumskim puteljcima, otprilike sedam kilometra sve do uspona, koji širokim makadamskim putem u dužini od 4,3 kilometra, vodi do mjesta Barat.

U predjelu Barata staza prolazi šumskim i makadamskim putevima preko Rajkove Stancije na asfaltiranu lokalnu cestu Kringa – Radetići u dužini od 200 metara da bi ponovno skrenuli na makadamski put koji vodi prema selu Hrvatini. U mjestu Hrvatini skrećemo kratkim dijelom na lokalnu prometnicu Kringa – Sv. Lovreč, koju napuštamo nakon 100 metara te se preko sela Gregorci i Pavletići šumskim i makadamskim putem krećemo prema Jelovcima te Piškovoj Stanciji, zatim prema Vitasima i Pajcima gdje ulaskom na makadamski put slijedi lagani uspon, dužine oko 2,5 kilometra do povratka u Kringu.

Osim navedenih, u Istri će ljubitelji biciklizma doći na svoje i u Vodnjanu – povijesnom gradiću koji postaje sve poželjnije hodočasničko mjesto za brojne vjernike iz Hrvatske i Europe, a pješačke i biciklističke staze u Vodnjanu složene su tako da rekreacija postaje uzbudljiva avantura otkrivanja povijesnih zagonetki.

Primjerice, kružna biciklistička staza 327 Kažuni i suhozidi odvest će vas u otkrivanje crkvi na samoj stazi ili nedaleko od staze zajedno s nekim od najljepših primjeraka suhozidnih istarskih kažuna.

Iznajmite MTB bicikl i istražite središnju Istru

Za sve one koje je privukla ideja istraživanja središnje Istre, to možete učiniti i u Pazinu gdje je dostupan E-bike share sustav za najam i punjenje električnih bicikala. Sustav koji je postavljen prije dvije godine uključuje energetski neovisni sustav javnog iznajmljivanja električnih bicikala korisnicima s dodatkom usluge male servisne stanice za bicikle i informativne stanice za sve cikloturiste.

Tu je i zaseban punjač za privatne bicikle posjetitelja, a kompatibilan je s drugim punionicama postavljenim na području središnje Istre u Tinjanu, Cerovlju i Gračišću.

Iznajmite MTB bicikl i krenite u istraživanje brdovitih staza središnje Istre. Uz već navedene punionice, odmorišta su postavljena u Svetom Lovreču, Grimaldi i na stazi Parenzana.

Kako biste lakše odlučili kojom ćete se od brojnih biciklističkih staza zaputiti, izrađene su dvije biciklističke karte koje pokrivaju navedeno područje. Prva je Buzet-Motovun-Pazin koja između ostaloga objedinjuje Stazu dobrih okusa i doživljaja, Stazu vodopada, Od lokve do lokve i Supetarsku razglednicu. Na drugoj karti Pazin-Žminj-Svetvinčenat nalaze se Staza vodopada, Od lokve do lokve, Supetarska razglednica i San Lorenzo.

Koristiti možete i interaktivnu bike kartu, a izrađena je i cestovna biciklistička karta za područje cijele Istre, koja sasvim opravdano nosi titulu poluotoka biciklista.

Staze na otoku Rabu

Rab je izvrstan otok za otkrivanje biciklom. S više od 340 kilometara biciklističkih staza, prekrasnim krajolikom i osamljenim plažama, savršen je za biciklizam.

Otok Rab poznat je po pješčanim plažama, slikovitim uvalama, toplom i plitkom moru. Poznat je i po tome što je jedan od domaćina četiri etapne MTB utrke zajedno s otocima Krkom, Cresom i Lošinjem. U pet dana utrke sudionici pređu oko 300 kilometara. 

Primjerice, ondje ćete naići na Stazu Frux – pravo remek djelo suhozidnog graditeljstva. Ova staza duga je 6,5 kilometara i povezuje Lopar i Supetarsku Dragu te funkcionira u oba smjera, a namijenjena je pješacima i MTB biciklistima. Prolazeći njome, uz arheološki značajne predjele, naići ćete na suhozide koji ukazuju na intenzivno gospodarsko korištenje ovog iznimno plodnog i vodom bogatog područja u prošlosti.

Staze na rivijeri Crikvenica

Na crikveničko-vinodolskome području vas očekuje ukupno otprilike 300 kilometara raznovrsnih biciklističkih staza, od kojih su neke pogodne za bicikliste rekreativce, dok su druge zahtjevnije i predstavljaju izazov i jedinstven doživljaj vrhunskim sportašima i natjecateljima raznih biciklističkih utrka.

Ondje su Plava (rekreativna), Zelena (sportska) i Smeđa staza (kružna), Karmin staza – Staza ljiljana, Staza viola te Žuta staza – Staza vidika. Za one koji žele samo uživati u prirodi, ali spojiti ugodno s korisnim i biti aktivni – na raspolaganju je ravni dio Vinodolske doline i otoka Krka.

Ugodna i blaga klima, spoj čistog morskog i planinskog zraka, kilometri šetnica, biciklističkih i pješačkih staza pružaju brojne mogućnosti za opuštanje i aktivnosti uz more i u zelenom zaleđu Rivijere Crikvenice, i to u svako doba godine. 

