Putnici iz Hrvatske ovo ljeto ponovno otkrili domaće destinacije

Prema podacima koje je prikupio Booking.com planovi putovanja drastično su se promijenili u 2020. godini. Takav razvoj situacije u potpunosti je očekivan s obzirom na “novo normalno” stanje. Putnici su naime dobili priliku istraživati destinacije koje su bliže njihovom domu otkrivajući ili ponovo otkrivajući skrivena blaga koja se praktički nalaze na kućnom pragu.

Putnici prelazili manje udaljenosti

Proučavajući ostvarena putovanja ovog ljeta, Booking.com je došao do podatka kako se prosječna udaljenost koju su putnici iz Hrvatske prešli putujući, od 1. lipnja do 31. kolovoza, smanjila za 56% u usporedbi s istim periodom prošle godine što je malo manje od globalnog prosjeka koji iznosi 63%. Gledajući podatke dobivene u ljeto 2019. godine, putnici iz Hrvatske su u prosjeku putovali 726 kilometara po rezervaciji. Ovo ljeto ta udaljenost se smanjila na samo 322 kilometra po rezervaciji.

Sreća se ne mjeri u kilometrima

Članak se nastavlja ispod oglasa

To znači kako je čak 68% prijeđene udaljenosti putnika iz Hrvatske između 1. lipnja i 31. kolovoza 2020. godine bilo unutar Hrvatske, u usporedbi sa samo 17% u istom periodu u 2019. godini. Obala i rustikalni otočni gradovi uz pripadajuće prirodne ljepote na vrhu su liste popularnih destinacija koje su putnici iz Hrvatske rezervirali ovo ljeto. Mnogi od njih koristili su priliku i putovali kako bi posjetili obitelj i prijatelje s kojima se nisu mogli susresti tijekom restrikcija putovanja i mjera fizičke udaljenosti.

Ipak, hrvatski državljani putovali su i van države, no unutar kontinenta, što pokazuje i ljestvica popularnosti na čijem se vrhu nalaze: Njemačka, Italija, Bosna i Hercegovina i Austrija.

Šarmantne domaće destinacije na čelu s otocima

Domaće destinacije koje su ovo ljeto bile tražene su Starigrad-Paklenica i otočki gradovi Stari Grad, Hvar, Malinska i Korčula. Iako su neke ruralne destinacije sve popularnije, dugoročno su provjereni urbani favoriti još uvijek na vrhu liste najpoželjnijih odredišta. Ovo ljeto te destinacije za putnike iz Hrvatske su gradovi Zagreb, Zadar, Split i Dubrovnik.

Što se tiče odabira smještaja, putnici iz Hrvatske su ove godine najčešće odabirali odsjedati u kampovima, zatim u villama i kućama za odmor. Ako uspoređujemo podatke s kraja 2019. godine prije nego se znalo da će naši planovi za putovanja u 2020. godini biti ometeni globalnom pandemijom, samo 13% putnika iz Hrvatske namjeravalo je odsjesti u kampovima dok ih je čak 64% planiralo provesti svoj odmor u hotelima.

“Nove normalne” promjene planova za putovanje

Iako su događaji koji su ove godine doveli do velikih promjena u navikama putnika i odabiru destinacija, putovanja su ipak ostala velika želja za mnoge. Krajem 2019. godine 61% putnika iz Hrvatske sanjarilo je o prekrasnim plažama, o izletima u užurbane gradove 57%, a čak 49% ih je razmišljalo o tome da posjete obitelj i prijatelje i prije nego su znali kako će im kontakt biti ograničen ove godine.

Mnoge destinacije na listama želja putnika nalaze se veoma daleko i do njih bi trebalo putovati avionom, a ove godine mnogi su otkrili predivne lokacije u blizini svog prebivališta. Putnici iz Hrvatske su i u 2020. godini uvažavali svoje želje za putovanjima samo su to radili malo bliže doma, bilo da su posjetili plaže Starigrad-Paklenice umjesto Dubaia ili istraživali grad Zagreb umjesto Londona.

Naslovna fotografija: Nacionalni park Paklenica/ Dorian Dražić-Karalić

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.