TOP 5 prijedloga za vikend: Praznik rada za hedoniste i gurmane

Proljetni vikend i Praznik rada najbolje je obilježiti uživanjem u prirodi, okruženi njezinim zelenim plaštom i ispunjeni svježim mirisom koji samo priroda može pružiti – odvažite se i posjetite posve novo mjesto ili “začinite” svakodnevicu dozom adrenalina uz aktivnosti na otvorenom. Ne morate ići predaleko – otkrijte nove, do sad neotkrivene priče na mjestima u vašoj blizini. Slijedi top pet prijedloga za prvomajski vikend.

Spojite se s prirodom i upoznajte njezine čari

Ovaj vikend je idealan za spoj s prirodom i uživanje u svim čarima koje ona pruža, a u Nacionalnom parku Krka ćete pronaći sve što tražite od opuštajućeg odmora uz zadivljujuće krajolike. Za potpuni doživljaj pogledajte prekrasan VIDEO NP Krka, a evo što predlažemo ondje posjetiti:

Nipošto nemojte propustiti razgledavanje Skradinskog buka kružnom stazom dugom 1.900 metara, koja prelazi preko brojnih drvenih mostića, traje jedan sat, uključujući upoznavanje bogate kulturno-povijesne baštine i čitanje poučnih tabli s podacima o jedinstvenoj prirodnoj baštini. Ne propustite pogled na Krku s “carskog vidikovca”, a posebnu pažnju obratite na ostatke HE Krka, jednu od prvih elektrana na izmjeničnu struju na svijetu.

Roški slap: Taj lokalitet, pun iznenađenja, prvo ćete upoznati preko njegove karte i uz upute djelatnika Parka. Potom slijede petominutna šetnja do vodenica na Krki i obilazak slapišta, pa odmor, nakon čega se istim putom, pješačkom stazom koja nije zahtjevna, vraćate prema Ogrlicama. Na vidikovac s kojega se pruža pogled na Ogrlice možete se uspeti drvenim stepenicama. Do Oziđane pećine vodi 517 stepenica.

Također, ne propustite zanimljivost da na području Nacionalnog parka Krka postoji čitav niz različitih staništa i mikrostaništa na kojima možemo pronaći više od 200 ptičjih vrsta, a ako na svojem vikend odmoru želite prenoćiti u pravoj bajci – primjerice kući iz Štrumpfova, na LINKU saznajte sve o bajkovitom objektu nedaleko od Nacionalnog parka.

Vikend na filmskoj lokaciji

Nacionalni park Kornati našao se među pet najboljih europskih filmskih lokacija, a svojim ljepotama i bistrim morem koji ga okružuje, ne prestaje oduševljavati brojne domaće i strane turiste. Ovaj kameni labirint osamdeset i devet otoka, otočića i hridi u moru je najrazvedenija otočna skupina u Sredozemlju.

Nezaobilazna atrakcija za posjetitelje je obilazak Kornata brodom jer samo tako možete najbolje uočiti njegovu posebnost – razvedenost i uvale.

Odvažite se na šetnju dvjema poučnim stazama na Kornatima: Trtušom i Velom Panitulom kroz koje ćete saznati baš sve o kornatskim posebnostima: geografiji, biologiji kopna i mora te otočkim tradicijama.

Ako ste raspoloženi za šetnju Kornatima, najbolji selfie i panoramu koju ćete ponijeti za vječnu uspomenu ćete napraviti na vidikovcu Metlina koji je najviši i najimpresivniji vrh Nacionalnog parka (237 m).

Za obilazak Kornata se s pravom kaže kako je to pravo hedonističko iskustvo – red šetnje, red predaha, a zatim red fine lokalne hrane pa sve ispočetka – kome bi mogao dosaditi ovakav tempo? Teško je stati dok sve ne obiđete jer vas ljepote Kornata uvijek vuku na još.

Šetnja istarskim biserom i kušanje specijaliteta

Poreč će vam pružiti sve što želite od idealnog odmora – bilo da ste raspoloženi za aktivni odmor i rekreaciju ili jednostavno za odmak od svakodnevice i obilazak ovog istarskog bisera i uživanje u lokalnoj gastronomiji.

Tijekom vašeg obilaska, nemojte propustiti obilazak Eufrazijeve bazilike, najvrjednijeg spomenika kulture u Poreču. Sagrađena je na temeljima ranije trobrodne bazilike polovicom šestog stoljeća u doba biskupa Eufrazija po kome je zadržala ime te je 1997. Uvrštena na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Turistički obilazak moguć je svakodnevno, osim u vrijeme vjerskih obreda. Moguće je i popeti se na zvonik s vidikom na tisućljetni grad Poreč i okolicu.

Poluotok na kojem se razvila i očuvala bogata porečka starogradska jezgra naseljen je već tisućama godina te se danas nerijetko naziva spomenikom kulture. Povijesna je jezgra, nekad opasana zidinama i kulama, danas sačuvana u vrijednim tragovima. Istražite ju!

Govoreći o lokalnoj gastronomiji, u Poreču predlažemo uživanje u vinu i pršutu – idealnom eno-gastronomskom spoju, a ondje ćete kušati i najukusnije lokalne specijalitete poput tartufa, divljih šparoga, ribe i plodova mora. Nakon uživanja, siti krenite u istraživanje biciklom, u trku ili viseći sa stijene.

