Prijedlozi za vikend izlete: Kitesurfing, vinske ceste ili obilasci brodom

Neki od vas su i dalje na plažama, dok je za neke druženje s morem već gotovo za ovu sezonu. Ako još uživate u ljetnim radostima predlažemo nove adrenalinske aktivnosti, a ako vikend provodite na kontinentu, dozvolite si jedan hedonistički bijeg u najljepše, brdovite krajolike. Je li vaš idealan vikend onaj na vinskoj cesti uz guštanje u dobroj kapljici, na večernjem koncertu ili pak na plaži – istražite naše prijedloge i izaberite, zasigurno ne možete pogriješiti!

Želite vikend u idiličnom brežuljkastom krajoliku?

Oduvijek ste težili odmoru daleko od ljetne žege i mediteranske vreve, u idiličnom i mirnom zelenom brežuljkastom krajoliku bogatom stoljetnim šumama, vinogradima i rijekama?

Poklonik ste tihe i ugodne atmosfere kontinenta koja vodi od romantičnih srednjovjekovnih burgova, ladanjskih dvoraca i kurija sve do termalnih izvora, lječilišta i hodočasničkih svetišta? Uputite se sjeverno od Zagreba i uživajte u blagodatima središnje Hrvatske. Detalje što sve krije ovaj, još uvijek pomalo samozatajan dio Hrvatske pročitajte u PRIČI NA LINKU.

S današnjim prijedlogom vas vodimo u najistočniju županiju središnje Hrvatske, Bjelovarsko-bilogorsku.

U tom blago valovitom kraju, s riječnim dolinama usječenima u šljunkovito-ilovasti ravnjak, ugnijezdila su se naselja koja se često bez prekida nadovezuju jedno na drugo, pa su se duž cesta formirali nizovi velikih sela, dugi i do nekoliko kilometara.

Pored lječilišnog turizma, turističku ponudu županije zaokružuju šumovite gore, brojne rijeke i ribnjaci kao idealno okruženje za vožnju biciklom, ugodnu šetnju ili jahanje kroz prirodu, a šetnje prirodom upotpunit će obilazak srednjovjekovnih burgova, ali i drugih brojnih kulturno-povijesnih spomenika, a cjelokupni doživljaj bjelovarsko-bilogorskoga kraja zaokružit će obilasci vinskih cesta koje vijugaju brežuljcima prošaranim vinogradima.

Ako vam je i dalje vruće za obilaske i pretjerano puno šetnje, osvježenje ćete pronaći u novootvorenom, prvom biološkom bazenu u Hrvatskoj u Čazmi. Prvi hrvatski biološki bazen podijeljen je na bazen za neplivače i plivače, a površina mu je 1665 kvadratnih metara. Za neplivače je predviđeno oko 500 kvadratnih metara, a ovaj bazen za neplivače dubok je 1,35 metra, dok je bazen za plivače na mjestima i do 3 metra dubine. Više U ČLANKU.

Nastavljamo putem vinskih cesta

Svega tridesetak kilometara od metropole, prostire se Plešivica. Iako najmanja vinska regija u Hrvatskoj, južne padine Plešivice jedno su od naših najpoznatijih i najuspješnijih vinogorja, s tradicijom uzgoja vinove loze koja se mjeri ne u stoljećima, nego u tisućljećima.

Ondje ćete naići na lokacije kao stvorene za ”instagramične” fotografije – ne ustručavajte se zbog njih povremeno zastati tijekom puta, susrest ćete kadrove koje vrijedi sačuvati za uspomenu. Ovu vinsku regiju neki još nazivaju i Champagne regijom.

Vinarstvo ovdje ima dugu tradiciju, a vinogradarski krajolik, sunčane padine i kvalitetne sorte vina koje se njeguju, kao i znanje i iskustvo vinogradara i vinara, jamče doista plemenitu kapljicu. Iz plešivičkih podruma izlaze znana i cijenjena vina: graševina, rajnski rizling, traminac, bijeli pinot, chardonnay i druga, a sve se više njeguje i mlado vino portugizac.

