Prijedlozi za vikend kao stvoren za istinske gurmane i otkrivanje krajolika okupanih rujanskim bojama

Upotpunite ovaj rujanski vikend jednom od mnoštva manifestacija i događanja – doživite ugođaj iz doba Vrsarske grofovije, krenite putem najljepših krajolika (uz promotivne ponude) i uz sve to, počastite svoje nepce gurmanskim specijalitetima lokalne kuhinje jer, vikendom se kalorije ne broje! Predlažemo vam pet destinacija, izaberite omiljenu i odlutajte daleko od svakodnevnih briga i obaveza, opčinjeni svime što priroda može ponuditi.

Otkrijte gdje se nalaze kuće bez ijednog čavla

Lonjsko polje je jedno od najočuvanijih poplavnih područja Europe i zaštićeno Ramsarskom konvencijom kao močvara svjetskog značaja. Pored ljepota krajolika te bogatstva flore i faune u Lonjskom polju, posebnu pozornost izazivaju i posavske drvene kuće izgrađene od hrasta lužnjaka. Neke od tih kuća stare su i preko 200 godina, a naročito se ističu kuće upravo u selu Krapje.

Njihova je posebnost u graditeljskom umijeću podizanja drvene kuće bez ijednog čavla. Svaka je kuća sagrađena od vodoravno poslaganih hrastovih planjki koje su međusobno povezane drvenim klinovima. Zanimljivo je istaknuti kako su u izgradnji nekada sudjelovali i konji, koji su vukli hrastove, a potom su ih ljudi ručno tesali i pilili. Zidovi kuća građeni su od debelih balvana, a prepoznatljivo je i to što su kuće najčešće visoke katnice, s podignutim temeljima jer je područje izloženo čestim poplavama rijeke Save.

Dani graditeljske baštine u Krapju

Dani graditeljske baštine u Krapju održat će se 17. rujna uz bogat kulturno – umjetnički, gastro i zabavni program. Tijekom cijeloga dana posjetitelji će moći uživati u bogatstvu tradicije, pjesme i plesa, kušati nadaleko poznate specijalitete ovoga kraja – šarana na rašljama ili lovački gulaš koji će se besplatno dijeliti svim posjetiteljima.

Posjetitelje očekuju razni edukativni sadržaji za sve dobne skupine – stručna predavanja, vožnja vlakićem, plovidba čamcima na solarni pogon ili brodićem Vodomar, mobilna izložba Diverterra, kreativne radionice za djecu, te vođeni pješački obilazak Staze graničara i ženski nogometni turnir.

Najmlađi posjetitelji će se moći dodatno okušati u gradnji drvene posavske kuće ili zavrtjeti na starinskom vrtuljku, a sve će zabavljati veseli zvuci tamburice Tamburaškog sastava Zvona.

Vikend na Žumberku kao stvoren za istinske gurmane

Već tradicionalno u rujnu Žumberak će zamirisati mirisima tradicionalne povijesne kuhinje. Manifestacija “Tisućljeća kulinarstva” ove će se godine održati u donekle drugačijem ruhu.

U subotu 17. rujna, u Posjetiteljskom centru u Budinjaku, očekuje vas zanimljiv i zabavan program. U njemu ćete, kroz radionice, moći više doznati o rimskoj i srednjovjekovnoj kuhinji uz pomoć članova Reda Čuvara grada Zagreba. Program započinje u 10 sati stručno vođenim obilaskom po poučnoj stazi “Staza kneževa”. Radi se o kružnoj stazi s deset različitih i jedinstvenih priča, a “zeleni vremeplov” vratit će vas tisućama godina unazad. Moći ćete tako upoznati jedinstvene prirodne i povijesne zanimljivosti koje krije Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje.

Nakon dvosatne šetnje, u podne sudionici se raspoređuju u radionice rimske i srednjovjekovne kuhinje te uz voditelje započinju s pripremom jela uz ložišta na otvorenom prostoru. U popodnevnim satima, po završetku kulinarskog dijela voditelj rimske kuhinje održat će predavanje o rimskoj medicini. Cijeli program čeka vas U ČLANKU.

Gorski kotar iznova otkriva svoje čari i pruža atrakcije kojima se rado vraćamo

Gorski kotar već na prvu oduševljava svojim zelenilom, mirisom, zrakom i cjelokupnim ambijentom. U koje god doba godine ga posjetili, budite sigurni da će vam pružiti dobro raspoloženje, a doticaj s čistom prirodom regenerirat će vaš um i tijelo.

Ovog vikenda uživajte u prirodi, jabukama i kruškama

Stazu Brod na Kupi – Vilinski Gaj – Kupica savjetujemo posjetiti 17. rujna kada se održava i Dan jabuka u Čabru i to uz stručno vodstvo licenciranog vodiča. Ukupna dužina staze je 2,5 kilometra te je vrlo laka i ravna staza. Šetnji koja kreće od 11 sati mogu se priključiti i osobe koje se teže kreću i manja djeca.

