Gdje putovati u Hrvatskoj osim na more: Nezaobilazna mjesta koja trebate posjetiti

Hrvatska, zemlja bogate kulturne baštine i spektakularne prirodne ljepote, poznata je diljem svijeta po svojoj obali. Međutim, osim kristalno čistog Jadranskog mora, naša predivna zemlja nudi i niz fascinantnih kontinentalnih destinacija koje ne smijete propustiti. Otkrijte nešto novo i izvan obale, istražujući čuda koja Hrvatska krije unutar svojih granica.

Upravo “Gdje putovati u Hrvatskoj osim na more” jedan je od traženijih pojmova na tražilicama, a ovaj popis mogao bi pomoći posjetiteljima u istraživanju Lijepe naše.

/// 13 stvari po kojima je poznata Hrvatska: Neke niste očekivali naći na popisu

Plitvička jezera – bajka u stvarnosti

plitvička jezera
Foto: Nacionalni park Plitvička jezera

/// Legenda o nastanku Plitvičkih jezera. Ne bi ih bilo bez Crne Kraljice!

Plitvička jezera, smještena u srcu Hrvatske, često se opisuju kao pravi raj na zemlji. Nacionalni park sastoji se od 16 jezera povezanih slapovima i okruženih bujnom šumom. Posjetitelji mogu istraživati drvene staze koje vode kroz ovo čudo prirode, promatrajući igru boja od svijetlo plave do tirkizne vode. Plitvička jezera su UNESCO-va svjetska baština, a svaki kutak parka pruža priliku za nezaboravna iskustva u netaknutoj prirodi.

Upravo Plitvička jezera su i najspoznatiji i najposjećeniji hrvatski nacionalni park, a poseban je u svako godišnje doba. Boje njegovih jezera prelijevaju se od dubokih safirnih do svijetlih tirkiznih, ovisno o dobu dana i mineralnom sadržaju jezera. Nizovi jezerskih bazena, četiri različite pješačke staze i tisuće biljnih vrsta – u Parku se zapanjujući prizori nižu jedan za drugim.

Nacionalni park Krka – slapovi koji oduzimaju dah

pješačka staza krka
Izvor fotografije: Nacionalni park “Krka”

/// Skradinski buk – nezaobilazna destinacija Nacionalnog parka Krka

Nacionalni park Krka, smješten na rijeci Krki, poznat je po svojim spektakularnim slapovima. Posjetitelji mogu istraživati mrežu staza koje vode do čarobnih vodopada. Park također obiluje florom i faunom, pružajući jedinstveno iskustvo prirode u srcu Hrvatske.

Skradinski buk u Nacionalnom parku “Krka” najduži je slap na rijeci Krki, a tvore ga sedrene barijere, otoci i jezera. Najpoznatiji je i najposjećeniji slap na rijeci Krki, najduža je sedrena barijera u Europi, široka od 200 do 400 metara, s ukupnom visinskom razlikom od 45,7 metara.

Skradinski buk može se razgledati tijekom cijele godine zahvaljujući mreži staza i mostova, koji omogućuju ugodnu i sigurnu šetnju. Na Skradinskom buku nalaze se obnovljeni mlinovi, valjavice i stupe, koje stoljećima koriste snagu vodenog toka. Uz poštivanje tradicijske arhitektonske vrijednosti, pojedini mlinovi uređeni su kao suvenirnice, dok su drugi pretvoreni u izložbene prostore za etnografsku zbirku.

Zagreb – glavni grad s dušom

zagreb, gdje putovati u Hrvatskoj
Foto: Robert Marinković / Pixabay

/// Top 10 mjesta u Zagrebu koja morate posjetiti

Zagreb, glavni grad Hrvatske, nudi mješavinu povijesnih znamenitosti, umjetničkih galerija i živopisnih tržnica. Posjetitelji mogu lutati uskim ulicama Gornjeg grada, istražujući srednjovjekovne znamenitosti poput Kamenitih vrata i crkve sv. Marka. Donji grad pruža dinamičnu atmosferu s brojnim trgovinama, kafićima i muzejima.

Zagreb je velegrad koji u svom srcu ima i park šumu Maksimir, ali i planinu – Sljeme pa je idealan i za ljubitelje outdoora.