Zato i nije čudno što je Plešivica poznata po svojim vinskim svečanostima, po seoskom i vikend turizmu. Plešivica je ujedno i regija s nekim od najboljih pjenušaca Hrvatske. Svatko tko se jednom uputi u ovaj kraj zasigurno će mu se vraćati još godinama, kao što su se na čašu portugisca vraćali i pripadnici svjetskog jet seta s početka 20. stoljeća Charlie Chaplin i Isadora Duncan.

Duž vinske ceste mnoge vinarije uz kušanje po dogovoru nude i hranu a koje gurmanske rute preporučamo, pisali smo OVDJE.

Ljetne radosti vas čekaju u Bolu na Braču

Bol na otoku Braču je poznat po plaži Zlatni rat koja je jedinstvena u svijetu i sa razlogom ju nazivamo i SymBOL of the Adratic. Plaža se pruža gotovo pola kilometra okomito u more, a zanimljivo je kako se vršak glasovite plaže stalno mijenja. Naime oblik ovisi o utjecaju valova i morskih struja. Te iste struje i vjetar zaslužni su za fenomen mijenjanja oblika Zlatnog rata. Vrh Zlatnog rata malo je povijen k zapadu, malo k istoku, a na žalu se ponekad napravi i maleni bazenčić. Zbog svega toga nazivaju ga geomorfološkim čudom i zakonom je zaštićen kao značajni krajobraz.

Zato je ova plaža uvijek drugačija i ne čudi što je upravo Bol najpoželjnija destinacija naše obale. Zlatni rat jedinstveni je fenomen i bilo bi prava šteta propustiti priliku za kupanjem na ovoj, usuđujemo se reći svjetski poznatoj destinaciji. Ako želite istražiti više o Zlatnom ratu, priča vas čeka NA LINKU.

Vrijeme je za novu adrenalinsku aktivnost: Jeste li već isprobali kitesurfing?

Kitesurfing je noviji ekstremni vodeni sport u kojem vozač – kajter – upravlja zmajem koji mu služi kao jedro kako bi uz pomoć snage vjetra surfao na dasci. Ovo je jedan od najbrže rastućih sportova na planeti, a privlači zaljubljenike svih dobnih skupina, bez obzira na spol.

Jednostavan je i nije potrebno biti u top formi. Snaga ovdje ne igra glavnu ulogu, nego je najvažnije razumijevanje samog principa upravljanja zmajem.

Bol na otoku Braču idealan je za kitesurfing zbog konstantnog termičkog vjetra maestrala koji puše brzinom od 15 do 25 čvorova u smjeru obale. Tamo ćete pronaći i posebnu plažu za kitesurfere, kao i školu kitesurfanja i spasilačku službu. Možete kajtati oko Zlatnog rata, no lansiranje i prizemljenje obavit ćete oko dva kilometra dalje, u windsurfing centru Žuti Mačak uz koji se nalazi malena šljunčana plaža.

Izlet brodom u Nacionalnom parku Krka

Ako ste se već dovoljno iskupali na najljepšim plažama jadranske obale, predlažemo malo drugačiji izlet. Javna ustanova “Nacionalni park Krka” organizira prijevoz brodom od Skradina do Skradinskoga buka, a izlete od Skradinskoga buka do Torka, Visovca i Roškoga slapa. Do otoka Visovca voze i brodovi koji kreću sa Stinica i Remetića, a s Roškoga slapa također kreću dva izleta, nizvodno prema Visovcu te uzvodno prema manastiru Krka i starohrvatskim utvrdama Trošenj i Nečven.

Posjetitelji posebno uživaju u vožnji brodom, a za potpuni doživljaj plovidbe rijekom sigurnim i modernim brodovima 2020. krenulo se u elektrifikaciju brodskog prijevoza.

