Kamo za “skijaški tjedan” bez snijega? Najtraženije lokacije u Hrvatskoj za odmor u tjednu školskih praznika

spot_img

Najpoznatije hrvatske destinacija za boravak u prirodi i uživanje u prekrasnim krajolicima oživjele su tijekom skijaškog tjedna i školskih praznika originalno namijenjenih skijanju. Prirodni snijeg teško je pronaći u bližoj okolici, a i najpoznatija europska skijališta bore se s održavanjem staza i organizacijom skijaške sezone.

Dolomiti, planine, priroda, snijeg, skijanje
Foto: Pixabay

Prošli vikend brojne obitelji su zbog školskih praznika krenule u potragu za izletima i putovanjima u Hrvatskoj. Tijekom proteklog vikenda najveći interes vladao je za posjet našim nacionalnim parkovima. Za vikend pred nama traženi su unutarnji bazeni, spa i toplice zbog najavljenog pogoršanja vremena.

Plitvička jezera

Naš najpoznatiji nacionalni park i proteklog vikenda bio je dobro posjećen. Sunce je mamilo na odlazak u prirodu, a vožnja brodićima i opuštanje uz suncem obasjana jezera i huk brojnih slapova bila su dobitna kombinacija za brojne posjetitelje koji su pohrlili na Plitvice.

Plitvička jezera, smještena u srcu Hrvatske, često se opisuju kao pravi raj na zemlji. Nacionalni park sastoji se od 16 jezera povezanih slapovima i okruženih bujnom šumom. Posjetitelji mogu istraživati drvene staze koje vode kroz ovo čudo prirode, promatrajući igru boja od svijetlo plave do tirkizne vode. Plitvička jezera su UNESCO-va svjetska baština, a svaki kutak parka pruža priliku za nezaboravna iskustva u netaknutoj prirodi.

Nacionalni park Plitvička jezera
Foto: Nacionalni park Plitvička jezera

///Plitvička jezera već 44 godine na listi UNESCO-a

Upravo Plitvička jezera su i najpoznatiji i najposjećeniji hrvatski nacionalni park, a poseban je u svako godišnje doba. Boje njegovih jezera prelijevaju se od dubokih safirnih do svijetlih tirkiznih, ovisno o dobu dana i mineralnom sadržaju jezera. Nizovi jezerskih bazena, četiri različite pješačke staze i tisuće biljnih vrsta – u Parku se zapanjujući prizori nižu jedan za drugim.

Terme Sveti Martin

U Svetom Martinu na Muri nalazi se jedna od najljekovitijih termomineralnih voda Europe. Danas postoje ostaci Panonskog mora koji nam govore o tom razdoblju davne prošlosti Zemlje, ali nam donose i znanstvene podatke o mnogobrojnim promjenama koje su se događale u prošlosti. Panonsko more prekrivalo je dio srednje Europe, pa tako i većinu današnjeg Međimurja gdje se nalaze i ove toplice.

Foto: Terme Sveti Martin

Brojna prirodna bogatstva Međimurja od naftnih polja, izvora ljekovite termonineralne vode pa do rudnika ugljena postoje upravo zahvaljujući postojanju Panonskog mora prije više desetaka milijuna godina.

Tu su smještene i Terme Sveti Martin koje se sastoje od niza aktivnih, ali i opuštajućih aktivnosti: bazeni, jacuzziji, masaže i saune. Upravo je na mjestu gdje je sada resort, davne 1913. godine potekla termomineralna ljekovita voda kada su tražili naftu.

Foto: Terme Sveti Martin

U Međimurju vas čeka čak 700 kilometara biciklističkih staza i vožnja kroz lijepu prirodu i teren prošaran brežuljcima, šumama, šumskim putevima i označenim biciklističkim stazama.

Lonjsko polje

Poplava, blato, zvukovi svinja koje mljackaju hodajući po polju, poplavni travnjaci, mir i tišina – sve to čeka vas u Parku prirode Lonjsko polje ovih zimskih dana. Zbog toga su gojzerice i gumene čizme ono što morate imati ako planirate posjetiti ovo zaštićeno područje.

lonjsko polje početak sezone
Foto: Hrvatski fotosavez/ Park prirode Lonjsko polje