Baranja – etnološki biser

wine & walk baranja
Foto: TZ Baranje / Dubravko Franjin

/// Baranja vas zove: Provjerite je li Baranja stvarna ili je bajka

Baranja, smještena na sjeveroistoku Hrvatske, predstavlja etnološki biser s bogatom kulturnom baštinom. Tradicionalne seoske kuće, vinski podrumi i brojne manifestacije otkrivaju posjetiteljima dušu ovog ruralnog kraja. Baranja je također poznata po svojim vinogradima i vinskim cestama, pružajući izvrsnu priliku za degustaciju odličnih vina jer Baranja je majka vina u doslovnom prijevodu svoga imena.

Kopački rit vjerojatno je jedno od omiljenih mjesta koje posjeti svatko tko se zaputi na istok u Osječko baranjsku županiju. Ako želite doživjeti iskonsku prirodu, prirodu u punoj ljepoti, ali i prirodu nesmiljenu i žestoku, tada posjetite Kopački rit. Ondje ćete se podjednako suočiti i s ljepotom rađanja i s tugom umiranja. Sve što priroda može pokazati u svojoj beskrajnoj raznolikosti, naći ćete u šumama i vodama Kopačkog rita kojeg mnogi nazivaju europskom Amazonom.

Međimurje – zeleni raj u sjevernom dijelu zemlje

gdje putovati u Hrvatskoj
Foto: Međimurska županija

/// Zašto Međimurje? Provjerite što skriva ova zelena oaza

Međimurje, smješteno na sjeveru Hrvatske, očarava posjetitelje svojom zelenom ljepotom i bogatom kulturnom baštinom. Vinogradi, prekrasni dvorci i tradicionalna sela čine ovo područje posebnim.

Zašto za odmor izabrati Međimurje? Odakle krenuti…? Prirodna baština, kultura, tradicija, povijest, vrhunska vina i gastronomija, prekrasna priroda, ljubazni domaćini, zlatarenje… U Međimurju vas čeka čak 700 kilometara biciklističkih staza i vožnja kroz lijepu prirodu i teren prošaran brežuljcima, šumama, šumskim putevima i označenim biciklističkim stazama.

Tu su smještene i Terme Sveti Martin koje se sastoje od niza aktivnih, ali i opuštajućih aktivnosti: bazeni, jacuzziji, masaže i saune. Upravo je na mjestu gdje je sada resort, davne 1913. godine potekla termomineralna ljekovita voda kada su tražili naftu.

Slavonija – zlatna ravnica i kulturno srce istoka

vinograd tz psž
Izvor fotografije: Turistička zajednica Požeško-slavonske županije

/// Zašto je selo uvijek IN, a Slavonija totalno kul?

Slavonija, poznata po svojim beskrajnim ravnicama, predstavlja kulturno srce istočne Hrvatske. Posjetitelji mogu istraživati tradicionalna sela, uživati u gastronomskim delicijama poput kulena i kobasica te doživjeti bogatu narodnu glazbu i ples.

Ukusna tradicijska jela od lokalnih namirnica, druženje s gostoljubivim domaćinima uz odlične voćne rakije, atraktivna obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva i kuće za odmor, stari, u modernom svijetu potpuno zaboravljeni zanati, vrhunske rukotvorine i poznata šlinga, pokoja mudra izreka i vrijeme koje kao da sporije teče – srijemska i slavonska sela prave su male stress free zone, sigurna utočišta od burnouta. Ladanje je opet popularno. Turizam u Slavoniji sve je zanimljiviji.

tvrđa u osijeku
Izvor fotografije: Turistička zajednica grada Osijeka

Grad Osijek je slavonska metropola, smješten na rijeci Dravi, nudi prekrasnu arhitekturu i brojne urbane sadržaje. Ovdje se održavaju brojne zanimljive manifestacije koje privlače posjetitelje na hrvatski istok. Vinkovci su grad poznat po pronalasku najstarijeg indoeuropskog kalendara, a diči se i činjenicom kako je najstarije kontinuirano naselje Europe te koljevka europske civilizacije. Na popis mjesta koje morate vidjeti svakako je i požeški kraj sa svojim Muzejom bećarca i poznatom vinskom pričom.

Ove destinacije predstavljaju samo mali dio bogatstva koje Hrvatska nudi izvan obale. Istražite sva čuda i otkrijte da Hrvatska nije samo destinacija za ljubitelje mora, već i za one željne kulturnih i prirodnih čuda s kontinentalnim šarmom. Upravo kontinentalna Hrvatska uistinu za razliku od obale živi 365 dana u godini i možete ju posjetiti u svako doba godine jer kontINnent je uvijek IN.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.