Idealan predah od rada za hedoniste i gurmane

Maštate o nečem drugačijem, personaliziranom, dovoljno tihom, a dovoljno atraktivnom, s naglaskom na uživanje u hrani i vinu? Sve to i puno više, pružit će vam najmanja hrvatska županija koja iz godine u godinu opravdava titulu najuspješnije kontinentalne turističke destinacije i podiže letvicu izvrsnosti na svim područjima.

Međimurje se diči s prosječnom ocjena 9,0 za kvalitetu smještaja, a ovdje je i više od 10 restorana dobilo oznaku Međimurskog zlatnog gurmana, medalje koja je jamac za vrhunske restorane.

Što posjetiti?

Mlin na Muri u Svetom Martinu na Muri, Mlinarov poučni put, Mađerkin breg, rijeke Drava i Mura, Bedekovićeve grabe i Regionalni park Mura-Drava samo su dio netaknute međimurske prirode koja će oduševiti sve ljubitelje svježeg zraka i zelene boje koje ima napretek. U Međimurju vas čeka čak 700 kilometara biciklističkih staza i vožnja kroz lijepu prirodu i teren prošaran brežuljcima, šumama, šumskim putevima i označenim biciklističkim stazama.

Poseban doživljaj je šetnja uz lijevu obalu rijeke Mure gdje je uređeno pet kilometara staze za laganu šetnju, pješačenje, bicikliranje i druge aktivne sadržaje. Uz stazu, koja je pogodna za sve uzraste, uređene su šumske učionice, a posjetitelji se rado fotografiraju na popularnom obnovljenom drvenom mostu.

Aktivni vikend odmor uz vino

Ukoliko se nađete u Međimurju, nipošto nemojte propustiti obilazak najnagrađivanije vinske ceste na svijetu. Uzgoj vinove loze i proizvodnja vina u Međimurju se njeguju još od antičkog doba, a kvalitetu dokazuju prestižne Decanter nagrade i pohvale koje međimurski vinari nižu jednu za drugom.  Vinska cesta je osmišljena upravo sa svrhom približavanja međimurskih vina, koja obuhvaća put duži od 30 kilometara na kojem u tridesetak kušaonica možete degustirati vrhunska, nagrađivana vina. A zašto svaki gurman koji drži do sebe mora posjetiti Međimurje pročitajte OVDJE.

Healthness hedonizam

Ako želite pravi odmor, daleko od briga, uljuljani u svoju oazu wellnessa, na mjestu gdje problemi nestaju kao rukom odnešeni – svoj komadić raja pronaći ćete u LifeClass Termama Sveti Martin koje su začetnik healthness koncepta kojim na jednom mjestu dobivate kombinaciju aktivnog odmora, wellness doživljaja i podizanja svijesti o vlastitom zdravlju s ciljem vraćanja u ravnotežu i buđenja tijela, uma i duše. 

Zelena oaza i SPAs od stresa

Što je prijeko potrebno za Praznik rada? Pa SPAs od stresa, dakako! Pronaći ćete ga u zelenoj oazi bajkovitih brega, na top-destinaciji još od kamenog doba, s obzirom da je upravo na području Zagorja svoj dom pronašao krapinski pračovjek.

Uvijek ste htjeli, barem na dan, odlutati u doba dvoraca, princeza i vitezova? Zagorje je mjesto za vas! Gdje god se zaputili, sigurno će vam se na putu naći barem jedan dvorac u kojem ćete moći kraljevski uživati u raskošnim dvorskim jelima.

Na gotovo svakom zagorskom brežuljku naći ćete barem jedan vinograd i mnoštvo rodnih trsova, s kojih vise grozdovi vrhunskih sorti. A tamo gdje je zagorsko vino, tamo su i zagorski gastronomski užitci od kojih nedvojbeno prvo mjesto zauzimaju štrukli.

Zagorski štrukli od vučenog tijesta s nadjevom od svježeg kravljeg sira, kiselog vrhnja i jaja, lijepo savijeni i preliveni vrhnjem te zapečeni u pećnici, prepoznatljivi su i zaštićeni kao tradicionalno jelo i element su hrvatske nematerijalne kulturne baštine. 

Doživite najveći kupališni i wellness centar u Hrvatskoj i odmorite se baš onako kako zaslužujete u Termama Tuhelj koje ovog proljeća nude najbolju kombinaciju opuštanja i rekreacije – Well active paket.

Uživajte u avanturi na dva kotača ili šetnjom pješačkim stazama te obiđite čak 14 muzeja i galerija, 17 arheoloških nalazišta, 33 dvorca, kurije i utvrde i više od 100 prekrasnih crkvi i kapelica koje se kriju među pitoresknim zagorskim brežuljcima – a nakon svega utonite u wellness oazu Termi Tuhelj i priuštite si masažu nakon sportskog dana. Zvuči kao odmak od rada iz snova, zar ne? Detalje Well active paketa pročitajte OVDJE.

Naslovna fotografija: Turistička zajednica Međimurske županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.