TOP 5 prijedloga za vikend: Krenimo putevima novih avantura i rajskih ljepota

Učinite ovaj vikend drugačijim i prepustite se novim iskustvima uz naše prijedloge kroz koje vas vodimo u najljepše krajeve Hrvatske. Jeste li se ikad okušali u lovu na tartufe? Možda je baš ovaj vikend prilika da se odvažite na nešto što se zove avantura! Ako ipak niste ljubitelji ove vrste gljive, avanturistički vikend možete doživjeti uz biciklistički vikend u Crikvenici, a u prijedlozima će se naći i ponešto za istinske hedoniste – pa krenimo!

1. Idemo u lov na tartufe!

Nedaleko od metropole smjestio se pitomi krajolik Turopolja koji je dom crnih tartufa, ali i pramajka kravate. Ako vas privlači avantura zvana ”lov” – pronaći ćete ju u ovom biseru Zagrebačke županije punom potencijala. Tartuf je namirnica za koju se kaže da ju jednostavno ”ili voliš ili ne voliš”, a ako se ubrajate u prvu skupinu i još ste pritom željni avanture, bacite se u lov na tartufe.

Tartufi se što je zanimljivo mogu pronaći tijekom cijele godine, a odlučite li se poći u lov na tartufe u Turopolju, nećete daleko dospjeti bez pomoći tartufarovog najboljeg prijatelja – psa. Naravno, radi se o sasvim posebnim psima sposobnim nanjušiti prisustvo tartufa na 5 cm ispod površine zemlje. Nakon uspješne potrage, u okusu i mirisu tartufa treba i uživati. Lokalni specijaliteti savršeno se slažu sa svježe naribanim turopoljskim tartufom, a da biste to zaista i iskusili, samo se potrebno uputiti u pravcu Turopolja. Čuli ste za nadaleko poznate štrukle s tartufima?

Putem možda naiđete na turopoljsku svinju, a na povratku kući najmilijima donesite daleko poznati suvenir koji je čak predstavljen i na EXPO 2020 Dubai – podgutnicu, preteču kravate.

2. Proslavite Dan obitelji u Lonjskom polju

U današnje vrijeme užurbanog života posebnu pažnju usmjerite na obilježavanje Dana obitelji. Ovaj dan posvetite svojim najmilijima i provedite ga u Parku prirode Lonjsko polje u subotu 14. svibnja 2022. godine. Obilježite svoje zajedništvo, vezanost i ljubav u zajedničkim aktivnostima koje je Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje pripremila za vas.

Park prirode Lonjsko polje možete ući na tri ulaza: Krapje, Čigoč ili Repušnica, a u svakome od njih očekuje vas različit organizirani program. U Krapju sudjelujte u tradicijskim igrama za cijelu obitelj ili izrazite svoju kreativnost na radionicama. Najmlađi se mogu okušati u jahanju, a svi zajedno savladajte strah od visine ploveći balonom iznad Lonjskog polja i doznajte tajne povijesti vojne krajine

Repušnici osim potezanja užeta, skakanja u vrećama ili jahanja konja najmlađi će otkriti velike mađioničarske tajne i postati mali vatrogasci, a posjetite li Čigoč, ondje vas čeka izrada vlastite lutke na lutkarskoj radionici. Svaki od programa upotpunjen je bogatom gastro ponudom u kojoj će uživati svi uzrasti.

Detaljnije o programu na LINKU.

3. Misteriozne prirodne ljepote čekaju vas u Nacionalnom parku Krka

Obiđite sedam veličanstvenih slapova Nacionalnog parka Krka koji uvijek iznova oduševljavaju, neovisno o tome jeste li ondje prvi put ili ste i ranije uživali u ovim prirodnim ljepotama.

Oziđana pećina

Na samom vrhu litice kanjona rijeke Krke iznad Roškoga slapa, nalazi se Oziđana pećina. Špilja je dugačka 59 metara, a čine je kanal širok od 5 do 10 metara i dva gotovo vertikalna kanala, odnosno dimnjaka koji ne izlaze na površinu. Špilja je uređena za posjetitelje u sklopu poučno-pješačke staze Stinice – Roški slap – Oziđana pećina. Također, špilja je mjesto brojnih pronalazaka još iz vremena do 1.500 godina prije Krista – istražite ih, a detaljnije o njoj pročitajte OVDJE.