Prijedlog za izletničku rutu: Roški slap – Visovac – Roški slap

Prvi izletnički brod koji je prevozio posjetitelje od Roškoga slapa do Visovca i Skradinskoga buka porinut je 31. ožujka 1912. godine. Nakon više od stotinu godina ta je ruta i dalje, od 2020. ponovno, jedna od najvećih atrakcija u Parku, za koju uvijek vlada izniman interes posjetitelja.

Dvosatan izlet uključuje razgledavanje Visovca od pola sata u pratnji informatora i vožnju kanjonom Među gredama. Za kanjon Među gredama, smješten kilometar nizvodno od Roškog slapa, može se reći da je zasigurno jedan od najljepših prizora u Nacionalnom parku Krka. Dug svega 500 a širok od 50 do 100 metara, usječen u okomitim, surim stijenama visokim oko 150 metara, taj se kanjon ubraja u geomorfološki najzanimljivije dijelove toka rijeke Krke.

U Crikvenici svaki vikend priča svoju priču

Zamislite dan iz snova: Nakon jutarnjeg plivanja u kristalno čistom moru na jednoj od prekrasnih plaža Crikvenice, vožnje bicikla uz mediteransko zelenilo, prave autohtone gastro poslastice za ručak, popodnevnog lješkarenja ili uživanja u nekoj od mnogobrojnih aktivnosti na kopnu ili moru, s večeri ćete moći uživati u živahnom pulsu Rivijere.

Posebno je aktivno u srpnju i kolovozu, kada svaka večer u tjednu donosi neki oblik zabave. Bogat je to i raznovrstan program pod nazivom Crikvenica Summer Showtime, koji će – u organizaciji TZG Crikvenice – CrikvenicuSelceDramalj i Jadranovo pretvoriti u privlačne i zabavne pozornice na otvorenom.

Petak je rezerviran za kino na otvorenome – ”Open air cinema”. Kada dolazite u ovo kino, ne brinite o frizuri, odjeći ili o kašnjenju. 

Subotom ćete se zabavljati uz ”Tribute nights” – poznati evergreeni vraćaju nas u prošlost popularnim disko hitovima sedamdesetih. Nedjeljom nas u centru Crikvenice oduševljava ”Summer dance” (dance show). Uživajte uz profesionalne plesače i njihove vješte plesne pokrete, ali to ne znači da ne možemo skinuti prašinu sa svojih plesnih cipela i pridružiti im se, zar ne?

”Crikvenica Summer Showtime” ima još puuunooo neispričanih ljetnih priča za vas. Otkrijte ih U ČLANKU.

Želite razlog zbog kojeg ćete se već sad veseliti nadolazećem tjednu?

Iako se ne odvija ovog vikenda, ovaj zabavan kamp počinje već sljedeće srijede pa ako već sad želite razlog zbog kojeg ćete se veselite tjednu koji dolazi, on slijedi u nastavku.

Potaknuti ljepotom i jedinstvenošću Sisačko moslavačke županije i prekrasnog okruženja Parka prirode Lonjsko polje te povijesnim i kulturnim bogatstvima osmu godinu za redom Pop rock škola organizira međunarodni blues kamp. 

Međunarodni blues kamp jedinstven je u Europi s obzirom na činjenicu da se održava u srcu Parka prirode Lonjsko Polje koji se proteže između Siska i Stare Gradiške, na pedeset tisuća hektara. 

Osim predivnog ambijenta, posebnost i vrhunsku kvalitetu Blues kampu daju eminentni mentori, poznati glazbenici, predavači najprestižnijih glazbenih obrazovnih ustanova ove vrste glazbe iz Hrvatske i svijeta. Poseban šarm čine zajednički nastupi mentora i učenika, koji  stvaraju čaroban osjećaj, sljubljen sa vrhunskim bluesom i jedinstvenim posavskim noćima. 

Vrhunski bendovi u kombinaciji sa ambijentalnom rasvjetom stvaraju u pravom smislu glazbenu čaroliju koja će odjekivati Lonjskim poljem u sva četiri dana (od 24. do 27. kolovoza) Blues blagdana. Cijeli program pročitajte NA LINKU.

Naslovna fotografija: TZ Bol

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.