Nacionalni park Krka: Najviše biciklističkih staza u Hrvatskoj

Preko 470 kilometara uređenih biciklističkih ruta koje prolaze netaknutom prirodom, razlog su što je Nacionalni park Krka jedan od omiljenih destinacija ljubitelja aktivnog odmora. Najatraktivniji dijelovi parka spojeni su pomoću 14 ruta različitih stupnjeva zahtjevnosti. Tu je pet brdsko-biciklističkih ruta, tri cestovne i šest Track ruta za ugodnu obiteljsku vožnju.

Najspremniji avanturisti zasigurno će se odlučiti za “kraljevsku rutu” dužine 95,1 kilometar koja počinje ispred Ispostave Parka u Skradinu, prolazi kroz mjesta Rupe i Kistanje, a završava u biseru antičke povijesti, rimskom vojnom logoru Burnum. Na povratku u Skradin spušta se dva puta u kanjon rijeke Krke, i to na slap Brljan i Roški slap, te se poslije posjetiteljskog centra u Laškovici, koje je središte mreže pješačkih staza i biciklističkih ruta uz rijeku Krku, istim putom vraća u Skradin. Najkraća biciklistička ruta, duga 8,6 km, od Skradina uz Krku uzvodno vodi do Skradinskog buka, najljepšeg i najposjećenijeg slapa na rijeci Krki.

Na rutama je postavljena propisana signalizacija a posjetiteljima su dostupne i karte s detaljnim opisom, fotografijama, kartama i GPS koordinatama ruta. Centar kretanja u Laškovici, iznad Roškog slapa, polazišna je točka za aktivne vrste posjećivanja na srednjem toku Krke, pa tako dijelom i za vožnju biciklističkim rutama. Više o biciklističkim rutama u Nacionalnom parku Krka, pročitajte na LINKU.

Interaktivna karta Pelješca

U sklopu razvoja projekta “Outdoor Pelješac”, prošle godine je napravljena interaktivna karta brdsko-biciklističkih i planinarskih ruta Pelješca.

Trenutno je na karti pet kružnih brdsko biciklističkih ruta dužine 184 kilometara i šest planinarskih ruta ukupne dužine 39 kilometara. Planirana su dodatna proširenja ruta te dodavanje ugostiteljskih objekata i vinarija na kartu kako bi se gosti lakše mogli snaći u prostoru te upoznati kompletnu ponudu Pelješca. Pelješac je bogat ponudom vinarija te tradicionalnim konobama i restoranima, tako da je spoj outdoora i tradicionalnih okusa sasvim prirodan.

Na karti se mogu vidjeti podaci o težini rute, vrsti podloge, opis, fotografije te se može preuzeti i GPX trag koji se može koristiti u raznim mobilnim aplikacijama i pametnim satovima. Na karti je i link za mobilnu aplikaciju OsmAnd, kao prijedlog. Inače, aplikacija je besplatna za preuzimanje i radi offline.

Na karti je označeno sveukupno pet brdsko biciklističkih kružnih ruta dužine 184 kilometara i šest planinarskih ruta ukupne dužine 39 kilometara. 

Poveznica na interaktivnu kartu Pelješca HR verzija na LINKU, EN verzija na LINKU.

Put ka Mjesecu iz Baške na otoku Krku

Baška se sve više razvija kao vrhunska outdoor destinacija koja, uz dvije MTB
biciklističke rute (staza “Put ka Mjesecu” i Portafortuna track), nudi i 11 kilometara dugu stazu Zarok-Draga Bašćanska za početnike, rekreativce i obitelji sa djecom, 90 kilometara uređenih i markiranih pješačkih staza, tri penjališta, zip line te morske sportove poput parasailinga, surfanja i jedriličarstva.

”Put ka Mjesecu”

Na prvom dijelu staze “Put ka Mjesecu” nalazi se crkva sv. Ivana Krstitelja, ispred koje vas očekuje vidikovac na kojem su snimljene neke od najprepoznatljivijih fotografija Baške. Odavdje se pruža zapanjujući pogledom na bašćansku dolinu, otok Prvić, morsko plavetnilo i jedan od simbola Baške – Velu plažu. Šetnica svojim gotovo tri kilometra prolazi kroz šumsko područje koje vodi do krške i kamenite potpuno ogoljene zaravni poznate kao „Mjesečev plato“.

Ako ste željni većih izazova, možete nastaviti šetnicom “Put ka Mjesecu” prema Hlamu, vrhu koji se nalazi na 461 metar nadmorske visine te pruža mogućnost uživanja u još dalekosežnijim vidicima. Odlučite li proći čitav put od Baške prema Hlamu, očekuje vas oko sedam kilometara srednje zahtjevne staze, a šetnja će trajati oko tri sata.

Čitavu duljinu šetnice prati i biciklistička ruta i bez obzira na to odlučite li “do Mjeseca” hodati ili biciklirati, nemojte zaboraviti uzeti sa sobom fotoaparat jer vas iza svakog ugla čeka jedinstven pogled na netaknutu prirodu koji ćete zauvijek zapamtiti.

Naslovna fotografija: Ivan Sardi

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.