Nekoliko ideja kako obilježiti Europski tjedan kretanja

Od 16. do 22. rujna u cijeloj Europi obilježava se Europski tjedan kretanja s ciljem da se poveća svijest javnosti i potaknu aktivnosti građana protiv zagađenja okoliša uzrokovanog povećanjem motoriziranog prometa u urbanim sredinama, a samim tim poboljša kvaliteta života stanovnika europskih gradova. Ovogodišnji Europski tjedan kretanja održava se pod sloganom Mobilnost s nultim emisijama za sve (Zero-emission mobility for all).

Akciji se pridružila Javna ustanovaNacionalni park Krka“. Od 16. do 22. rujna korisnici poučno-pješačkih staza Skradinski most – Skradinski buk (4 km) i Stinice – Roški slap – Oziđana pećina (8,5 km) na recepcijama Skradinski most i Visovačka kuća “Kuželj” ostvarit će pravo na promotivnu cijenu ulaznice: od 65,00 kn za odrasle i 35,00 kn za djecu od sedam do osamnaest godina za cijeli Park ili 35,00 kn za odrasle a 25,00 kn za djecu od sedam do osamnaest godina samo za lokaciju Roški slap (u Visovačkoj kući “Kuželj”).

No NP Krka nije jedino mjesto na kojem možete obilježiti tjedan kretanja. Cijela Hrvatska ispresijecana je brojnim pješačkim, poučnim, biciklističkim i drugim stazama, o čemu smo već u nekoliko navrata pisali, a u ovom članku želimo vas podsjetiti na neke od njih.

U Zagrebačkoj županiji nalaze se zanimljive poučne staze, pa ćete uz šetnju nešto i naučiti, a za one koji žele prijeći veće razdaljine u zelenom zagrebačkom prstenu preporučujemo biciklističke staze. No nema samo u Zagrebu i okolici zanimljivih aktivnih lokacija. U cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj nalazi se nekoliko izvrsnih biciklističkih staza, samo Međimurje ima više od 700 kilometara staza za bicikliste, a ne smijemo zaboraviti ni aktivni hedonizam na istoku Hrvatske.

Potencijal poučnih staza u Hrvatskoj prepoznala je i Europa, pa su njihova uređenja financirana sredstvima Europske unije, o čemu je pisala u svom blogu i Blanka Kufner koja je izdvojila poučne staze kojima doista vrijedi prošetati. Za one koji žele malo veći izazov preporučujemo stazu Via adriatica koja je duga nevjerojatnih 1100 kilometara i obuhvaća veliki broj planinskih vrhova viših od 1.000 metara ili Nacionalni park Paklenica, pa čak i jednu od najljepših trail staza u Hrvatskoj “Life on Mars” kod Novalje na Pagu.

Planine vas u Europskom tjednu kretanja zovu, a na vama je da prihvatite izazov. Možete planinariti na Bilogori i na Lošinju ili prošetati brdovitim dijelom Slavonije, Našičkom geološkom stazom. Posjetite Plitvička jezera i osvojite vrh Medveđak ili Baraćeve špilje i prošećite barem jednom od tri staze koje su dobile imena po velikim zvijerima koje ovdje obitavaju.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.