Po povratku oko 12:30 sati možete posjetiti Kaštel Zrinski u kojem se nalazi centar za  posjetitelje “Divljina s pogledom na more” Prirodoslovnog muzeja Rijeka i interpretacijski centar “Putovima Frankopana”. Po završetku priključite se uživanju u manifestaciji s Gorankama i Goranima uz domaće poslastice.

Atraktivnost Tropetarske staze istražite 18. rujna kada se organizira Dan krušaka tijekom kojeg će biti organizirana šetnja uz vodiča-stručnjaka. Početak planinarskog pohoda je u 10:30 sati, a ukupna dužina srednje zahtjevne staze iznosi 7 kilometara, uz 300 metara visinske razlike.

Šetači planinskim područjem uživat će u panoramskom pogledu na okolna naselja, središte Čabra, Risnjak i susjednu Sloveniju. Na stazi će vas razveseliti bogatstvo biljnog pokrova i raznolikost terena, a pri vrhu će vas dočekati nadstrešnica sa stolom i klupama te tablom s prikazom okolnih mjesta.

Potražite i ostale staze te postavite plan #svakitjedanstazajedna kako biste se družili s neodoljivom prirodom goranskog kraja što će pozitivno utjecati na opće stanje vašeg organizma, a više o stazama otkrijte OVDJE.

Europski tjedan mobilnosti u Nacionalnom parku Krka

Nacionalni park Krka i ove će se godine pridružiti obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti. Manifestacija se održava od 16. do 22. rujna s ciljem podizanja svijesti javnosti o poboljšanju kvalitete života stanovnika europskih gradova.

Za trajanja Europskog tjedna mobilnosti posjetitelji, odnosno pješaci i biciklisti koji će koristiti poučno-pješačke staze Skradinski most – Skradinski buk dužine 3,4 kilometra i Stinice – Roški slap – Oziđana pećina dužine 8,5 kilometara, imaju pravo na povlaštenu cijenu ulaznice za cijeli Park u iznosu od 65 kuna za odrasle i 35 kuna za djecu od sedam do osamnaest godina ili 35 kuna za odrasle, a 25 kuna za djecu, samo za lokaciju Roški slap.

U suradnji s Hrvatskom gorskom službom spašavanja – Stanicom Šibenik, u subotu, 17. rujna i nedjelju, 18. rujna organizirano je i edukativno vođenje posjetitelja poučno-pješačkom stazom Stinice – Roški slap – Oziđana pećina, uključujući i povratak autobusom Javne ustanove “Nacionalni park Krka”. Polazak je u 9 sati sa Stinica, a povratak u 13 sati s Roškog slapa. Svi zainteresirani mogu se prijaviti na e-mail.

Prirodne ljepote, povijesna i kulturna baština, te brojne atrakcije magnet su kojim Nacionalni park Krka iz godine u godinu privlači domaće i strane turiste. Turistička sezona je iza nas, no to nije razlog za ostanak kod kuće – iskoristite priliku i priuštite si opuštajući vikend okruženi prirodom koja uvijek iznova poziva na još.

Doživite ugođaj života iz doba Vrsarske grofovije

Na trgu i ulicama u starogradskoj jezgri Vrsara, 18. i 19. rujna održat će se jedanaesti po redu Stari samanj pod kaštelom. Za vrijeme trajanja sajma vrsarskim će starim gradom zavladati ugođaj života iz doba Vrsarske grofovije.

Stari samanj započet će u nedjelju u 18 sati na trgu ispred crvke sv. Martina i vrsarskog kaštela i u okolnim ulicama gdje će posjetitelji moći obići štandove s istarskim autohtonim proizvodima i suvenirima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, domaćih radinosti i obrta. Za gastronomsku ponudu autohtonih istarskih jela i domaćih vina pobrinut će se Udruga Ugostitelja Vrsar koja će pripremiti pljukance po starinski.

Najmlađi posjetitelji sajma moći će se zabaviti u dječjem kutku s udrugom “Birikina” od 18 do 20 sati. Posjetitelji će moći zapjevati sa zborom Zajednice Talijana “La Contrada”, a kasnije i zaplesati uz folklorno društvo Pazin, zabaviti se uz glazbeni program Tu & tamo banda i benda Žurnada i očarati vatrenim nastupom USB-a Poreč.

Stari samanj se nastavlja u ponedjeljak popodne u starogradskoj jezgri Vrsara, a program otkrijte U ČLANKU. Manifestacijom se posjetitelji podsjećaju kako je Vrsar nekada živio i kako je Statut regulirao život stanovnika Vrsara. 

Naslovna fotografija: Turistička zajednica Gorskog kotara

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.