Park prirode Lonjsko polje jedno je od najvećih i najbolje očuvanih prirodnih poplavnih područja u Europi. Svake se godine u Lonjsko, Poganovo i Mokro polje izlijevaju vode rijeke Save i njezinih pritoka. Zahvaljujući takvom periodičkom poplavljivanju, ovo je područje jedinstvena riznica biološke raznolikosti ne samo u Hrvatskoj, nego na cijelom Starom kontinentu. Također, ovo je područje stanište za više od dvije trećine ukupnog broja vrsta ptica Hrvatske te jedno od najvažnijih mrjestilišta riječne ribe u cijelom dunavskom slijevu.

dan obitelji
Foto: Tamara Josić, izvor: PP Lonjsko polje

Ako posjećujete Park prirode Lonjsko polje, preporuka je da prvo dođete u jedan od četiri posjetiteljska centra: RepušnicuKrapjeOsekovo ili Čigoč gdje će vam djelatnici dati informacije i mnoštvo praktičnih savjeta o tome gdje ići i što raditi u Lonjskom polju.

///Lonjsko polje – događanja u 2024. godini koja se ne propuštaju

Priroda, svjež zrak i adrenalin na Papuku

Svako godišnje doba na Papuku priča posebnu priču, a proljeće, vrijeme kad se priroda budi i otkriva sve čari koje je vješto skrivala zimi, ipak najviše zadivljuje – nemojte ga propustiti. Osim prirodnim, povijesnim i kulturnim znamenitostima, Papuk privlači prilikama za aktivan odmor te mir i opuštanje na kontinentu.

zlatni papuk
Slap Skakavac na Jankovcu Foto: Turistička zajednica Zlatni Papuk

Papuk je omiljena destinacija slavonskih ljubitelja prirode i planinara. Ondje se nalazi Park šuma Jankovac koja oduševljava mirom, čistinom i netaknutom prirodom koja opušta.

Želite li dodatno istražiti ovo bogato područje i naučiti nešto novo, odgovore na sve što vas zanima pronaći ćete u Geo info centru Papuk, a više o ovom interaktivnom multimedijalnom centru pročitajte OVDJE.

geo info centar voćin, vrata papuka
Foto: Matija Turkalj

Istražite Papuk na dva kotača, najmom brdskih ili električnih bicikala ili se odvažite zaploviti kanuima. Park šuma Jankovac omiljeno je izletište za obitelji, a proljetni dan idealni su za provesti kvalitetno vrijeme u Parku prirode Papuk.

///Nevjerojatne atrakcije i kulturno blago: Otkrivamo Vrata Papuka, istočnu oazu hrvatskog turizma

Novalja – čarobna u svako doba godine

Novalja ima dugu, burnu i zanimljivu prošlost o čemu svjedoče brojni arheološki nalazi na raznim lokalitetima u gradu i njegovoj okolici, a ukoliko ih još niste istražili, rezervirajte ovaj vikend upravo za istraživanje destinacije koja oduševljava turiste diljem svijeta. Povijest ćete najbolje upoznati kročite li u Gradski muzej Novalja, a šetnja fascinantnim plažama bit će dovoljna da osjetite energiju kojom odiše ovaj grad na otoku ”povezan s Marsom”.

novalja centar
Foto: Visit Novalja

Uvala Caska nalazi se na zapadnom dijelu Paške uvale u neposrednoj blizini Novalje, a njezino područje izrazito je zanimljivo za sve ljubitelje arheologije, povijesti i povijesnih fenomena.

///Novaljska škrinja moći zanimljiva priča s Paga

Na prostoru ovog mjesta nekad se nalazila Cissa, rimski grad, koji je prema povjesničarima potonuo u 4. stoljeću uslijed potresa. Da je Caska imala osobito značenje, svjedoči i činjenica da je u njoj raskošni ljetnikovac imala poznata i bogata senatorska obitelj iz Rima, Calpurnia, no je li Caska rimski grad ili je nastala puno prije, nema dovoljno saznanja, ali svakako je vrijedna istraživanja i posjeta, a budi i veliko zanimanje javnosti.

FOTO: Visit Novalja

U uvali Caska danas ima tek nekoliko kuća, no na njezinom morskom dnu nalazi se potopljeni grad, a ondje ćete vidjeti i staru kulu poznatu kao Tunera odnosno promatračnica tuna, a ovdje su i ostaci romaničke crkve Sv. Jurja na brdu iznad Caske.

Uvala krije i brojne legende, a pročitati ih možete na LINKU. Arheolozi i dalje istražuju ovo područje, a ukoliko ono budi i vaš interes, istražite ga i uplovite u neka stara, povijesna vremena. Vikend i tjedan školskih praznika je i tako stvoren za bijeg od uobičajene svakodnevice, zar ne?

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.