Stara Jametina

Stara jametina smještena je na lijevoj obali rijeke Čikole iznad Punčke drage na nadmorskoj visini od 200 metara. Špilja je obrasla gustim raslinjem, ima dva ulaza, nalik na vrtače, špiljski i jamski, a oba vode u ulaznu dvoranu. Špilju karakteriziraju veliki prostori međusobno odijeljeni uskim kanalima, pa je prirodno podijeljena u četiri dvorane, a krase je lijepi stalagmiti. Ukupno je evidentirano više od pedeset vrsta životinja među kojima je velik broj endemskih svojti Dinarida i Hrvatske. U špilji obitava i Verhoeffiella margusi, troglobiontna vrsta skokuna koji je stenoendem Nacionalnog parka Krka.

4. Aktivni vikend na dva kotača u Crikvenici

Rivijera Crikvenica tijekom cijele godine oduševljava svim blagodatima koje pruža, a ovog svibnja posebno zahvaljujući projektu Experience Crikvenica (Health & Outdoor) kojem je domaćin.

Organizatori manifestacije osmislili su četiri tematska vikenda koja donose zanimljiva i raznovrsna događanja, a besplatna su za sve korisnike i povezuju zdravlje, zabavu, aktivnosti na otvorenom i zdravu gastronomiju.

Ovog vikenda vas u Crikvenici čeka biciklistički vikend (14.-15.svibnja) a pružit će vam niz zabavnih i napetih trenutaka za bicikliste, ali i gledatelje. U subotu će u centru Crikvenice program Kids Cro Race Demo od 10:30 sati spojiti fizičku aktivnost s digitalnom tehnologijom. Djeca će voziti virtualne biciklističke utrke, a na velikome će ekranu biti prikazana animacija vožnje uz simulaciju ceste. Dječaci i djevojčice će biti podijeljeni u kategorije, a natjecat će se pod istim uvjetima s ciljem da u što kraćem vremenu ostvare što bolji rezultat.

Nedjelja je rezervirana za 8. XC maraton Crikvenica koji se vozi kroz crikveničko – vinodolsku rivijeru, a boduje se za XCM Kup Hrvatske 2022. Početak utrke je u 10:30 na Trgu Stjepana Radića. Utrka koja svake godine privuče više stotina ljubitelja biciklizma iz Hrvatske i drugih zemalja ima stazu A dužine 67 kilometara i stazu B – 47 kilometara. Prijave su moguće do 13. svibnja stoga požurite! Podjela nagrada je predviđena za 16 sati. Više informacija možete pronaći OVDJE.

Također, svi ljubitelji outdoor aktivnosti u Crikvenici će pronaći svoje mjesto pod suncem na jednoj od nekolicine zadivljujućih staza, a ovog vikenda vam predlažemo Stazu valova – spoj šetnice, planinarske i biciklističke dionice, duž čijih se 30-tak kilometara možete rekreirati i brati šparoge? 

5. Rajski prizori na Paklenim otocima

Skupina od dvadesetak otočića i hridina koja se proteže ispred grada Hvara zvana Pakleni otoci (ili kako Hvarani jednostavno kažu Hvarski škoji) jedinstvena je i najprepoznatljivija prirodna ljepota Hvara. Iako se tako čini, ime nema veze s paklom, a pruža rajsku ljepotu.

Do Paklenih otoka iz grada Hvara možete doći taxi brodom ili brodicama sa mandrača. Ovaj mirisni otok koji oduševljava cijeli svijet u proljeće zrači posebnom magijom, stoga ako još razmišljate gdje provesti vikend, bila bi  poprilična šteta zaobići Hvar u proljeće.

Jedna od najpoznatijih uvala je na otoku Klementu, gdje se nalazi plaža i nautička marina PalmižanaUvala Vinogradišće na južnoj strani otoka okružena je gustom borovom šumom, te oduševljava mirisima vrijesa i ružmarina, kao i mnogim drugim egzotičnim biljkama. Na Palmižani će ljubitelji koktela, izvrsnih hvarskih vina pronaći i kutak za sebe u jednom od kafića kao i restorana sa hvarskim specijalitetima, a nemojte propustiti i kušati hvarske sorte vina, plavac mali i veliki, bogdanuša i prč.

Kući se vratite sa zadivljujućim fotografijama i paprenjakom s Hvara – autentičnim  hvarskim suvenirom. To je kolač koji je u životu Hvarana prisutan više od 500 godina i uvršten na listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske, ako još niste, iskoristite priliku dok ste ondje i kušajte ga – bit ćete nam zahvalni.

Naslovna fotografija: Hrvatska turistička zajednica

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.